Už pár mesiacov váham, či to sem napísať a teraz som si našiel čas, tak skúsim opísať môj problém.
Mám Nexiu 1.5 16V 67kW GTX. Môj problém sa týka spotreby. Viem, že tieto motory žerú v porovnaní
s inými o čosi viac (okolo 8 litrov) no môj do tohto priemeru nezapadá. Podľa posledných bločkov a kalkulačky
mi spotreba vychádza okolo 12 litrov. Viem, je zima a všetko s tým suvisiace, auto nieje najnovšie.
Toto auto už mám 2 roky, no pred 2 rokmi toľko nežralo. Spotrebu malo 8-9 litrov v meste, na dlhšie vzdialenosti 6,5l.
Teraz na dlhšie cesty 8l (aj viac, pri 130ke na dialnici 9-10l). Keď jazdím teraz v meste, prejdem za 20 euro max. 150km,
to už mi svieti rezerva.
Odkedy mám auto, boli už niektoré veci menené, ak si dobre spomínam, tak:
- rozvody - remeň, pumpa, kladky
- filtre
- olej cca rok dozadu
- sviečky - sú tam nejaké Bosch, stáli 10eur všetky 4ks
- zadný diel výfuku
- tesnenie olejovej vane
- chladiaca zmes kompletne
čo by som mal ohľadom toho skúsiť (vymeniť, vyčistit, pozrieť, ...). Nechcel by som investovať veľa peňazí do "preventívnej výmeny" všetkého možného. Rád by som skúsil tú spotrebu znížiť, počul som, že s tým môžu súvisieť sviečky, alebo aj lambda-sonda. Benzín tankujem na Tescu, nikde inde (robím zle?).
Auto jazdí ináč úplne bez problémov. Žiadne problémy s riadením, so štartovaním, auto je živé, chodí skvele, vo vyšších otáčkach je to úplne krása . Čo som si všimol, z výfuku je cítiť po celú dobu (aj po dlhšej jazde) zápach benzínu - asi to môže s tou spotrebou súvisieť.
Prosím Vás o radu, čo môžem skúsiť a ako tú spotrebu znížiť aspon na tých 8 litrov Jazdím pomerne kľudne a snažím sa zbytočne nepridávať pred semaformi, proste plynule, podraďujem a nejazdím ani na príliš nízkych otáčkach (cca 2200-2800). Vopred ďakujem za všetky rady.