Spotreba oleje

Moderátor: Blue Lanos

Kessler
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kessler »

Nejde o to, že si bere olej...to je normální...ale spíš mě zaráží, že si to bere 1,8 litru oleje na 15000 km a to se mi zdá příliš...
'89 Daewoo Racer 1.5 -> '98 Škoda Felicia 1.3 -> '77 Mercedes-Benz W123 240D - Das Auto
Reklama

Serpico

olej

Příspěvek od Serpico »

Nemám sice Matízka, ale Nexii 8 ventil, spotřeba oleje je neměřitelná
( odhaduji tak na 0,3 l ), měním po roce cca 7 - 8 tisíc, jak to vyjde, dávám polosyntetiku Castrol Magnatic 10W - 40. Pozor je nutná naprostá rovina na měření, měrka je na straně vany a rozdíly v nepatrném sklonu jsou dost podstatné - půl hodnoty maximum minimum! Vyměním necelé tři litry a následně v podzemních garážích ( předpokládám rovinu ) dolévám, nechám asi půl hodiny skapat a ještě jednou skontroluji. Plním tak na dva milimetry pod horní rysku
( maximum ). Při přeplnění může dojít k zapečení pístních kroužků a následnému zvýšení spotřeby oleje. ( soused měl po odborné výměně oleje zaolejovaný až vzduchový filtr, prostě olej pokud je ho víc napění a motor to vyhází bůhví až kam ). Mějte se fajn - kdo maže jede - ale všeho s mírou.
97 nexia 1,5 8V GL 3D - servo, airbag, stavitelný volant, DO - alarm, radio CD sencor - bluthoth
nessii servizuji s palikxem v Mellicaro - servizione...

serpico
Docent

Příspěvek od Docent »

Slavek píše:ja mam na merce mezi Max a Min 1l. a je to napsany i na ty merce
A ty máš TAKY Matize??? Nebo máš dojem, že všechny motory jsou stejný a všechny mají rozdíl mezi ryskama 1 litr, ať je to Matiz nebo Tu 144?
Vazoun
Kontaktovat uživatele:

Motorový olej

Příspěvek od Vazoun »

Ahojky - " Vazoun " zdraví všechny foristy zde nahlas uvažující a následně
pak to na displej píšící.Již jsem se zde zmínil o mém přesvědčení a svých
poznatcích spotřeby oleje. Ale nač jsem se chtěl chlapci zeptat,je skutečnost
že po každé výměně oleje, v autorizovaném servisu nyní již po 4 výměnách
jsem se všimnul že nápln dle kontrolky je vždy zároven s horní ryskou max.
Není to na závadu?Někde jsem tu četl že hrozí připečení kroužků a podobně.
Kolik je na tom pravdy a proč to servisáci dělají ?? :oops: Kdo to ví - necht
odpoví - děkuje " Vazoun " :lol:
-------------------
Člen MATIZ clubu org.čís. 20 / podle " Vojty " je nás již 26 - děkujeme/ :P
Serpico

olej

Příspěvek od Serpico »

Ahojka Vazoune, pokusím se Ti odpovědět. V Nexii se udává obsah olejové vany na 3,75 to jsem tam nikdy nenalil ( 3 litry, to je i údaj pro Opel Kadett z toho má Nexie motor ), dávám tak 2 mm pod horní rysku max, nechávám odkapat delší dobu nejméně 1/2 hodiny, měním filtr
( tam se taky něco vejde ). No a kolegovi nalili odborně 4litry, motor mu to vyházel až do filtru. Je důležité měřit a hlavně mít rovinu, jednou zde už píši o tom, že měrka bývá na straně vany, proto ta citlivost na boční rovinu. Nikdy nedávám úplně max - rysku, nechávám 2 mm. U Škodovek, myslím 100 - 130 nebyly gufera dříků ventilů, motory braly vrchem, proto se dávalo na půl rysky mezi max a minimem. Nové motory mají gufera a proto neberou olej vrchem, k vzhledem k jiné konstrukci zdvihátek ventilů, které vymezují vůli ventilů se doporučuje plnit k horní hranici. Ale nejlépe je vyměnit si olej sám, vím co si tam naleju a jak. Měj se fajn.
97 nexia 1,5 8V GL 3D - servo, airbag, stavitelný volant, DO - alarm, radio CD sencor - bluthoth

serpico
Docent

Re: olej

Příspěvek od Docent »

Serpico píše:Ale nejlépe je vyměnit si olej sám, vím co si tam naleju a jak.
Docela by mne zajímalo, co s tím vyjetým olejem děláš? A to nejsem žádný ekolog...
Robert
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Robert »

