Nič nie je také jednoduché ako sa zdá. Kondenzátor z Banskej Štiavnice nie len vo veľmi zlom stave, ale naviac aj prerazený. Doplnenie klimatizácie sa tak nejak predražilo o cca 20€

za prvý pokus naplnenia klimatizácie a 10€ za zánovný kondenzátor z Trnavy (pre istotu som ešte vzal aj sušičku a kompresor - všetko brutálne dobrá cena a výborný stav, pokúsim sa to asi predať).
Kondenzátor (inak vlastne predný chladič) sme bez problémov preinštalovali a trval som aj na výmene sušičky (receiver-dryer) za tú z Trnavy, lebo je to celkom dôležitá súčiastka, keďže je na nej aj dvojtlakový spínač.
Dnes som bol konečne dať klímu naplniť v Nitre. Postup plnenia bol takýto:

systém sa natlakoval dusíkom na 20 barov a čakalo sa 10 minút, či neklesne tlak

následne sa vysával vzduch z klimatizácie (15 minút)

naplnenie olejom, farbivom a samozrejme aj R-134a
Po naštartovaní sa kompresor ozaj rozbehol a klíma hneď začala chladiť. Mechanik neveril, že to bude fungovať, keď je to celé len dorobené. Potom ešte teplomerom vyskúšal teplotu z výduchov do kabíny. Má byť pod 10°C. V mojom prípade bola dokonca 4,1°C.

Nalepenie nálepky, 40€ a dovidenia.
Prvý horúci deň v roku a klimatizácia je hotová. Teraz len dúfať, aby chladivo niekde časom niekde nevyfučalo. Kto by to bol povedal, že tento môj Matiz dostane po 14 rokoch od výroby klimatizáciu