Ukazatel stavu paliva
Moderátor: Blue Lanos
Ukazatel stavu paliva
Dnes jsem se rozhodl předělat ukazatel paliva tak, aby ukazoval stav pouze při zapnutí zapalování. Předpokládal jsem, že do ukazatele jde stálý proud. Bohužel. I když se celá přístrojovka odpojí a vyndá z auta, ten parchant furt ukazuje, kolik mám v nádrži. Nevíte někdo, na jakém principu to pracuje?
- Reklama
Re: Ukazatel stavu paliva
zeby mechanickomVojta píše:Dnes jsem se rozhodl předělat ukazatel paliva tak, aby ukazoval stav pouze při zapnutí zapalování. Předpokládal jsem, že do ukazatele jde stálý proud. Bohužel. I když se celá přístrojovka odpojí a vyndá z auta, ten parchant furt ukazuje, kolik mám v nádrži. Nevíte někdo, na jakém principu to pracuje?
Daewoo Lanos 1.5
Škoda Octavia 1.6
Škoda Octavia 1.6
- vado
- Kontaktovat uživatele:
Neviem to urcite, ale predpokladam, ze je to pomerovy pristroj a je silne zatlmeny (aby rucicka kratkodobo nekolisala pri pohybe benzinu v nadrzi), ale nema vratnu spruzinu (ako napr. pristroj - teplomer).
Este mozno trochu o tom, co je to pomerovy pristroj (kto sa vyzna, dalej citat nemusi). POZOR, nasleduje cista fyzika
Obycajny pristroj na meranie jednosmerneho prudu (napatia) ma v sebe permanentny magnet a na rucicke cievku. Rucicka je pomocou spruziny drzana na nulovej hodnote. Ak cievkou prechadza prud, vytvara sa tocivy moment (ako v el. motore), ktory vychyli rucicku z nulovej hodnoty do polohy zodpovedajucej velkosti prudu prechadzajuceho cievkou. Ak prud prestane pretekat cez cievku, spruzina ju zase vrati do nulovej polohy. Takyto pristroj sa v aute, na meranie inych velicin, ako palubneho napatia, neda pouzit, pretoze napatie v palubnej sieti kolise medzi 12-15V. Ako priklad zoberme meranie teploty (za predpokladu, ze pristroj je zapojeny priamo na cidlo, nie na vystup z riadiacej jednotky). Cidlo merania teploty (ale aj na meranie vysky hladiny paliva) typicky funguje ako odpor, ktoreho velkost sa meni v zavislosti od teploty (vysky hladiny). Ak by sa na meranie pouzil obycajny pristroj, tak pri rovnakej teplote, ale pri kolisajucom napati by kolisala aj rucicka pristroja.
Preto mudre hlavy vymysleli to, comu sa hovori pomerovy pristroj. Ten v sebe nema magnet, ale druhu cievku, ktora prechodom prudu vytvara magneticke pole a teda tvari sa ako magnet. Usporiadane je to tak, ze cim je vyssie napatie v sieti, tym viac sa snazi magneticke pole vratit rucicku do nulovej polohy, ale z druhej strany vyssie napatie znamena vyssi prietok prudu cez cidlo a tym aj cez cievku rucicky, ktora sa naopak snazi pohnut rucickou smerom k vyssej hodnote. Tak sa to teda vykompenzuje a rucicka zostava pri zmenach napatia v palubnej sieti na rovnakom mieste (teda, pokial sa nezmeni teplota, resp. vyska hladiny paliva). Jeho vychylka tym padom nezavisi od absolutnej hodnoty napatia (prudu), ale na ich pomere (pre cievku na rucicke a cievku-magnet), preto "pomerovy pristroj".
Mozno este niekoho napadne, preco nepridali do pristroja aj vratnu spruzinu. Odpoved je najskuor taka, ze taketo riesenie (silne zatlmeny s vratnou spruzinou) je konstrukcne komplikovanejsie a tym aj drahsi.
Nie je to celkom technicky presne, skuor popularno-vedecke , tak kolegovia elektrikari ma neukamenujte. Ak niekto chce, mozem uviest aj vzorce, ktore definuju vsetky tieto zalezitosti (ak este najdem niekde zosit, kde som si to pri prednaskach zapisoval )
Este mozno trochu o tom, co je to pomerovy pristroj (kto sa vyzna, dalej citat nemusi). POZOR, nasleduje cista fyzika
Obycajny pristroj na meranie jednosmerneho prudu (napatia) ma v sebe permanentny magnet a na rucicke cievku. Rucicka je pomocou spruziny drzana na nulovej hodnote. Ak cievkou prechadza prud, vytvara sa tocivy moment (ako v el. motore), ktory vychyli rucicku z nulovej hodnoty do polohy zodpovedajucej velkosti prudu prechadzajuceho cievkou. Ak prud prestane pretekat cez cievku, spruzina ju zase vrati do nulovej polohy. Takyto pristroj sa v aute, na meranie inych velicin, ako palubneho napatia, neda pouzit, pretoze napatie v palubnej sieti kolise medzi 12-15V. Ako priklad zoberme meranie teploty (za predpokladu, ze pristroj je zapojeny priamo na cidlo, nie na vystup z riadiacej jednotky). Cidlo merania teploty (ale aj na meranie vysky hladiny paliva) typicky funguje ako odpor, ktoreho velkost sa meni v zavislosti od teploty (vysky hladiny). Ak by sa na meranie pouzil obycajny pristroj, tak pri rovnakej teplote, ale pri kolisajucom napati by kolisala aj rucicka pristroja.
