Sakra, něco mi odpadlo...

Moderátor: Blue Lanos

Slam

Sakra, něco mi odpadlo...

Příspěvek od Slam »

Tak mi dneska zrejme neco odpadlo (odrezlo) ze spodku auta. :( Nejdriv jsem si myslel, ze jsem jen prejel nejaky kus plechu, ale kdyz jsem to pak nasel (byla tma jak v pytli a navic lilo jak z konve), tak jsem na tom uvidel napis "MADE IN KOREA" a dobra nalada me presla... :cry:

Vypada to jako nejaky kryt nebo kus plaste z vyfukoveho potrubi (budto asi tlumice nebo katalyzatoru), v servisnim manualu ani katalogu soucastek jsem nenasel nic konkretniho. Muze mi nekdo zkusenejsi poradit, o co jsem to vlastne prisel, jestli je to velky pruser, jestli se to da opravit a na kolik to asi tak prijde? :?: Prikladam fotky toho upadleho (resp. odrezleho) plechu (na jeho tvar nehledte, nez jsem to po tme nasel, tak se po tom projela Oktavka). Napisy jsou tam akorat 2 - zmineny "MADE IN KOREA" a "DAC", coz je nejspis znacka vyrobce. Okraje jsou nepekne orezle, jinak celkem zachovale:

Nahled:
Obrázek

Detailni fotky (rub, lic a napisy)
http://sl.ic.cz/files/dac_1.jpg
http://sl.ic.cz/files/dac_2.jpg
http://sl.ic.cz/files/dac_3.jpg
• EX: Daewoo Leganza 2.0 CDX (12/2002) • černá metalíza • 16V 93kW (T20SED)
• Renault Clio III Grandtour 1.2 (07/2010) • červená • 16V 55kW (D4FD7)
• Renault Megane III Grandtour 1.6 (08/2015) • hnědá metalíza • 16V 81kW (K4MR8)
Reklama

phalanx
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od phalanx »

Ak sa nemylim tak to bude kryt niektoreho tlmica vyfuku ci katalyzatoru, je to tam preto aby sa moc neprehrieval spodok auta od toho.
Predpokladam ze cislo 18 (pripadne 20,21)

Obrázek
Honda Accord 1997 2.0 96kW Obrázek
Ford Mondeo 2004 96kW TDCI - to keď zneužívam otcove :)
EX: Espero 1.5 66kW, Leganza 2.0 98kW - obe bývalé rodinné
Slam

Příspěvek od Slam »

Na to jsem koukal, ale podle toho obrazku je to tvarem nejvic podobny spis pulce katalyzatoru 8. :|
• Renault Megane III Grandtour 1.6 (08/2015) • hnědá metalíza • 16V 81kW (K4MR8)
Beda

Příspěvek od Beda »

tak to je nepříjemný - no mě před měsícem taky možná něco upadlo, nebyl jsem si jist jestli upadlo nebo jsem to neviděl a přejel, rozhodně jsem neměl šanci se pro to vráti, protože to bylo v totální špičce v centru města tak taky nevim ale velikostí to taky odpovídalo tomuhle, je pravda že mi při couvání nějak trochu víc čudí auto ale jinak nic se neděje, musím se na ten spodek podívat ale byl jsem zatím línej :?
Leganza 2,0 CDX (1997) černá
-peha-
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -peha- »

No konečne :twisted: Ale nie sorry je to katalizátor bohužial no je to síce len krycí plech ale časom prorezne celý ale je možnosť to oplášťovať nanovo :D
Hanzy

Příspěvek od Hanzy »

Juuuu 2002 sa samovolne rozpada za jizdy :twisted:
Neee to vis ze potesi ze zrovna tobe to odpadlo ale jasne ze ty z toho radost nemas a navic prave ty musis byt z toho na nervy...
Ja to vidim temer na 100% pulka plaste katalyzatoru ze to povolilo ve spoji,jinak skoda ze ti to stihla upravit koktavka ale pokud to neni moc prorezle tak najit sikovneho mechose at ti to da do puvodniho tvaru a zavari CO.Jinak to nebude nejlevnejsi...hlavne origo pro tebe! :D
Kopie z Polska by byla urcite ne draha... ;)
Hele je to tim ze ti auto porad stoji,to je daleko horsi nez kdyz denne udela 200km...
Alhambra+Sharan 4x4 klepotřepčmoud Taxi Valach
VW Transporter T4 2.5 TDI klepačotřepočmoud
Captiva 3.2 V6 LPG
Opel Combo CNG
Evanda 2.0 CDX LPG - už ji prohání brácha
CRUZE 1.6 LS+ moja na kolem chalupy od 9/2016 LPG
Ex Captiva zlatá metla 2.0 klepočmoud rachotila šla pryč
Ex Leganza 2.0 CDX LPG
Ivoš
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivoš »

