Motor občas nechce NASTARTOVAT

Diskusní forum Daewoo Lanos Clubu.

Moderátor: Blue Lanos

paTaNiNho
Kontaktovat uživatele:

Motor občas nechce NASTARTOVAT

Příspěvek od paTaNiNho »

Zdravím a zároveň prosím všechny Lanosáky o pomoc či sdílení zkušeností. Nejprve chci upozornit, že vím, že toto téma bylo na tomto foru řešeno několikrát, omlouvám se, ale hlavně bych Vás rád seznámil i se svým problémem.
Je tomu pár měsíců, co mi Lanos začal zlobit, tedy konkrétně se jedná o to, že motor NECHCE NASTARTOVAT. Startér se točí ba dokonce motor na chvilinku jakoby naběhne, ale zase "chcípne". Myslím si, že problém je v IMOBILIZÉRU, dělá to s obouma klíči a hlavně spíše to dělá krátce po tom, co byl motor v provozu, tedy za tepla (oddych max. 2 hod), neboť většinou za studena a to i v těchto mrazech to problém NENÍ.
Auto bylo několikrát v autorizovaném servisu Chevrolet (Náchod), ale tam mi vždy akorát tak nabili baterii a vysušili palubní počítač, neboť podle nich je to v něm. Je pravda, že se to stává více za vlhka, ale to je tak vše, stává se to furt.
Proto Vás prosím. Měl někdo podobný problém a vyřešil ho nebo Vás napadá řešení? Všem ochotným předem děkuji.

Jinak. Je to tedy Deawoo Lanos 1.5 - rok 1998 - nenajeto ani 100 000 km.
Daewoo Lanos 1.5i - rok 1998 - najeto 107 000 km
Reklama

paTaNiNho
Kontaktovat uživatele:

Re: Motor občas nechce NASTARTOVAT

Příspěvek od paTaNiNho »

Ještě dodatek, auto jsem měl v garáži třeba měsíc bez zamčených dveří a startovalo v pohodě. Když ho na ty dvě hodinky teplé zamknu a vrátím se k němu, někdy už to nechytne, pak musím čekat třeba i půl hodiny s odpojenou baterkou.

Nyní zkouším zamykat pouze klíčem, ne dálkovým ovladačem s alarmem.
blackjohn

Příspěvek od blackjohn »

Pokud se načte špatně imobilizér, tak palivové čerpadlo zabzučí tak půl vteřiny, když dobře, tak asi 2-3.
Jestli se snaží naskočit, tak to ale imobilizérem nebude, protože ten odpojuje i zapalování.
Řídící jednotka by to dělat mohla, kdyby byla jiná na výměnu na zkoušku, bylo by to nejlepší. Ale motor může ovlivňovat spousty dalších čidel, takže těžko říct.
Citroen C4 Grand Picasso 1.8i, 92kW
Daewoo Tacuma 1.8i, 66kW
Daewoo Espero 1.8i, 70kW ...opustilo nás v nedojetých 133tkm
paTaNiNho
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od paTaNiNho »

Děkuji za odpověď, fakt je, že to dělá spíše, když je letní vlhké počasí (prší + teplo). Například dnes celou noc pršelo, ráno přijdu k autu a nastartuji jako nic. S tím čerpadlem nastražím pořádně uši, zdá se mi jako by pořád to trvalo sotva 1s a stejně naskočí, ale povypínám rušící vlivy a budu poslouchat.
Jinak dodatek, je možné, aby to dělal třeba i alarm? Neboť sice to není ještě tutovka, ale když zamknu auto jen klíčkem (bez ovladače), tak mi naskočilo, tedy vše bylo po dalších intervalech, kdy byl motor studený. Dnes jsem zkusil hned po zaparkování a hodině jízdy znovu nastartovat a taky to chytilo, tak snad si to nedělá jen dobrý den.

P.S. řídící jednotka by se ještě dala někde sehnat? =/ A kde je přesně uložena? Někde pod sedadlem spolujezdce?
blackjohn

Příspěvek od blackjohn »

Záleží, jak je alarm zapojený, třeba odpojuje palivové čerpadlo, ještě bych zkusil to zamykání klíčkem.
Řídící jednotka motoru by měla být pod sedadlem spolujezdce, vypadá takhle http://allegro.pl/komputer-daewoo-lanos ... 89929.html
Citroen C4 Grand Picasso 1.8i, 92kW
Daewoo Tacuma 1.8i, 66kW
Daewoo Espero 1.8i, 70kW ...opustilo nás v nedojetých 133tkm
paTaNiNho
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od paTaNiNho »

Právě auto úspěšně prošlo menším testíkem. Jezdil jsem po vánočním nákupu a několikrát parkoval (auto tam vždy mohlo stát nejdéle 30 min). Pokaždé jsem zamkl jen klíčem a vždy úspěšně nastartoval, tak nevím, škoda, že mě to nenapadlo dříve, když bylo léto, ale pokuď nezklame aspoň nyní budu i tak spokojen, ale DALŠÍ UŽITEČNÉ RADY RÁD PŘÍJMU.

