Matiz úprava alu disků do velikosti 14" Praha + zkušenosti

Moderátor: Blue Lanos

Odpovědět
tomashrabek
Kontaktovat uživatele:

Matiz úprava alu disků do velikosti 14" Praha + zkušenosti

Příspěvek od tomashrabek »

Přeji Vám všem moc hezkých chvil s Matizem. Sám mám již během krátké doby druhého. První autíčko jsem na zkoušku koupil r.v.2000 obsah 0,8 l bez jakékoliv výbavy. Domontoval jsem si tam centrál a alarm. Jezdím po Praze a byl jsem maximálně spokojen se spotřebou. Na 500 kč jsem se svou eko jízdou ujel i 300 km. Jediný trablík, který jsem měl, bylo špatné těsnění termostatu, jinak nic. Hledal jsem na netu něco vybavenějšího a koupil si nejvíc vybavené vozidlo z roku 2004 (ABS, klima, servo, centrál, přední mlhovky, střešní okno) ale hlavně obsah 1,0 a 47 kw, a opravdu je to znát.
Jediné co autíčko nemělo byly alu kola, inu jsem jukal na netu a koukal po pěkných třináctkách s pneu, nechtělo se mi dávat za novou sadu 10 000 kč. Koupil jsem za hubičku hezké alu (hezké v rámci ceny a aktuální nabídky). No jo, jenže středová díra byla jen 60 mm, do montáže jsem to neřešil kolik má díra být ani jsem to nezjišťoval. Kola šla nandat na šrouby jen nešla domačknout k bubnu (začal jsem zadním kolem). Inu chytil jsem kola na 2-3 závity matky a lehce dotáhl, abych auto mohl spustit a kouknout se jak kola budou vypadat na autě. A právě to se mi stalo osudným. Závit je měkký a poškodil jsem jej dotahováním, tak jsem další den musel koupit novou matici na Praze 3 v czdraft... (víte kde :o))) ) jenže jak jsem poškodil závit, matku jsem tam našrouboval s těží i novou.
Když jsem zjistil, že kola mám, ale s malou dírou zašel jsem za známým, aby mi to na soustruhu upravil. Nebyl problém, jen jsem mu kola musel dát bez gum, neupnul by to do stroje. Tak sem alu nechal svlíknout a odvezl na stočení středové díry, vše se povedlo. Tak jsem se těšil, jak kola prohodím, jenže jak už to tak bývá, nemohlo jít vše lehce, tu matku, co jsem utahl sotva, jsem nyní nemohl povolit. Udělaly se tam špony a já šroub až ohl, jak jsem to obrovskou silou povoloval. Nakonec se zdařilo ale štoub byl total k.o. Zajel jsem zase do mě už známé prodejny a koupil náhradní matice i vyrážecí šrouby na výměnu. Doma jsem šroub s lehkostí vyměnil. Teď je vše ok a doufám, že už bude. Protože Matize jsem si vezl až z Ostravy, vše fungovalo skvěle. Jen se mi odporoučela tyčka ve spínačce, tak jsem měnil i tu.
čímž pádem je to taková hračka, které se asi musím stále věnovat.... Ale zamiloval jsem se do toho autíčka...
Takže kdyby někdo chtěl také stočit středovou díru u kol (dost tu tohle všichni poptávají), tak se klidně ozvěte. Jen kola můžou být max. 14" a musí být bez pneu.
Tak všem hezký den a kdyby cokoliv, klidně se na mě obraťte, rád pomohu, zejména v oblasti elektro (montuju rád alarmy, centrální zamykání, odskoky kufru a jiné vymoženosti)
Kdo nic nedělá, nic nezkazí :o)
Reklama

Vazoun
Kontaktovat uživatele:

Re: Matiz úprava alu disků do velikosti 14" Praha + zkušenos

Příspěvek od Vazoun »

Přeji všem na foru hezký den :o) zdravim a vítám mezi námi Matízáky ... zřejmě mladého nováčka :o) ale po přečtení jeho příspěvku, hodnotím " Toma " na " šikulu " -i . Milý kolegáčku :lol: troufnul sis na začátečníka , na poměrně odborné úpravy. Je poznat že, si věříš a to se mi moc líbí a docela Ti fandím. Takovýchto mladých a šikovných kolegů, tady už máme za ta leta několik a musím přiznat :o) vážím si jich -i umí kolikráte velice fundovaně poradit -i zřejmě brzy mezi ně zapadneš i Ty ... :lol: a to mne jako " Kmeta " Matiz clubu moc těší :lol: hlavně vydržet :o) -i zdraví " Vazounek " :o)
-----------------
Člen Matiz clubu reg.čís. 20 :P
Matiz SE/II.O.8 r.v. 07/2002 sv.zel.metlina U38 - STK+Emise do 07/2012
tomashrabek
Kontaktovat uživatele:

