Napínací kladka sdruženého řemene
Moderátor: Blue Lanos
Napínací kladka sdruženého řemene
Pánové "Tacumisti" kdyby jste náhodou slyšeli nepříjemný zvuk od řemene alternátoru (samozřejmě i posilovače řízení a kompresoru klimatizace) může být problém v napínací kladce. Když jsem zvednul kapotu při nastartovaném motoru nepříjemně rachotila kladka pod posilovačem řízení. Než jsem začal zjišťovat cenu celé napínací kladky zajímalo mě jak je mechanicky složená. Na netu jsem zjistil, že napínací kladku řemenu mění majitelé všech značek vozidel. Kladka je mechanicky složená ze dvou polovin, mezi nimi je ložisko. Když si objednáte celek, jedná se o cenu několika sto korun. Kladka je snýtovaná, nýty jsem odvrtal a odbrousil, vyměnil jsem ložisko a místo nýtů jsem použil šroubky o průměru 5 mm. Cena opravy se snížila na necelých 50 Kč. Jediná mechanická úprava spočívala v tom, že jsem krycí podložku pod šroubem, který drřží celou kladku, zbrousil, aby se nedotýkala hlavy matiček. Je to oprava pro nadšence, kteří rádi ušétří peníze a kteří rádi opravují sami. Zatím jsem najel cca 2000km a kladka drží jako nová. Místo nýtů jsem použil šroubky 5 mm a matky s plastovou výstuží proti povolení, já jsem ještě osobně kápnul trochu vteřinového lepidla pod matky. Nevím, jestli je moje řešení opravy nejlepší, říkám si ale, proč měnit celou kladku, když se dá vyměnit jenom ložisko. Jinak pánové, až budete sundávat řemen nejdříve demontujte vzduchový filtr, pak to jde lépe. Pokud někdo zjistil lepší postup napište.
- Přílohy
-
- P1030415.JPG (200.91 KiB) Zobrazeno 4462 x
-
- P1030413.JPG (153.96 KiB) Zobrazeno 4462 x
-
- P1030412.JPG (171.44 KiB) Zobrazeno 4462 x
- Reklama
Re: Napínací kladka sdruženého řemene
Pěkný den
Jasně,je vidět,že jsi technický typ
Někdo holt jenom občas zvedne kapotu a podívá se jestli je tam motor a někdo si hodně věcí umí udělat
Hlavně ať nám jezdí a nezlobí

Jasně,je vidět,že jsi technický typ

Hlavně ať nám jezdí a nezlobí

Ty jsi opravdový "kozlík šikula" - myslím to v dobrém slova smyslu. Aspoň je vidět, jak pracuji zlaté české ručičky 

Exauta : nějaká Tatra,Praga V3S,Karosa,Zetor,Olcit,Simca,Renault,Nissan,Škoda 100,1000,1203,Fabia,Nubira a teď Tacuma
Současné služ. : Škoda Octavia 1.9 Tdi
Současné služ. : Škoda Octavia 1.9 Tdi
Ahoj, prave resim stejny problem. A take me to napadlo. Je videt,ze to jde. Prosim te mohl by jsi me napsat rozmery loziska.
Predem dekuji.
Predem dekuji.
Jancek píše:Ahoj, prave resim stejny problem. A take me to napadlo. Je videt,ze to jde. Prosim te mohl by jsi me napsat rozmery loziska.
Predem dekuji.
Já si již rozměr nepamatuji. Nejsem si jistý jestli to bylo ložisko 6203 (17x40x12), nevím to již přesně. Nikde jsem si to nepoznačil, ale každopádně se jedná o běžný rozměr, v obchodě ho normálně měli na skladě.
Daewoo Tacuma 1.8 72 kw
kluci omlouvam se za odbehnuti od remenice ale ted jsem jednomu clenu fora taky usetril par korun za lozisko a simerink na diferencialu zadni napravy na hiundai santa fe-opravny dil hiundai stoji 35 000 kc kia sportage 64 000 ja to opravil za cca 900 s tim ze to nejspis bude fungovat uz naveky a neodejde zase po 5 letech.
Skoda Octavia combi 1,9tdi upravena na 81KW
Skoda Fabia 1,9tdi-pd 74kw
Simson s 51
SKODA GARDE pro radost(zatim jen starost-shanim marne dily)
SKODA 105 S abych se nenudil
Skoda Fabia 1,9tdi-pd 74kw
Simson s 51
SKODA GARDE pro radost(zatim jen starost-shanim marne dily)
SKODA 105 S abych se nenudil
na cestě se mi tohle ložisko doslova rozpadlo takže tenhle návod na výměnu mi bodl jen jsem stratil šroub takže nevím ani jaký tam je jestli má nějaký límec nebo je to jen šroub ,to ložisko mě stálo 55 kč jinak se to musí obědnat celé a stojí to 1300 kč obědnal jsem rovnou nový řemen ,jen jestli někdo neví co za šroub tam patří jestli má nějaký specifický tvar za odpověd děkuji
Marabu
Daewoo Tacuma 2.0 + LPG -2001
Daewoo Tacuma 2.0 + LPG -2001