Je to vrchní plášť katalizátoru....Slamíku, kdybys viděl spodek našeho Sedana, tak by ses nedivil....ta šílená chemie v zimě udělá spoustu neplechy. Já to před minulou zimou natřel základovkou, ale stejně to nepomohlo a "vejfukář" to pak odlomil.....A nic si z toho nedělej, mě včera upadly klíče, ale sebral jsem je a zase bylo všechno ok :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Chevrolet Spark 1.0 LS, r.v.2010, klima atd., tmavě hnědá metalíza
phalanx
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od phalanx »

No ze by sa katalyzator sam rozoberal to som nepredpokladal :lol: , ale vyzera ze to tak bude :)
Honda Accord 1997 2.0 96kW Obrázek
Ford Mondeo 2004 96kW TDCI - to keď zneužívam otcove :)
EX: Espero 1.5 66kW, Leganza 2.0 98kW - obe bývalé rodinné
Slam

Příspěvek od Slam »

Dekuji za kondolence... ;) Jinak neodpadlo to za jizdy, ale kdyz jsem stal v podstate na miste na parkovisti a zacal jsem pomalicku najizdet na volne misto mezi auty. Coz mi prijde divne, ze zrovna v tu chvili to odpadlo, cekal bych spis, ze se to urve pri jizde nebo prejeti nejake nerovnosti a ne, kdyz zrovna stojim. :? Dneska rano jsem koukal na spodek a viditelne tam nic neschazelo, nikde nic neviselo, nikde zadnej cistejsi svetlej flek, vejvuk konstatne orezly, nikde zadna vyrazna skokova zmena v omselosti a opotrebeni. Je to opravdu z meho auta? Nemohl to tam vytrousit nejaky korejec prede mnou (parkuje tam kolem nekolik Nexii, Matizu a Lanos). Koukal jsem hlavne na katalyzator, ten je cely konstatne orezly, takze jestli je to plast z myho katalyzatoru, tak tam stejne byl jen na okrasu, funkci ochrany pred korozi zjevne neplnil... :oops: Nemel by nekdo nejakou nazornou fotku spodku Leganzy (a hlavne toho katalyzatoru tam)? Nemam kde to dat na jamu, abych se tam mohl poradne podivat.

Jinak co ted mam delat? Mam to nechat byt a pockat, az upadne neco dalsiho a dulezitejsiho? To vareni rezateho plechu na rezaty katalyzator mi neprijde jako rozumne reseni, nebo se pletu? Stavajici katalyzator vypada OK (az na ten rez), nikde zadne diry, vse zatim drzi na svem miste. Zvukove projevy auta ci jeho jizdni vlastnosti se nijak nezmenily k horsimu atp.

Takze co mi radite, co byste delali na mem miste? :?: BTW vlnovec a zadni dil vyfuku byly meneny cca prede 2 lety, ostatni je zrejme jeste puvodni, tlumice jsou kupodivu jeste skoro ciste, orezle jsou akorat trubky, hlavne v mistech svaru a ohybech... Takze ma smysl zacit do vejfuku investovat uz ted, nebo je jeste cas? Nerad bych na jedne strane neco zanedbal, na druhou stranu menit neco, co jeste dobre funguje, mi nepripada jako racionalni reseni. :roll:

Takze prosim ty, co s tim uz maji zkusenosti, o nejake rozumne doporuceni (a tu fotku), dekuji.