A jinak Tobě děkuji za užitečné rady, ale stejně se na tu jednotku ještě podívám.
Roomeck

Příspěvek od Roomeck »

zdravím. Momentálně mám asi stejný problém, ale mě auto nastartovalo za studena, pojezdil jsem po městě, ani se to pořádně nezahřálo, ale bezproblému mi naskočilo a to jsem auto zamykal a alarmem. Na druhý den startuji a auto nechce startovat, baterku jsem nedávno nabíjel. Dokonce mi auto nechtělo včera nastartovat ani přes startovací kabely. Měl už někdo takovej problém jako já?
paTaNiNho
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od paTaNiNho »

Přidávám nové poznatky, proto prosím všechny znalé o POMOC. Přišla obleva, všude je vlhko a já si v neděli vyjel s Daewoo na chalupu, z které jsem se vrátil už bez něj, tedy už jsem neodjel, neboť mi motor už prostě NENASKOČIL.
Čerpadlo točí málo, startér se točí, motor naskočí, ale ihned chcípne, i když mu okamžitě pomůžu plynem, na který prostě nereaguje a navíc jsem zjistil, že mi po několikátém pokusu o nastartování či pouhé vytahování klíčku a poslouchání čerpadla mi v rychlém intervalu bliká dioda od ALARMU (nalevo vedle štelovače úhlu světel), bliká asi 5s a zhasne, ale stejně nenastartuje, udělal jsem snad vše, koukal jsem i na jednotku, jsem v nesnázích, motor nemá najeto ani 100 000 km.
Je mi ochotný někdo pomoci? Předem děkuji. . .
vado
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vado »

Ja som mal presne ten isty problem, hoci nemam alarm. LED zabudovaneho imobilizera bola zhasnuta, auto vaecsinou naskocilo normalne, obcas sice naskocilo, motor sa chytil, ale tak po 2-3 sekundach zhasol. Nepomohlo ani pridanie plynu, ani spustenie startera na dlhsiu dobu. Nakoniec auto odmietlo nastartovat. Po odtahu do servisu zistili, ze je chybna riadiaca jednotka imobilizera. Stalo ma to malickost - asi 8000 byvalych slovenskych korun.
Tu som to podrobne opisal
https://www.chevroletclub.cz/viewtopic.php?f=9&t=12994
V.

S100, rok vyroby asi 1972. Nech je jej magnet na srotovisku lahky.
Lanos SX sedan, r.v. 1998, 1.6/16V, modra metaliza - ma noveho majitela
Hyundai Elantra 1.6I 6M/T STYLE, cierna metaliza Phantom Black

Audi A4 limuzina, automat, Briliant Black
paTaNiNho
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od paTaNiNho »

Děkuji za odpověď, jednotka imobilizéru byla na jaře minulého roku měněna (stála 6500,- Kč), auto na to jezdilo chvíli dobře (asi týden) a problém nastal znovu, takže znovu do servisu (Daewoo, tedy nyní Chevrolet) a tentokrát akorát nabili baterii a vysušili ŘJ pod sedadlem spolujezdce a auto zase na chvíli jezdilo, ale s tím, že nebylo každodenně používané, až nyní do zimy, kdy bylo potřeba.
Můj poznatek je takový, že i když je zima (třeba -10°C) auto startuje v mrazu úplně v pohodě a vždy, ale když se oteplí, sněží nebo je obleva (vlhko), auto porstě nenastartuji. Pak v něm sedím třeba i hodinu, zamčený a po deseti minutách to zkouším. Čerpadlo vždy jen tak PRSKNE, takže vím, že to nechytne a ono to taky nechytne. Všechny spotřebiče mám vyplé (poslouchám čerpadlo) a stejně nic, prostě motor se rozběhne, ale hned zase chcípne (otáčkoměr nemám). A největší paradox je, že když přijedu na chalupu, kde je vlhko pořádné a je to na kopci, tak tam pokaždé ale pokaždé jsou tyto problémy, až se to dostalo k tomu, že jsem nenastartoval auto v něděli vůbec, byl jsem tam potom v úterý, protože vím, že když si den odpočine, tak už nastartuje, ale ono NIC. Stejné symptomy akorát, že tentokrát se už nějak nechtějí vyléčit. Odtáhl jsem auto i na relativní rovinu, protože stálo v mírném kopci směrem dolů, ale i tak nic a už jsem tím testováním skoro vybil baterii. Dnes nebo zítra se tam vydám naposledy, ale s náhradním vozidlem, startovacími kabely apoD. Ale kdyby ještě někdo měl nějaké návrhy, rád je uvítám.
vado
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vado »

Ahoj,
prave to, ze ti cerpadlo nebzuci dlhsie, ale iba "prskne", je - ako to tu uz bolo viac krat pisane, napr. palix - priznakom toho, ze RJ nedostala spravny signal od imobilizera. To by naznacovalo aj to, ze motor naskoci na 2 sekundy.
Z druhej strany zavislost na poveternostnych podmienkach skuor naznacuje, ze problem je niekde v elekrike. Moj nazor je, ze by to mohol byt zaoxidovany spoj (oxidacne produkty, taky ten bielly alebo zeleny sajrajt, mozu navlhnut a tym padom urobia spoj/skrat aj tam, kde by nemal byt), ci uz kontakt, kablova koncovka alebo konektor.
Moj subjektivny dojem je, ze by to mohol byt nejaky spoj - kontakt - kabel niekde v oblasti imobilizera, pripadne prepojenie RJ imobilizera a ECU. Na problem s kontaktami ukazuje aj to, ze po vymene RJ imobilizera (pohybalo sa s kablami a kontaktami) to bolo na chvilu v poriadku.