Preto mudre hlavy vymysleli to, comu sa hovori pomerovy pristroj. Ten v sebe nema magnet, ale druhu cievku, ktora prechodom prudu vytvara magneticke pole a teda tvari sa ako magnet. Usporiadane je to tak, ze cim je vyssie napatie v sieti, tym viac sa snazi magneticke pole vratit rucicku do nulovej polohy, ale z druhej strany vyssie napatie znamena vyssi prietok prudu cez cidlo a tym aj cez cievku rucicky, ktora sa naopak snazi pohnut rucickou smerom k vyssej hodnote. Tak sa to teda vykompenzuje a rucicka zostava pri zmenach napatia v palubnej sieti na rovnakom mieste (teda, pokial sa nezmeni teplota, resp. vyska hladiny paliva). Jeho vychylka tym padom nezavisi od absolutnej hodnoty napatia (prudu), ale na ich pomere (pre cievku na rucicke a cievku-magnet), preto "pomerovy pristroj".
Mozno este niekoho napadne, preco nepridali do pristroja aj vratnu spruzinu. Odpoved je najskuor taka, ze taketo riesenie (silne zatlmeny s vratnou spruzinou) je konstrukcne komplikovanejsie a tym aj drahsi.
Nie je to celkom technicky presne, skuor popularno-vedecke , tak kolegovia elektrikari ma neukamenujte. Ak niekto chce, mozem uviest aj vzorce, ktore definuju vsetky tieto zalezitosti (ak este najdem niekde zosit, kde som si to pri prednaskach zapisoval )
V.
S100, rok vyroby asi 1972. Nech je jej magnet na srotovisku lahky.
Lanos SX sedan, r.v. 1998, 1.6/16V, modra metaliza - ma noveho majitela
Hyundai Elantra 1.6I 6M/T STYLE, cierna metaliza Phantom Black
Audi A4 limuzina, automat, Briliant Black
S100, rok vyroby asi 1972. Nech je jej magnet na srotovisku lahky.
Lanos SX sedan, r.v. 1998, 1.6/16V, modra metaliza - ma noveho majitela
Hyundai Elantra 1.6I 6M/T STYLE, cierna metaliza Phantom Black
Audi A4 limuzina, automat, Briliant Black
Re: Ukazatel stavu paliva
hele normalne na tohle prijit po vyndani, tak to snad urvu a vyhodim, pac na me by ta parchant rucicka teda nevyzralaVojta píše:Dnes jsem se rozhodl předělat ukazatel paliva tak, aby ukazoval stav pouze při zapnutí zapalování. Předpokládal jsem, že do ukazatele jde stálý proud. Bohužel. I když se celá přístrojovka odpojí a vyndá z auta, ten parchant furt ukazuje, kolik mám v nádrži. Nevíte někdo, na jakém principu to pracuje?
Mechanický to asi nebude, to měl naposled snad Moskvič 407 . Spíš elektrický, zřejmě to správně popisuje kolega nade mnou: když mám prázdnou nádrž a načerpám plnou (BTW už jsi ozkoušel ten slastný pocit z načerpání plné místo načerpání za 200,- ?), ručička se ani nehne do doby, než zapnu zapalování, pak začne velice pomalu vylézat až na konec...Robert píše:Jasne, ze je to mechanickej princip, jinak by to vubec neukazovalo i pri vypnutym zapalovani A co se tyce predelani na elektriku, to bude asi celkem problem
me by se siknul nejaky system na LPG..mam tam sice 4 diody ,ale to me prestalo fungovat ...
jinak od ty doby co mam plyn beru jen plnou .. musim rict fakt slastny pocit a prijde me to vzdy na 520Kc
jinak od ty doby co mam plyn beru jen plnou .. musim rict fakt slastny pocit a prijde me to vzdy na 520Kc
NUBIRA COMBI I 99:106k, lpg v rezerve(40l),fólie,ladak
e-shopy a weby za 999,- na DREAMMEDIA.CZ
DAEWOO/NUBIRA/LACETTI PORTÁL DAEWOO.ZDE.CZ
- Akri
- Kontaktovat uživatele:
Koltec ma tu vyhodu, ze ukazuje stav na palivomeru, kdyz jedu na BA, ukazuje jeho stav a na LPG taky, nez se to presune trva to asi 1-2 dle toho kolik mas natankovano, ale jinak vcelku fajn, vyhovuje mi to, jinak u nadrze mam samozrejme budicek, tak tam to je taky, ale je kravina chodit se divat pod dekl do kufru ze?DREAM píše:me by se siknul nejaky system na LPG..mam tam sice 4 diody ,ale to me prestalo fungovat ...
Omlouvam se za pripadne preklepy, nechal jsem si bryle v aute
AKRI - (byl) Muž z Ria !
AVEOtici všech zemí, spojte se
no ja mam brc a protoze je nadrz misto rezervy tak budicek je asi na dne..takze ani na ten nevidim ... ikdyz aspon to by se siklo
NUBIRA COMBI I 99:106k, lpg v rezerve(40l),fólie,ladak
- Akri
- Kontaktovat uživatele:
Ja mam taky nadrz v rezerve, podivej se sem, to je muj celej systemDREAM píše:no ja mam brc a protoze je nadrz misto rezervy tak budicek je asi na dne..takze ani na ten nevidim ... ikdyz aspon to by se siklo
https://www.chevroletclub.cz/////viewtopic.php?t=3521
budicek je malinkej v te hlinikove krabicce na nadrzi, na jedne fotce je to videt, ukazuje stav v procentech
AKRI - (byl) Muž z Ria !