Mna dnes rano nepotesilo ze ma nechala na dvore 8rocna baterka. Uvidime co s nou je, ci si len pyta dobit alebo mam problem s alternatorom v aute. Zatial jazdim na nahradnu. 8 rokov sa mi na agm baterku zda malo ale zatial jej napatie na nabijacke z lidlu pomaly stupa cez 13.5V. Ked zahlasi ze je hotovo, tak ju este pichnem na domorobo nabijacku, ta nema problem tlacit 10A aj pri 16V a uvidime. Zajtra vecer este musim zmerat napatie v aute.
Tak uz vieme, odisiel alternator. Este nieco generuje ale 13.5V bez svetiel a 13.1 so svetlami, to na nabitie baterky na spolahlivy start v zime rano nestaci. Mam sice stary zrepasovany ale menit ho teraz v tejto kose sa mi velmi nechce. Co robim zle, ze umrel po necelom roku. Podla napatia to vyzera ako keby mui tiez odislo zadne lozisko, ale to sa dozviem az ked ho vyberiem.
Takze konecen zistenie, je ze neodisiel alternator, len sa uvolnil remen. Ci za to moze "genialne" setrenie na tych medzitypoch 1.5l 16V co sa montovali do espera a nexie, kde vynechali napinak aby ho v 1.6 v nubire znovu zaviedli, alebo som slabo utiahol skrutky alternatoru alebo vyssia moc

tak to neviem, ale uz je dobre, uz altik dava 14.88V bez a 14.8V so svetlami.