Spotreba oleje
Moderátor: Blue Lanos
- Reklama
olej
Nemám sice Matízka, ale Nexii 8 ventil, spotřeba oleje je neměřitelná
( odhaduji tak na 0,3 l ), měním po roce cca 7 - 8 tisíc, jak to vyjde, dávám polosyntetiku Castrol Magnatic 10W - 40. Pozor je nutná naprostá rovina na měření, měrka je na straně vany a rozdíly v nepatrném sklonu jsou dost podstatné - půl hodnoty maximum minimum! Vyměním necelé tři litry a následně v podzemních garážích ( předpokládám rovinu ) dolévám, nechám asi půl hodiny skapat a ještě jednou skontroluji. Plním tak na dva milimetry pod horní rysku
( maximum ). Při přeplnění může dojít k zapečení pístních kroužků a následnému zvýšení spotřeby oleje. ( soused měl po odborné výměně oleje zaolejovaný až vzduchový filtr, prostě olej pokud je ho víc napění a motor to vyhází bůhví až kam ). Mějte se fajn - kdo maže jede - ale všeho s mírou.
( odhaduji tak na 0,3 l ), měním po roce cca 7 - 8 tisíc, jak to vyjde, dávám polosyntetiku Castrol Magnatic 10W - 40. Pozor je nutná naprostá rovina na měření, měrka je na straně vany a rozdíly v nepatrném sklonu jsou dost podstatné - půl hodnoty maximum minimum! Vyměním necelé tři litry a následně v podzemních garážích ( předpokládám rovinu ) dolévám, nechám asi půl hodiny skapat a ještě jednou skontroluji. Plním tak na dva milimetry pod horní rysku
( maximum ). Při přeplnění může dojít k zapečení pístních kroužků a následnému zvýšení spotřeby oleje. ( soused měl po odborné výměně oleje zaolejovaný až vzduchový filtr, prostě olej pokud je ho víc napění a motor to vyhází bůhví až kam ). Mějte se fajn - kdo maže jede - ale všeho s mírou.
97 nexia 1,5 8V GL 3D - servo, airbag, stavitelný volant, DO - alarm, radio CD sencor - bluthoth
nessii servizuji s palikxem v Mellicaro - servizione...
serpico
serpico
- Vazoun
- Kontaktovat uživatele:
Motorový olej
Ahojky - " Vazoun " zdraví všechny foristy zde nahlas uvažující a následně
pak to na displej píšící.Již jsem se zde zmínil o mém přesvědčení a svých
poznatcích spotřeby oleje. Ale nač jsem se chtěl chlapci zeptat,je skutečnost
že po každé výměně oleje, v autorizovaném servisu nyní již po 4 výměnách
jsem se všimnul že nápln dle kontrolky je vždy zároven s horní ryskou max.
Není to na závadu?Někde jsem tu četl že hrozí připečení kroužků a podobně.
Kolik je na tom pravdy a proč to servisáci dělají ?? Kdo to ví - necht
odpoví - děkuje " Vazoun "
-------------------
Člen MATIZ clubu org.čís. 20 / podle " Vojty " je nás již 26 - děkujeme/
pak to na displej píšící.Již jsem se zde zmínil o mém přesvědčení a svých
poznatcích spotřeby oleje. Ale nač jsem se chtěl chlapci zeptat,je skutečnost
že po každé výměně oleje, v autorizovaném servisu nyní již po 4 výměnách
jsem se všimnul že nápln dle kontrolky je vždy zároven s horní ryskou max.
Není to na závadu?Někde jsem tu četl že hrozí připečení kroužků a podobně.
Kolik je na tom pravdy a proč to servisáci dělají ?? Kdo to ví - necht
odpoví - děkuje " Vazoun "
-------------------
Člen MATIZ clubu org.čís. 20 / podle " Vojty " je nás již 26 - děkujeme/
olej
Ahojka Vazoune, pokusím se Ti odpovědět. V Nexii se udává obsah olejové vany na 3,75 to jsem tam nikdy nenalil ( 3 litry, to je i údaj pro Opel Kadett z toho má Nexie motor ), dávám tak 2 mm pod horní rysku max, nechávám odkapat delší dobu nejméně 1/2 hodiny, měním filtr
( tam se taky něco vejde ). No a kolegovi nalili odborně 4litry, motor mu to vyházel až do filtru. Je důležité měřit a hlavně mít rovinu, jednou zde už píši o tom, že měrka bývá na straně vany, proto ta citlivost na boční rovinu. Nikdy nedávám úplně max - rysku, nechávám 2 mm. U Škodovek, myslím 100 - 130 nebyly gufera dříků ventilů, motory braly vrchem, proto se dávalo na půl rysky mezi max a minimem. Nové motory mají gufera a proto neberou olej vrchem, k vzhledem k jiné konstrukci zdvihátek ventilů, které vymezují vůli ventilů se doporučuje plnit k horní hranici. Ale nejlépe je vyměnit si olej sám, vím co si tam naleju a jak. Měj se fajn.
( tam se taky něco vejde ). No a kolegovi nalili odborně 4litry, motor mu to vyházel až do filtru. Je důležité měřit a hlavně mít rovinu, jednou zde už píši o tom, že měrka bývá na straně vany, proto ta citlivost na boční rovinu. Nikdy nedávám úplně max - rysku, nechávám 2 mm. U Škodovek, myslím 100 - 130 nebyly gufera dříků ventilů, motory braly vrchem, proto se dávalo na půl rysky mezi max a minimem. Nové motory mají gufera a proto neberou olej vrchem, k vzhledem k jiné konstrukci zdvihátek ventilů, které vymezují vůli ventilů se doporučuje plnit k horní hranici. Ale nejlépe je vyměnit si olej sám, vím co si tam naleju a jak. Měj se fajn.