Este mala poznamka: nevidim dovod na vysusovanie ECU. Mal som ju zoparkrat vonku a jej konstrukcia je taka, ze odola striekajucej vode. Dokonca aj konektory su dost tesne na to, aby sa tam len zo vzdusnej vlhkosti dostala voda a navyse je na vyvysenom mieste pod sedadlom spolujazdca. Ja som mal isty cas kopec vody v aute, pretoze som z nepozornosti dva tyzdne nechal otvorene okno spolujazdca na parkovisku v jeseni (mal som dovolenku, auto som nepotreboval), dnu naprsalo, mal som pod nohami spolujazdca asi pol cm vody, ktora navyse zamrzla. Alebo aj toto
https://www.chevroletclub.cz/viewtopic.php?f=37&t=10330
a ECU nijako neutrpela.
V.

S100, rok vyroby asi 1972. Nech je jej magnet na srotovisku lahky.
Lanos SX sedan, r.v. 1998, 1.6/16V, modra metaliza - ma noveho majitela
Hyundai Elantra 1.6I 6M/T STYLE, cierna metaliza Phantom Black

Audi A4 limuzina, automat, Briliant Black
paTaNiNho
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od paTaNiNho »

Takto mi to oznámili v autorizovaném servise, navíc mám novinku, včera jsem byl zase na chalupě s jiným vozidlem a zkoušel jsem start přes startovací kabely, motor už ani nenaskočil, jen se točil startér, který se po nějakém pokusu jakoby zadrhnul, upozorňuji znovu, že přes startovací kabely.
A ještě jedna otázka, nevíte, kde se přesně nachází ve vozidle ŘJ imobilizéru? Předpokládám, že bude asi skryta, ale stačilo by mi vidět aspoň na kontakty + kontakty na ECU. Vřelé díky za případné rady, dnes tam jedu a kabely profouknu, jestli je najdu + vývody na baterii apoD.
palikx
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od palikx »

tak to neni od lanose hezke.
takze tipuju immobilizer.
pokud pumpa bezi jen chvilicku tedy do 1 sec neni spravne nacten immo.potom pri startovani pokud immo neni ok pumpa uz nebezi.
bohuzel neoriginalni alarm si muze delat co chce a s tim pmuze jen elektrikar resp nekdo kdo ten alarm vyhodi do pryc a vse prepoji na puvodni kabelaz.
samozrejme jeste by to melo byt poznat na led kontrolce na stredovem panelu.nesmi svitit.
pokud je to vse zavisle na vlhkosti musi se v podstate odpojit cela kabelaz motoru a vsecky konektory prostrikat kontaktolem,
pokud je immo jednotka menena pak to je to snimac immo tedy krouzek na spinaci skrince to se casto stavalo hlavne kdyz bylo horko ale nevylucuje to ani vlhkost
Skoda Octavia combi 1,9tdi upravena na 81KW
Skoda Fabia 1,9tdi-pd 74kw
Simson s 51
SKODA GARDE pro radost(zatim jen starost-shanim marne dily)
SKODA 105 S abych se nenudil
paTaNiNho
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od paTaNiNho »

Děkuji za poznatky.
Je to tato cívka? - http://www.czdrafel.cz/civka-imobilizer ... anos-p2138
A nyní závažná otázka, zvládl bych to případně vyměnit sám? Nebo je potřeba nějaké odborné působení? Upozorňuji, nejsem z oboru, ale prstíky mám snad šikovné. A s tím nestartování v horku to je také fakt, nestartuje to buď hlavně ve vlhkém bo moc horkém prostředí, takže by to mohla být pravda, jsem ochotný vyzkoušet cokoliv. Co myslíš ohledně nakódování nového klíče?
Jinak Alarm je od Daewoo. Předem díky. . .
palikx
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od palikx »

no
obrazek je hezky ale podle me to neni ono.mel by tam byt krouzek co je v nubire a leganze.
vymenis to sam je tam jen nacvaknute.musi se ale sendat plasty kolem volantu.
kodovat klic nemusis.
http://www.czdrafel.cz/nubira-j1001997- ... c%C3%ADvka
podle me tam mas tohle.
ja to auto tady nemam ale nekdo by mohl se podivat do sveho auta jak to ma a napsat sem
Skoda Octavia combi 1,9tdi upravena na 81KW
Skoda Fabia 1,9tdi-pd 74kw
Simson s 51
SKODA GARDE pro radost(zatim jen starost-shanim marne dily)
SKODA 105 S abych se nenudil
Odpovědět

Zpět na „LANOS“