Docent píše:
Docela by mne zajímalo, co s tím vyjetým olejem děláš? A to nejsem žádný ekolog...
Normálně ho naliju do 2L PET flašky a hodím do sběrnýho střediska odpadů ;)
Badger
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Badger »

Robert píše:
Docent píše:
Taky to tak dělám, vždycky to donesu na příslušné místo! ;)
Daewoo Matiz S 0.8L r.v. 1999, sport. pružiny -30mm, svíčky Brisk Tuning, přímé sání Green, sportovní výfuk Ulter Sport, přední čirá optika s černým vnitřkem, bílé blinkry, čiré mlhovky, zadní červenokouřová optika a na dalších úpravách se stále pracuje :-)
mino

Příspěvek od mino »

A tak by to mal robiť každý. No ale v servise je aspoň o jeden problém menej. :D
Škoda Roomster TSI
Radik

Příspěvek od Radik »

No vida kam se diskuse na téma "spotřeba oleje" nakonec ubírá...:) Jinak je jasný, že každý auto olej spotřebovává. Objevují se tady různý hodnoty jeho spotřeby i různý hodnoty celkově najetejch km. Docela by mě ale zajímalo, jestli pro Matýska existuje nějaká nepsaná hranice spotřeby oleje, do které je to "ještě normální", a nad kterou "už ne"? (asi na 10 000km?)
Slavek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Slavek »

Docent píše:
Slavek píše:ja mam na merce mezi Max a Min 1l. a je to napsany i na ty merce
A ty máš TAKY Matize??? Nebo máš dojem, že všechny motory jsou stejný a všechny mají rozdíl mezi ryskama 1 litr, ať je to Matiz nebo Tu 144?
jestli sis nevsim tak sem napsal ja mam, a nepsal sem tam ze ty tam taky mas ten 1L.
Měl jsem 3x Espero 2.0
ted VOLVO 1.9TDi
full vybava včetně kluzké kuže :-)
Holt bezpeči je bezpeči
NOVINKA do rodiny přibylo SF 4x4 2.0CRDi 92kW
Volvo V50 2.0 s motorem PSA

Dovoz aut zD

Možnost zakoupení různých dílu Bosch levněji než v autodilech
Docent

Příspěvek od Docent »

Robert píše:
Docent píše:
Aha, já jenom, že podle manuálu se tam vejde 3,75 litru a většině z vás Mates olej absolutně nežere, takže ta jedna 2l PETka bude trošku málo... A ještě tu o Perníkové chaloupce, ta je taky pěkná :twisted: .
Slavek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Slavek »

bere se to podle stari auta, kdyz budes menit motor po triceti tisicich za novy tak tu spotrebu ani nepoznas, aspon usetris na dolejvani :lol: :lol:
Měl jsem 3x Espero 2.0
ted VOLVO 1.9TDi
full vybava včetně kluzké kuže :-)
Holt bezpeči je bezpeči
NOVINKA do rodiny přibylo SF 4x4 2.0CRDi 92kW
Volvo V50 2.0 s motorem PSA

Dovoz aut zD

Možnost zakoupení různých dílu Bosch levněji než v autodilech
Docent

Příspěvek od Docent »

Slavek píše:jestli sis nevsim tak sem napsal ja mam, a nepsal sem tam ze ty tam taky mas ten 1L.
Jestli sis nevšim, tak seš v sekci MATIZ... Dost pochybuju o tom, že někoho z Matýzkářů zajímá, kolik litrů oleje se vejde do Tatry 111 nebo do Espera...
Serpico

olej

Příspěvek od Serpico »

Docente, mnohokrát jsem se přesvědčil ve vztahu k servisům po roce 89, že plně můžu věřit jenom sobě. Vypuštěný olej dávám tam kam patří do sběrných míst. Jenom na okraj v Tempo servisu byl problém, zákaznice odjela bez oleje po odborné výměně oleje. To není fór to je skutečnost. Pochopitelně to právníci hodili na zákazníka. Olej si vypustil sám a chtěl GO!
Jiný případ soused řidič autobusu po tom co mu tchýně řekla, že byla na výměně oleje jenom skontroloval měrku - černá - a jel si to s nima vyřídit. Servis Modřany.
Vypadá to, že nemám rád servisy - za totality jsem byl v servisech často, měsíční proběh 4 tis. km minimálně. A dokonce jsem jim věřil.
Dnes je to jinde - chtějí jenom prachy a umějí h..... Tolik můj názor, ale jinak se měj fajn.

serpico
Odpovědět

Zpět na „MATIZ“