Hezký večer Chevy mastere, děkuju za milé přívítání a zhodnocení mých zkušeností... Leč s věkem to není až tak, že bych byl mlád.... Letos v létě oslavím kristova léta :o) Nicméně co se týká mých zkušeností, tak je sbírám postupně. Tu něco okoukám, jindy něco zkusím sám a vždy to nějak dopadne.
Krom oříšku spínačky (a následnému přehazování planžety klíče nového do klíče s dálkovým ovládáním) , šroubu v kole, jsem také měnil olej v převodovce, ladil spojku i měnil anténu. Je toho možná opravdu dost na nováčka s Matizem, ale chci jej mít v nádherném stavu a jsem do aut zapálený...
Mám totiž Matizek jako druhý autíčko. To hlavní je Octavia v maxi výbavě. Já nesrovnávám jako jiní, každé autíčko má své a musím se přiznat, že ani cesta z Ostravy Mtizem nebyla nijak dramaticky hrozná a docela jsem si ji užil. Zejména na kostrbaté D1 :o)
Zatím jsem namontoval radio s bluetooth, denní svícení a již mne čeká jen alarm připojený na origo dálku v klíčku a odskok kufru a možná i nádrže na tlačítko či taky na dálku, uvidím inu jak na vše budu mít čas...
Vazoun
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vazoun »

Zdravim " Toma " :o) a mám pro něj opravdový špíček ... potřebuji poradit s denním svícením :o) začátkem května lon'ského roku jsem si nechal u odborníka / autoelektrikáře / zabudovat homologované denní svícení . Půl roku vše OK . Po nějaké době se mi jedno světlo začalo pod sklem rosit a to způsobuje rušení stanic v autorádiu. Na CD přehrávač to nemá vliv, ale jinak jednotlivé stanice chrastí . Když denní svícení vypnu přepnutím na běžné světlomety, hraje rádio čistě bez šumu a chrastění.
Zkusil jsem ta světla vysušit fénem ... ale vše marné .Asi mi do nich nějakým záhadným způsobem zateklo ! Musím pořídit nové denní svícení ? Stálo mne to i s prací 2.800.-Kč což je pro starýho penzistu poměrně značná částka a moje babí mi už těžko přispěje ! -P Dokážeš mi poradit ?? :o) zdravim a čekám na reakci / elektrokutila / ahoj " Vazounek " :lol:
..................
Člen Matiz clubu reg.čís. 20 :P
Matiz SE/II.08 - r.v.07/2002 - sv.zelená metlina U 38 --- STK+Emise do 07/2012
tomashrabek
Kontaktovat uživatele:

Ahoj, ahoj... Věcí může být víc. Záleží, zda máš u denních světel ještě přídavnou ovládací "krabičku", nebo každé světlo má ovládací prvek v sobě (bude vědět tvůj montér). Ale ať už máš cokoliv z popsaného, je důležité světlo (popřípadě krabičku) kam zateklo vyčistit, ale fén nepostačí. Je nutné přechodový odpor (vytváří jej nečistota a jistě i po čase něco jako měděnka) odstranit jakýmkoliv čističem elektroniky na plošné spoje. V tvém případě doporučuji vyzkoušet a nastříkat na místa, kde může být netěsnost, kontakt plus spray. Stojí kolem 75 Kč. Ten i vytěsňuje vodu. Pozor neplést si s WD40, ten je na elektroniku téměř nevhodný... Rozeber to (pokud to jde), prostříkej, odstraň zbytky spreje a nečistoty případné a znovu nastříkej bez odstranění. Pokud rozebrat nejdou, udělej vše také, jen bez rozebrání:o)) Tím, že se jedná o citlivé polovodičové součástky, mohou mít takto neblahý vliv při špatné fci, kupříkladu na rádio apod.
Nevím proč cena byla tak šíleně drahá? Za tu cenu předpokládám máš značková světla Hella apod., ale do nich by téci nemělo...
Přeji hodně zdaru a kdyby cokoliv, klíďo volej 608 066 929...
ladinek

Příspěvek od ladinek »

