Oprava nápravy + výměna zadních ložisek.
Při snaze vyměnit zadní ložisko které hučelo již při koupi auta a majitel mě na to upozornil při koupi a dal slevu jsem narazil na problém.Původnímu majiteli se zřejmě kouslo ložisko a protočilo se na kuželu nápravy. Při opravě ten kužel někdo vybrousil flexou,zřejmě aby mohli stáhnout zakouslé ložisko.Problém byl v tom, že po nasazení nových ložisek SKF tyto neseděly na kuželu nápravy.
Tak nezbývalo než to nafotit a poslat původnímu majiteli, že oprava nebude jen pouze výměna ložiska ale celé zadní nápravnice.
Byly dvě možnosti řešení vrátit auto nebo poskytnout slevu. Dohodli jsme se a majitel souhlasil s pořízením nápravnice z vrakáče + zatáhnul část ceny za opravu. Problém byl pouze v tom, že u mě byla nápravnice s čidly ABS a ta se běžně nevyskytuje. Vyřešilo to koupě solidní nápravnice z matesa bouraného na předek s naběhanými 36000km. Na vrakáči mi to dali i s ramenama ve kterých byly zarezlý původní šrouby.Ty ramena byly zdarma,neb borci by je jinak od nápravy museli odříznout flexou. Já jsem musel odvrtat původní šrouby v silentblocích ramen a to byla dost makačka. Šrouby jsou pevnostní a obyčejnej vrták má smůlu.Musel jsem sehnat vrtáky SK (pro neznalce slinutý karbid, tropchu lepší materiál než vrtáky z HSS-rychlořezná ocel

). Někdo na to používá vyjiskření ,ale to bylo pro mě nedostupné.Dále jsem sundaná ramena opískoval a nastříkal komaxitem a zregeneroval silebloky v ramenech. Pak už jen sehnat pevnostní šrouby 12x 1,25 které drží ramena v úchytech karoserie. Borci ze servisu pak dobastlili zbytek pro ABS.
Zároveň se namontovaly i renovované ramena z havarovaného vozu,ty moje už měly své lepší roky za sebou
Takže zadní náprava jak nová, Mates líp drží v zatáčkách, už to není takovej janek co ho rozhodí každá díra. Prácička byla s tím uchycením čidel ABS ,bylo to hraní s mm, protože vzdálenost čidla od ozubeného kolečka musí být dle servisního manuálu 0,9-1,1 mm
Když byla náprava dole ,udělal se nástřik části spodku, výměna filtru paliva a brzdových trubek.
Díly beru z vrakáče, takže cena příznivá a to se spravuje.

. Na mateze jsou na vrakáčích dily v příznivé cenové relaci ,něco jako díly na Š 120.
Při měnění náplní se vyměnil i olej v převodovce, podle toho co jsem tu četl na foru je to olejová loterie.
Já tam narval to co předepisuje výrobce 75W80,GL4, řazení z 3 na 2 se zlepšilo, jiný rychlosti tam jsou jak v RR

Další výměna po 60000km nehrozí to už bude Matez na vrakáči.
Foto poškozeného kuželu nápravy + katalogové foto zadní nápravy + ramena