Ruční brzda
Moderátoři: Blue Lanos, koniQ
- Reklama
-
Jak jsem už jsem zjistil co mysleli v opravně tím "celý" jde o štít zadní brzdy což u některých dovozců těch 5 000 asi může být.Jsou k tomu i brzdové čelisti. Takže nejlevnější co jsem zatím sehnal to má firma CZDRAFEL (díky foru) za 3 500Kc.Je zajímavé že někteří prodejci tvrdí že se dá vyměnit jenom ten váleček nebo dokonce vnitřek.Zatím to nemám potvrzeno ale jdu po tom. H.S.
no ten valecek je tam nabodovanej tak asi opravdu nejde.ale jinak maji kluci pravdu vzdycky se da rozebrat (v nejhorsim autogenem ohrat)a vyndat komponenty .dobre namazat a rozhybat a bude to ok za par minut prace.a opravdu se to mazat muze protoze rucni pouzivas vetsinou na stojicim voze a tak se pakny nehrejou.
Skoda Octavia combi 1,9tdi upravena na 81KW
Skoda Fabia 1,9tdi-pd 74kw
Simson s 51
SKODA GARDE pro radost(zatim jen starost-shanim marne dily)
SKODA 105 S abych se nenudil
Skoda Fabia 1,9tdi-pd 74kw
Simson s 51
SKODA GARDE pro radost(zatim jen starost-shanim marne dily)
SKODA 105 S abych se nenudil
-
-
Re: Ruční brzda
tak se normálně stydím, ale napíšu to. Už mám nubu 7 let a prožil jsem s ní hodně a rozebral snad uplně všechno (a taky všechno spravil) ale teď mě děsí jedna závada, a kroutím nad ní hlavou:
Na technický mě vyhodili, že mám nesouměrný účinek brzd na ručku (na pedál výborné - na ručku brzdí málo levá strana)
podle jejich měřáku pravá mi ukazovala 900, levá 550. Tak jsem začal s opravou - výměna obou lan - nahovno znovu (900, 300),
ať šteluju, jak šteluju, přitáhnu víc levou stranu, že už šoupe buben navolno samoštelem a druhou povolím, že se volně protáčí, začnu přitahovat ručku a stejně levá strana nebrzdí a pravou neutrhnu po pár zubech (lanka jdou volně v kolíbce, ale jde vidět že pravá strana má o pár mm delší chod, hlavně zezačátku, ale pak už tahá za obě stejně. Spíš mi nejde do hlavy, že ikdyž vytrhnu ručku z podlahy, jak bejčím a levá strana zhruba od 5. zubu brzdí furt stejně málo a nezvyšuje se brzdný účinek, ikdyž lanko pořád šponuje brzdu. Všechno jsem měl rozebraný na obou stranách a závadu prostě ne a ne objevit. Hlavně kdyby bylo něco s paknama nebo bubnem, tak se to projeví na provozní brzdě taky ale ta je absolutně souměrná, takže rameny krčiti a asi komplet brzdy nové a jestli to bude to samý tak to skopu a z bubnů kostky...
Na technický mě vyhodili, že mám nesouměrný účinek brzd na ručku (na pedál výborné - na ručku brzdí málo levá strana)
podle jejich měřáku pravá mi ukazovala 900, levá 550. Tak jsem začal s opravou - výměna obou lan - nahovno znovu (900, 300),
ať šteluju, jak šteluju, přitáhnu víc levou stranu, že už šoupe buben navolno samoštelem a druhou povolím, že se volně protáčí, začnu přitahovat ručku a stejně levá strana nebrzdí a pravou neutrhnu po pár zubech (lanka jdou volně v kolíbce, ale jde vidět že pravá strana má o pár mm delší chod, hlavně zezačátku, ale pak už tahá za obě stejně. Spíš mi nejde do hlavy, že ikdyž vytrhnu ručku z podlahy, jak bejčím a levá strana zhruba od 5. zubu brzdí furt stejně málo a nezvyšuje se brzdný účinek, ikdyž lanko pořád šponuje brzdu. Všechno jsem měl rozebraný na obou stranách a závadu prostě ne a ne objevit. Hlavně kdyby bylo něco s paknama nebo bubnem, tak se to projeví na provozní brzdě taky ale ta je absolutně souměrná, takže rameny krčiti a asi komplet brzdy nové a jestli to bude to samý tak to skopu a z bubnů kostky...
Černá met. Nubira Wagon SX 1998, 2 airbagy, ABS, Klima, komplet v el.
Ostava ti len pozerat sa pri zhodenom bubne co sa deje ked tahas za lanko. A nam to pre zaujimavost mozes nahrat na youtube alebo iny podobny server. Na skodovke za to mohla prilis zodrata pakna a bubon, ked sa paka, za ktoru tahalo lanko oprela o domec loziska. V nubire, ak teda nemas dvojliter, nic take nehrozi ak si dobre pamatam.
-
Tááák jsem vítěz , jdu se podělit. Nesouměrnost učinku zadních brzd na ručku způsobovalo vadné obložení (výrobní vada). Na levém kole obložení s pákou mělo drážku pro rozpěrku o skoro milimetr výš než na druhé straně. To způsobovalo menší vychylování přes páku a menší rozevírání paken... Ale to už jsem šel málem pod mikroskop....
Stejně už jsem měl přední kotouče hin a desky total KO, tak jsem pokoupil úplně všechno na předek, pakny s pružinkami, prasátka na zadek a zkompletoval jsem to... No a tadááááá, souměrný od začátku až po blokaci...
Jen jsem se zadřel u předních kotoučů se zalomenými vymezovacími šroubky - sundat komplet těhlice s náboji, to odnést do práce, odvrtat, oživit závit, nový šroubky a zpět. Než jsem došel do garáže, měl jsem ruce až na zem...
Stejně už jsem měl přední kotouče hin a desky total KO, tak jsem pokoupil úplně všechno na předek, pakny s pružinkami, prasátka na zadek a zkompletoval jsem to... No a tadááááá, souměrný od začátku až po blokaci...
Jen jsem se zadřel u předních kotoučů se zalomenými vymezovacími šroubky - sundat komplet těhlice s náboji, to odnést do práce, odvrtat, oživit závit, nový šroubky a zpět. Než jsem došel do garáže, měl jsem ruce až na zem...
Černá met. Nubira Wagon SX 1998, 2 airbagy, ABS, Klima, komplet v el.