Ahoj kluku v kristových letech :lol: potřeboval bych v létě namontit alarm a centrální zamykání dálkový na chevyho aveo.U nás mi řekli 12000kč.Alarmy a centrály jsem viděl prodávat za 2000kč asi kvalitní nevím.Jestli by jsi někdy chtěl mohl by jsi mít fušku :lol: Odkud jsi? ahoj ladinek :PP:
Aby zlo zvítězilo, stačí, když slušní lidé nedělají nic.
Edmund Burke

[color=#FF0000]Chevrolet Aveo 1,4, 101hp, 74 kw [/color]
tomashrabek
Kontaktovat uživatele:

Ahoj Ladinku.... To rozhodne nejni problém domontovat obojí za cenu sotva poloviční. Jen poćítej, že montáž zabere celý den. Jsem z Rudný u Prahy. Jako fušku nemám problém. Jen s ćasíkem je to na štíru. Jednak mám volné jen víkendy, ale i ty mám dost plné montážema i jinýma věcma...
ladinek

Příspěvek od ladinek »

já jsem z Brna to je kus cesty,ale zase bych se projel v létě to pořešíme díky -i :PP:
Edmund Burke

tomashrabek
Kontaktovat uživatele:

Jasné, ale tu by mělo být i víc lidí od tebe z okolí, kdo by ti to udęlal. Ale pokud chceš, rád tě uvidím a domu odemne pojedeš s centrálem a alarmem. Toš čao Brňákuuuuu....
ladinek

Příspěvek od ladinek »

no u nás nikoho neznám jen firmy za 12000kč a sám to namontovat neumím viď :lol: v létě pořešíme -i
Edmund Burke

Vazoun
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vazoun »

tomashrabek píše:Ahoj, ahoj... Věcí může být víc. Záleží, zda máš u denních světel ještě přídavnou ovládací "krabičku", nebo každé světlo má ovládací prvek v sobě (bude vědět tvůj montér). Ale ať už máš cokoliv z popsaného, je důležité světlo (popřípadě krabičku) kam zateklo vyčistit, ale fén nepostačí. Je nutné přechodový odpor (vytváří jej nečistota a jistě i po čase něco jako měděnka) odstranit jakýmkoliv čističem elektroniky na plošné spoje. V tvém případě doporučuji vyzkoušet a nastříkat na místa, kde může být netěsnost, kontakt plus spray. Stojí kolem 75 Kč. Ten i vytěsňuje vodu. Pozor neplést si s WD40, ten je na elektroniku téměř nevhodný... Rozeber to (pokud to jde), prostříkej, odstraň zbytky spreje a nečistoty případné a znovu nastříkej bez odstranění. Pokud rozebrat nejdou, udělej vše také, jen bez rozebrání:o)) Tím, že se jedná o citlivé polovodičové součástky, mohou mít takto neblahý vliv při špatné fci, kupříkladu na rádio apod.
Nevím proč cena byla tak šíleně drahá? Za tu cenu předpokládám máš značková světla Hella apod., ale do nich by téci nemělo...
Přeji hodně zdaru a kdyby cokoliv, klíďo volej 608 066 929...
--------------------------
Díky " Tome " za radu a tip na spray ... zkusím to prostříknout a uvidím co to udělá ... měj se hezky " Vazounek " -i :o)
Bobešek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bobešek »

tomashrabek píše:Nevím proč cena byla tak šíleně drahá? Za tu cenu předpokládám máš značková světla Hella apod., ale do nich by téci nemělo...
Nazdárek. Tak s těma kvalitníma značkovýma hellama si nejsem jistej. Mám je tam taky už skoro 4 roky a už se mršky taky zevnitř rosí. Ovšem rádio mi zatím díky Bohu neruší. Blbý je že se nedají nijak rozdělat a přetěsnit protože jsou lepené. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Matiz 0.8, rok 2000, verze CD
Obrázek
tomashrabek
Kontaktovat uživatele:

Tak co se týká toho rosení i značkových světel, je to divné. Já na svých autech používám už léta od prvního zavedení denního svícení značková světla a žádný problém nemám. Ono když se blíže podíváte, tak zezadu bývá záslepka ze speciálního materiálu, který pustí vlhkost ven ze světla, ale né dovnitř. Už jsem jich pár měl k opravě a ta záslepka chyběla. Proto pak jsou problémy. Doporučuju zkontrolovat, předejdete možným problémům.
Bobešek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bobešek »

Díky za info! Zítra na to kouknu! :D -i :PP:
Matiz 0.8, rok 2000, verze CD
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „MATIZ“