PS: Nekde se mi doma vali fungl novy katalyzator kupovany na Ford Scorpio (taky 2L benzinak), ten tam ale asi pasovat nebude, ze? :P
Hanzy

Příspěvek od Hanzy »

Podle toho co pises bych zajel do jakehokoli servisu at ti to zvednou a poradne prohlidnou,vem ten plech sebou a oni ti raknou nebo sam se dobre podivej...jinak spis soudim ze to bude z jineho auta nebo horni dil katu ale pokud na to vidis ze tam je tak otazka???Zajed nekam at ti to zvednou das jim na pivo a mas jasno a klid... ;)
Alhambra+Sharan 4x4 klepotřepčmoud Taxi Valach
VW Transporter T4 2.5 TDI klepačotřepočmoud
Captiva 3.2 V6 LPG
Opel Combo CNG
Evanda 2.0 CDX LPG - už ji prohání brácha
CRUZE 1.6 LS+ moja na kolem chalupy od 9/2016 LPG
Ex Captiva zlatá metla 2.0 klepočmoud rachotila šla pryč
Ex Leganza 2.0 CDX LPG
Slam

Příspěvek od Slam »

Tak jsem zagooglil a zrejme jsem nasel, o co presne se jedna - podle teto fotky:

Obrázek

...je to SPODNI KRYT KATALYZATORU - nikoliv HORNI, jak pise Hanzy, ten vypada jinak (viz c.18 na obrazku z katalogu soucastek od phalanxe) a je pevne prisroubovan ke spodku auta, takze jen tak neodpadne (zato ten spodni drzi na katalyzatoru jen par bodovych svaru). Rekl bych teda, ze pokud mi melo neco odpadnout, tak je to to ta nejmene dulezita vec. 8) Tez bych rekl, ze pred korozi moc nechrani (maximalne tak pred primymi strikanci), spis tam tu vlhkost zadrzuje (a ten original Daewoo ma navic uprostred 4 otvory, takze ani proti tem strikancum moc nepomahal, coz je na katalyzatoru dobre videt), takze je to asi spis ochrana proti primemu prorazeni katalyzatoru apod., cemuz napovida kontrukce jinych druhu katalyzatoru na Leganzu, viz treba tento:

Obrázek

Koukal jsem, ze vyfuk na Leganze neni nijak enormne drahy:

1. dil: 2000,-
2. dil: 1300,-
3. dil: 1700,-

...ale katalyzator je bohuzel nejdrazsi. Nasel jsem ho od cca 2700,- (nejaky univerzal) po skoro 5000,- (napr. za 4640,- jsem nasel komplet z nerezu) a je stejny pro Lanos/Nubira/Leganza...

Takze co myslite, mam nechat stavajici katalyzator pokojne dozit nebo s tim mam neco delat? Podle me v pripade vymeny by bylo dobre pak vymenit rovnou i ten 2. dil, ale az se neco proderavi nebo odpadne, nebo ne? :?:
Ivoš
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivoš »

Slame, v tom případě si pak písnu o kontakt až to bude potřeba, protože Kaplan (v Pcích na Cihelně) mi říkal, že i s prací by mě novej katalizátor stál 11 500 Kč :shock: :shock: :shock: Nevím jestli je stejnej jak na 1.6 tak i na 2.0....tohle mi říkal u kombika 1.6....
Slam

Příspěvek od Slam »

Podle napr. tohohle:

http://www.katalizator.hu/as/car-sound/ ... d=1251.htm
http://kataliz.in/daewoo.shtml (tady jsou pro jistotu i kody motoru)

...je to stejny pro 1.4i, 1.5i, 1.6i a 2.0i a vedle Lanose, Nubiry a Leganzy to plati i pro Tacumu. 8)

PS: Jinak jeste stale mi nikdo nenapsal, jestli je to treba nejak resit nebo to muzu nechat "dohnit". :idea: :?: :D
lubinob

Příspěvek od lubinob »

Pokiaľ Ti to nefučí tak by som to nechal tak, maximálne ho natri alebo nastriekaj nejakou tepelne odolnou farbou a riešil by som opravu až keď bude úplne deravý alebo neprejdeš cez EK... :lol: :lol: :lol:
Nubi 1,6 SX combi, r.v. 97, LPG Lovato, klima - PREDANÉ
ŠKoda Octavia II 1,9 TDi Elegance Plus 2008
Ivoš
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivoš »

Asi tak nějak....na Sedanu katalizátor pořád drží, v srpnu prošel technickou - a to bylo asi půl roku po tom, co ten servisák odříznul ten uhnilej plech. Takže pohoda....když je prej katalizátor v pytli, tak to údajně může odnést rezonátor, ale spíš je to jen kec. ;)
Odpovědět

Zpět na „LEGANZA“