Krtku, nenapsal jsem nic špatného , je několik výrobců aditiv a jejich přidáním do základového oleje se může malinko změnit "ćištění motoru od usazenin" jinak tvrdí zastánci např. 5W30 třeba vůbec neví že jejich motor mohl být přímo z výroby naplněn třeba 15W40

a ujel na něm prvních 15kkm aniž by o tom věděl...... o tom co se ve výrobě do motoru naleje rozhoduje hlavně cena !
Napsal jsem že všechny moderní oleje obsahují rozpouštědla usazenin a že všechny moderní oleje udrží motor v relativní čistotě.
U atmosférických motorů je asi jedno jakou viskozitu použít, většině stačí ACEA A3/B3/B4 některá vozidla mají předepsány A1/B1, A5/B5 tak kde jsou předepsána tak je tam použít.
Čím nižší je zimní číslo W tedy 0W, 5W, 10W, 15W tím rychleji se po nastartování motor "promaže". Ostatní není podstatné. Kdo chce ušetřit deci či dvě paliva použije olej 30, jinak 40 vyhovuje všem , 50 je zbytečná, snad jen pro závodníky kteří si musí jízdou vysoko na povolený limit cosu dokazovat.
U turbomotorů už je to horní číslo u viskozity důležité hlavně kvůli turbu. Při ohřátém motoru a oleji (u nafťáků tak po 20 km) je olej označený 30 tekutější než olej 40, či 50 to znamená, že oleje 30 proteče motorem více než oleje 50. Ne všechny turba jsou chlazené vodou, některá jsou jen chlazená olejem, kterým se i mažou. Může se tak stát, že při zátěži např. rychlé a dlouhé dálniční jízdě při použití oleje 40, či 50 nebude ložisky turba protékat dostatečné množství oleje, ten se bude v ložiscích lokálně přehřívat a napékat se - což znamená rychlý konec turba.
Jinak o viskozním čísle W platí to samé co jsem psal výše.