Zadní mlhovky na DAEWOO TACUMA
Moderátor: Blue Lanos
Zadní mlhovky na DAEWOO TACUMA
Zdravím všechny.Na TK jsem měl problém se zadní mlhovkou.Občas se dá zapnout,ale většinou nesepne.Asi by to mohlo být relé,ale nevím kde ho hledat.Přívod na mlhovky je v pořádku.
- Reklama
Re: Zadní mlhovky na DAEWOO TACUMA
Je nad pojistkovou skříní u řidiče pod palubkou. Jsou tam např. i relé pro stěrače nebo blinkry.
Citroen C4 Grand Picasso 1.8i, 92kW
Daewoo Tacuma 1.8i, 66kW
Daewoo Espero 1.8i, 70kW ...opustilo nás v nedojetých 133tkm
Daewoo Tacuma 1.8i, 66kW
Daewoo Espero 1.8i, 70kW ...opustilo nás v nedojetých 133tkm
Dík za radu.Až nyní jsem se dostal k opravě.Nové relé mi připadalo drahé(asi 600 Kč),tak jsem propojil vývod z tlačítka(modrý) s modrým drátem z patice relé spínačem.
Po sepnutí mlhovky svítí, včetně kontrolky na palubce.
Jasně, krátkodobě vyřešeno, ale zaděláno na další opravu.
To relé je tam proto, že spínáš poměrně velký proud a potřebuješ jednak eliminovat ztráty (aby mlhovka taky svítila, jak má) a jednak netahat silný vodič do ovládací části.
Za pár sepnutí Ti může odejít spínač, protože nemusí být připravený na ten proud.
Relé by mělo jít rozdělat a opatrně, jemným smirkovým papírem pročistit kontakty. Uvnitř, ty spínací. A podle stavu uvidíš, jestli náhodou nejsou už úplně KO. Obvykle stačí pročistit.
Další šance je najít vrakoviště a vzít relé tam. Nebude tak drahé, ale nemusí být v perfektním stavu.
To relé je tam proto, že spínáš poměrně velký proud a potřebuješ jednak eliminovat ztráty (aby mlhovka taky svítila, jak má) a jednak netahat silný vodič do ovládací části.
Za pár sepnutí Ti může odejít spínač, protože nemusí být připravený na ten proud.
Relé by mělo jít rozdělat a opatrně, jemným smirkovým papírem pročistit kontakty. Uvnitř, ty spínací. A podle stavu uvidíš, jestli náhodou nejsou už úplně KO. Obvykle stačí pročistit.
Další šance je najít vrakoviště a vzít relé tam. Nebude tak drahé, ale nemusí být v perfektním stavu.
No mlhovky až zas tolik neberou djem tomu pokud máš 2 tak 2x 21W tj. 40:12 = přibližně 3,5 A to by ten spínač měl zvládnout a pokud jednu tu pravou vyndáš a necháš svítit jen tu levou je to polovina
Hyundai IX55, V6 3,0 CRDI, automat, 4x4, Yamaha Majesty 125
bylo: Nubira wagon 2.0 CDX 1998 , Pontiac Le Mans (americkej Racer),
Mitsubishi Space Vagon, Favorit, Moskvič 2140, Moskvič 403, Skůtr ČZ 175 typ.502
bylo: Nubira wagon 2.0 CDX 1998 , Pontiac Le Mans (americkej Racer),
Mitsubishi Space Vagon, Favorit, Moskvič 2140, Moskvič 403, Skůtr ČZ 175 typ.502
Rozdělej relátko a zjisti stav kontaktů. Jestli jsou oprskané, tak i 3,5 A je dost.
Relátko tam nedali proto, aby zvedli cenu vozu.
Relátko tam nedali proto, aby zvedli cenu vozu.
Já si pamatuju, když jsem měl ještě Citroen, taky chtěli za relátko asi 500. Zjistil jsem si parametry a rozložení vývodů (tolik možností zase není, ostatně co vynalézat na obyčejném relé) a koupil ho v prodejně s dílama na škodovky za stovku...kar1 píše:Dík za radu.Až nyní jsem se dostal k opravě.Nové relé mi připadalo drahé(asi 600 Kč),tak jsem propojil vývod z tlačítka(modrý) s modrým drátem z patice relé spínačem.
Tacuma 2.0 CDX, LPG D.T.Gas, 2004
Praha 9
Praha 9