97 nexia 1,5 8V GL 3D - servo, airbag, stavitelný volant, DO - alarm, radio CD sencor - bluthoth
serpico
serpico
Re: olej
Normálně ho naliju do 2L PET flašky a hodím do sběrnýho střediska odpadůDocent píše:Docela by mne zajímalo, co s tím vyjetým olejem děláš? A to nejsem žádný ekolog...Serpico píše:Ale nejlépe je vyměnit si olej sám, vím co si tam naleju a jak.
- Badger
- Kontaktovat uživatele:
Taky to tak dělám, vždycky to donesu na příslušné místo!Robert píše:Normálně ho naliju do 2L PET flašky a hodím do sběrnýho střediska odpadůDocent píše:Docela by mne zajímalo, co s tím vyjetým olejem děláš? A to nejsem žádný ekolog...Serpico píše:Ale nejlépe je vyměnit si olej sám, vím co si tam naleju a jak.
Daewoo Matiz S 0.8L r.v. 1999, sport. pružiny -30mm, svíčky Brisk Tuning, přímé sání Green, sportovní výfuk Ulter Sport, přední čirá optika s černým vnitřkem, bílé blinkry, čiré mlhovky, zadní červenokouřová optika a na dalších úpravách se stále pracuje
No vida kam se diskuse na téma "spotřeba oleje" nakonec ubírá... Jinak je jasný, že každý auto olej spotřebovává. Objevují se tady různý hodnoty jeho spotřeby i různý hodnoty celkově najetejch km. Docela by mě ale zajímalo, jestli pro Matýska existuje nějaká nepsaná hranice spotřeby oleje, do které je to "ještě normální", a nad kterou "už ne"? (asi na 10 000km?)
- Slavek
- Kontaktovat uživatele:
jestli sis nevsim tak sem napsal ja mam, a nepsal sem tam ze ty tam taky mas ten 1L.Docent píše:A ty máš TAKY Matize??? Nebo máš dojem, že všechny motory jsou stejný a všechny mají rozdíl mezi ryskama 1 litr, ať je to Matiz nebo Tu 144?Slavek píše:ja mam na merce mezi Max a Min 1l. a je to napsany i na ty merce
Měl jsem 3x Espero 2.0
ted VOLVO 1.9TDi
full vybava včetně kluzké kuže :-)
Holt bezpeči je bezpeči
NOVINKA do rodiny přibylo SF 4x4 2.0CRDi 92kW
Volvo V50 2.0 s motorem PSA
Dovoz aut zD
Možnost zakoupení různých dílu Bosch levněji než v autodilech
ted VOLVO 1.9TDi
Holt bezpeči je bezpeči
Dovoz aut zD
Aha, já jenom, že podle manuálu se tam vejde 3,75 litru a většině z vás Mates olej absolutně nežere, takže ta jedna 2l PETka bude trošku málo... A ještě tu o Perníkové chaloupce, ta je taky pěkná .Robert píše:Normálně ho naliju do 2L PET flašky a hodím do sběrnýho střediska odpadůDocent píše:Docela by mne zajímalo, co s tím vyjetým olejem děláš? A to nejsem žádný ekolog...Serpico píše:Ale nejlépe je vyměnit si olej sám, vím co si tam naleju a jak.
- Slavek
- Kontaktovat uživatele:
bere se to podle stari auta, kdyz budes menit motor po triceti tisicich za novy tak tu spotrebu ani nepoznas, aspon usetris na dolejvani
Měl jsem 3x Espero 2.0
ted VOLVO 1.9TDi
Holt bezpeči je bezpeči
Dovoz aut zD
ted VOLVO 1.9TDi
Holt bezpeči je bezpeči
Dovoz aut zD
olej
Docente, mnohokrát jsem se přesvědčil ve vztahu k servisům po roce 89, že plně můžu věřit jenom sobě. Vypuštěný olej dávám tam kam patří do sběrných míst. Jenom na okraj v Tempo servisu byl problém, zákaznice odjela bez oleje po odborné výměně oleje. To není fór to je skutečnost. Pochopitelně to právníci hodili na zákazníka. Olej si vypustil sám a chtěl GO!
Jiný případ soused řidič autobusu po tom co mu tchýně řekla, že byla na výměně oleje jenom skontroloval měrku - černá - a jel si to s nima vyřídit. Servis Modřany.
Vypadá to, že nemám rád servisy - za totality jsem byl v servisech často, měsíční proběh 4 tis. km minimálně. A dokonce jsem jim věřil.
Dnes je to jinde - chtějí jenom prachy a umějí h..... Tolik můj názor, ale jinak se měj fajn.
Jiný případ soused řidič autobusu po tom co mu tchýně řekla, že byla na výměně oleje jenom skontroloval měrku - černá - a jel si to s nima vyřídit. Servis Modřany.
Vypadá to, že nemám rád servisy - za totality jsem byl v servisech často, měsíční proběh 4 tis. km minimálně. A dokonce jsem jim věřil.
Dnes je to jinde - chtějí jenom prachy a umějí h..... Tolik můj názor, ale jinak se měj fajn.
serpico
serpico