rozsvítila se mi na nedávno kupovaném Cruze LS (1.6; 83kW; 2009) kontrolka motoru (MIL) a tak jsem s tím vyděšeně a urgentně zajel do servisu Milan Král v ČB, kde mi na diagnostice sdělili, že se jedná o cituji:
Servisák "Vadné snímače polohy vačkových hřídelí".
Já:"Oba?

Servisák: "Ano, oba. Dostupnost je tak cca 2 dny a jeden stojí 1700 Kč"
Mě se to nezdálo, protože něco o autech vím, a proto jsem se rozhodl číst na internetu informace (i na zahraničních fórech) kde jsem se dočetl že to nejsou snímače, ale nastavovače, čili ventily, a že se nejedná o oba, ale pravděpodobně jen jeden.
Zajel jsem tedy za jedním známým, který má autoservis a je to velice spolehlivý a zkušený člověk. Napojil mi jeho diagnostiku a tam mi potvrdil, že se opravdu jedná jen o jeden díl a taky že dignostika hlásí závadu na VENTILU, nikoliv na snímači. Nevím, jestli si pamatuju jméno závady naprosto přesně, ale myslím že tam bylo napsáno "PŘESTAVENÍ VAČKOVÉHO HŘÍDELE B", čili ventil výfukové vačky

Zároveň jsme oba - sání i výfuk - ty ventily (nastavovače) vyndali ven a závada se našla na první pohled - bylo porušené čelní sítko na ventilu výfukové vačky (to také správně hlásila i diagnostika). Ono na těch ventilech jsou totiž i sítka z boku, ale ty byly neporušený...
Taky mi říkal, abych neváhal a koupil tam originální ventil. Že bude sice dražší, ale že se nevyplatí hazardovat, protože kdybych tam dal ve snaze ušetřit nejaký šmejd, tak by se třeba zrovna to sítko mohlo z toho šmejdu utrhnout, motor by ho "nasál" a je mrtvej...
A teď důvod, proč to všechno píšu. Nějak se mi nelíbí přístup místního "autorizovaného servisu" (i po předešlých zkušenostech s Chevroletem Malibu atd.) a proto bych raději objednal díl mimo něj:
NEVÍTE NĚKDO, ODKUD BYCH MOHL ORIGINÁLNÍ DÍL GM 55567050 SEHNAT?
Pro jistotou přikládám i fotku ventilu, který jsem včera vytáhl přímo z auta:

nový (celý) díl tedy vypadá takto: