jaký olej použít...
Moderátor: Blue Lanos
Re: jaký olej použít...
...jo při nákupech v LIEDL-u je nutný si uvědomit, jsou to dampingové ceny, které mají přitáhnout zájemce o nákup, otázkou tak zůstává rentabilita pro dodavatele a tedy jejich opětovné dodání produktu
97 nexia 1,5 8V GL 3D - servo, airbag, stavitelný volant, DO - alarm, radio CD sencor - bluthoth
nessii servizuji s palikxem v Mellicaro - servizione...
serpico
serpico
- Reklama
-
- Kontaktovat uživatele:
Já vám ten Lidl přeju, já tam ještě donedávna z mladické nerozvážnosti nakupoval taky... 2 cyklocomputery, oba dva do roka v hajzlu, 2 sady AA Ni-MH článků, jako nové vydržely ve foťáku 1/4 toho, co Sanyo, po půl roce jsou na vyhození, cyklošortky po 5. použití roztržené ve švu, z cyklodresu s dlouhým rukávem se vytrhávaj nitě, ledva minu větvičku...
Abych jen nehanil - čistič na koupelny je super, rybičky v konzervách taky. Ale to je asi tak všechno.
Abych jen nehanil - čistič na koupelny je super, rybičky v konzervách taky. Ale to je asi tak všechno.
† Daewoo Matiz 0,8 SE, 184395 km
Hyundai i20 Inclusive Plus
Hyundai i20 Inclusive Plus
Teď mne čeká výměna motorového oleje v Bublině ( kódové označení Matize mé dcery ) a naleju tam 10W 40, API SJ nebo vyšší. ACEA A1, A2, A3. A je mi jedno od jakého to bude výrobce. Pro mne je směrodatné aby olej splňoval předepsané specifikace To samé platí i u vzduchového a olejového filtru - na výrobci mi nazáleží.. Jak jste na tom s výměnou palivového filtru?
Jsem koukal, že na Aukru někdo prodává komplet sety pří výměně oleje....olej + filtry, ale ta cena se mi zdá vysoká...
Jsem koukal, že na Aukru někdo prodává komplet sety pří výměně oleje....olej + filtry, ale ta cena se mi zdá vysoká...
treba pouzit Enelop (vygooglit) je to verzia Sanyo s dlhou zivotnostou2 sady AA Ni-MH článků, jako nové vydržely ve foťáku 1/4 toho, co Sanyo
a nemas co riesit
prave som sa chcel pochvalit
nalial som tam kvalitny olej
0W40 ester
auto sa zmenilo na nepoznanie, skvele startuje, dobre ide do otaciek a velmi tichucko bezi na volnobehu
aj kamoska v Suzuki ho vyskusala minuly rok a hovorila ze na dialnici v nemecku mala o 20 km vyssiu maximalku ako predtym a aj motor isiel lepsie do otaciek
kvalitny olej aj ked je drahy tak stoji za to .... odporucam nesetrit
nalial som tam kvalitny olej
0W40 ester
auto sa zmenilo na nepoznanie, skvele startuje, dobre ide do otaciek a velmi tichucko bezi na volnobehu
aj kamoska v Suzuki ho vyskusala minuly rok a hovorila ze na dialnici v nemecku mala o 20 km vyssiu maximalku ako predtym a aj motor isiel lepsie do otaciek
kvalitny olej aj ked je drahy tak stoji za to .... odporucam nesetrit
myslel som ze niekoho zaujem olej 0W40 ale ako vidim ziadna reakcia
ale zatial som stale spokojny .... motor ide jedna basen .... takmer okamzite(15s) po nastartovani stichne a mozem ist
ale zatial som stale spokojny .... motor ide jedna basen .... takmer okamzite(15s) po nastartovani stichne a mozem ist
...to misojogi, historka o zrychlení o 20km na maximálce, jenom po výměně oleje snad patří do říše snů a né sem, nicméně nemám nic proti kvalitním olejům ovšem je třeba uvážit na co auto jezdilo předtím, " ostřejší " oleje rozpustí zbytky předešlých méně čistících olejů ( 10/15W - 40 ) a hrozí následně ucpání mazacích kanálků, hydroštelů. Navíc nové premiérové oleje se příliš neliší v běžném použití. Vyplatí se ale dodržovat předepsané oleje, jsou odzkoušené dlouhodobým provozem a laboratorními i mechanickými zkouškami ( otěr ) po demontáži ve zkušebně ( tyto zkoušky jsou finančně velmi náročné 100tisíc odjetých km a demontáž motoru na prvosoučástky, proto je žádná značka až tak důkladně nezveřejňuje pouze následuje její doporučení ). Budu upřímný v autě ( dnes je to stará kára ) jsem našel po koupi ojetiny visačku s olejem Castrol Magnatec 5W - 40 a o magnetické přilnavosti jsem ochotný diskutovat ( řekněme, že jí příliš nevěřím ), prostě reklamní marketing je na světě a musím ho proto brát na vědomí. Důležitější je proto jeho včasná výměna buď rok anebo 10 - 12tisíc km a tu dodržuji zatím nemám s ničím problémy.
Mějte se fajn
Mějte se fajn
97 nexia 1,5 8V GL 3D - servo, airbag, stavitelný volant, DO - alarm, radio CD sencor - bluthoth
serpico
serpico
To by mě teda misojogi zajímalo jaký ten tvůj motor vydává prvních 15 vteřin po startu zvuky,než ho ta 0W40 utiší .Leju 10W40 a hned od startu šepot květin...
Matýsek z roku 99", odjeto 160 tkm, zrecyklováno :-(
Land Rover Discovery 3 2.7 - vé šestka v dechtu :-)
2x Land Rover Freelander Td4
Fábia HTP
Land Rover Discovery 3 2.7 - vé šestka v dechtu :-)
2x Land Rover Freelander Td4
Fábia HTP
...to Mikeš právě v těch 15vteřinách je 0W při 10° až 20°C je nejspíš už promazáno v celém mazacím systému, doba promazání se liší právě v závislosti na čísle Winter, čím nižší tím rychlejší promazání naproti tomu při 15W v zimě to může být až 30 vteřin a více. Jiná je otázka mazacího filmu a ten je jiný u 0W i 5W - 30 proto se pro tyto oleje montují motory s jinou vůlí, tolerancí při výrobě aneb vše souvisí se vším a co je dobré pro jeden typ nemusí být zákonitě dobré pro všechny typy motorů, oleje se dále rozlišují proto i datem výroby vozidla aj. údaji viz. SN/CE ap... . Prostě, když do veterána naliješ dnešní nejlepší olej, tak mu ublížíš, to se řeší u fy. vyrábějících oleje právě konzistencí pro staré motory, veterány.
Mějte se fajn
Mějte se fajn
serpico
serpico
Zdravím všechny diskutující. Ohledně olejů je tu psáno už spoustu. Nedá mi to se zeptat znovu....
Na mém Matizkovi byl doposud používán motorový olej 10W40 a to převážně Shell Helix Plus, poslední dobou pak GM 10W40, takže oleje SAE 10W/40 s API SL/CF. Matizek má najeto pouze 36t. km, jezdily se převážně krátké trasy a olej se měnil 1x za 2 roky. Průměrně ročně najeto 3t.-4t. km.
Zvažuju o přechodu na olej 5W40 a to Shell Helix Ultra, kde očekávám lepší mazání za studena a lepší "čištění motoru" ? Rozdíl mezi olejem 10W40 a 5W40 je jen 24č/litr.
Můžu přejít z 10W40 na 5W40 bez problémů ? S tím souvisí i to, že kromě jiné viskozity bych přešel z API SL/CF na API SM/CF. Koleduju si o malér s větším uvolňováním karbonu ?
Na výběr mám oleje:
GM/OPEL 10W-40 - ACEA A3, B3, API SL/CF
Shell Helix HX7 10W-40 - ACEA A3/B4, API SM/CF
Shell Helix Ultra 5W-40 - ACEA A3/B3/B4, API SM/CF
Nějaké doporučení.... ?
Na mém Matizkovi byl doposud používán motorový olej 10W40 a to převážně Shell Helix Plus, poslední dobou pak GM 10W40, takže oleje SAE 10W/40 s API SL/CF. Matizek má najeto pouze 36t. km, jezdily se převážně krátké trasy a olej se měnil 1x za 2 roky. Průměrně ročně najeto 3t.-4t. km.
Zvažuju o přechodu na olej 5W40 a to Shell Helix Ultra, kde očekávám lepší mazání za studena a lepší "čištění motoru" ? Rozdíl mezi olejem 10W40 a 5W40 je jen 24č/litr.
Můžu přejít z 10W40 na 5W40 bez problémů ? S tím souvisí i to, že kromě jiné viskozity bych přešel z API SL/CF na API SM/CF. Koleduju si o malér s větším uvolňováním karbonu ?
Na výběr mám oleje:
GM/OPEL 10W-40 - ACEA A3, B3, API SL/CF
Shell Helix HX7 10W-40 - ACEA A3/B4, API SM/CF
Shell Helix Ultra 5W-40 - ACEA A3/B3/B4, API SM/CF
Nějaké doporučení.... ?
Matiz M150 rv 2002
...při km dosavadním proběhu 36tis. km můžeš klidně přejít na 5W/40 Shell bez problémů, tam moc usazenin nebude, jinak měnil by jsem po roce nebo 10tisíc km, krátké jízdy jak uvádíš, protože olej i stárne, já vím mnohdy se doporučují dvouleté výměny i s 20tisící a více km s tzv. long oleji ale to se Tě netýká, ty oleje tam nedávej ( A1,A5 ). Jo ještě se doporučuje pro Opel / Daewoo - dexos2 to má například Castrol Magnatec 5W/40. Jinak si myslím, že se opravdu příliš veškeré oleje neliší ve stejné klasifikaci, je to jenom markentingová záležitost. Český olej od roku 94 už nepoužívám, to jsem otevřel víko ventilů u sl. formana, který jezdil na shell a ventilové vahadla byly čisté, né s černým humusem jako od českých olejů, možná jsou už dnes jinde ale...
Mějte se fajn
Mějte se fajn
serpico
serpico
-
- Kontaktovat uživatele:
ak by ste niekto chceli olej, tak ho mám za super cenu, napríklad:
japonská kvalita
http://www.oleje.cz/p/eneos-premium-hyp ... -1-l--3244
ja ponukam 4l bandasku za 20e
a mnoho iného,len sa treba pýtať
japonská kvalita
http://www.oleje.cz/p/eneos-premium-hyp ... -1-l--3244
ja ponukam 4l bandasku za 20e
a mnoho iného,len sa treba pýtať
www.ledxenony.sk
Led do automobilu,xenon sady od 34eur,denné svietenia od 18eur,cúvacie senzory od 17eur a mnoho iného...
Predám predné,zadné svetlá na cruze + hmlovky a krytky
Led do automobilu,xenon sady od 34eur,denné svietenia od 18eur,cúvacie senzory od 17eur a mnoho iného...
Predám predné,zadné svetlá na cruze + hmlovky a krytky
Filipp
uvedeny olej vyzera dobre
Ja mam v Matize dokonca 0W40 ester a som spokojny, auto ide jedna basen aj pri studenom motore
Od SJ/CF vyssie sa cistiace vlastnosti oleja nemenili, takze karbon nehrozi ani problemy s nim. Zmenili sa jedine ekologicke vlastnosti oleja a niekedy zial aj na ukor technickych
uvedeny olej vyzera dobre
zmena viskozity je OK, kedze ide len o zmenu za studena tak zlepsi vlastnosti v zime a pri kratkych jazdach, dovod proti nevidim ziaden.Můžu přejít z 10W40 na 5W40 bez problémů ? S tím souvisí i to, že kromě jiné viskozity bych přešel z API SL/CF na API SM/CF. Koleduju si o malér s větším uvolňováním karbonu ?
Ja mam v Matize dokonca 0W40 ester a som spokojny, auto ide jedna basen aj pri studenom motore
Od SJ/CF vyssie sa cistiace vlastnosti oleja nemenili, takze karbon nehrozi ani problemy s nim. Zmenili sa jedine ekologicke vlastnosti oleja a niekedy zial aj na ukor technickych
Koupil jsem 5w40 Shell Helix Ultra po 1L balení za 124 Kč. Zatím spokojenost
Matiz M150 rv 2002