Olej převodovka a rychloměr.

Moderátor: Blue Lanos

blackjohn

Re: Olej převodovka a rychloměr.

Příspěvek od blackjohn »

Já ho měl právě zadarmo, tak jsem to moc neřešil :D
Citroen C4 Grand Picasso 1.8i, 92kW
Daewoo Tacuma 1.8i, 66kW
Daewoo Espero 1.8i, 70kW ...opustilo nás v nedojetých 133tkm
Reklama

Serpico

Příspěvek od Serpico »

...zajímavá otázka celoživotní náplň převodovky a diferáku ( a ten tam zůstává, nevyteče...) asi by to chtělo originální náplň ( a nikde jsem se nedopídil k originální náplni tedy klasifikaci oleje tady se publikovalo SHELL Devtron II, III, no je červený a do atomatu ale je to ten pravý...) - mísitelnost právě s tím zbytkem v diferáku...zatím se mi do výměny nechce, řadí bez problému a tak nic nehasím...
řešilo se to tady už mnohokrát já vím, ale...

Mějte e fajn
97 nexia 1,5 8V GL 3D - servo, airbag, stavitelný volant, DO - alarm, radio CD sencor - bluthoth
nessii servizuji s palikxem v Mellicaro - servizione...

serpico
Honza Beneš

Příspěvek od Honza Beneš »

Ano, již se to tu řešilo, ale narozdíl od jiných témat bez jednoznačného závěru. A těch příspěvků nebylo až zas tolik. Nemám ve zvyku šahat do něčeho, co funguje. Ale zároveň si myslím, že 240 tkm odpovídá té celoživotnosti a teď by měla začít celoživotnost nová, s novou náplní -i
A když jsme u té mísitelnosti a toho, že nevyteče všechno - souhlasím. Ale zase říkám ale.. alternativou k výměně je dolévání, čímž se mísení stejně nelze vyhnout. Tak si myslím, že lepší bude, když v převodovce bude kolovat 90% nového a 10% starého (plus mínus.. já do toho moc nevidim) než 10% nového a 90% starého.
Olej jsem koupil v pátek, dnes dávám auto opravářovi, takže teď už budou následovat z mojí strany informace o praktickém testování.
Espero 1.8 (+LPG)
ex Espero 2.0 (+LPG)
Serpico

Příspěvek od Serpico »

...to Honzo, já se nepřu, sám si nedovedu odpovědět " jaký zázračný olej " tzv. celoživotní, spodní vana bez výpustnýho šroubu tam dávají v Koreji, vím jenom, že je červený ( moje kontroly množství, kontrolní šroub hladiny... ), na každém balení olejů i převodových je udávána životnost v obalu 5 let!.., ale fascinuje mi stav těsnění vany převodovky s černým asi silikonem ( nebo nějakou směsí...) bez průniků a to i u motorové vany, u hodně aut skoro u všech viz SM a bazarová auta - jsou evidovány drobné netěsnosti - průniky okolo vany, to prostě nemám ani po 12 letech a potom zde evidované problémy po výměně převodového oleje, nejlepší a to neradím by bylo asi dát tam náplň pro Oply, je taky červená ale víc nevím, budu zvědavý na Tvoje zkušenosti.

Mějte se fajn
97 nexia 1,5 8V GL 3D - servo, airbag, stavitelný volant, DO - alarm, radio CD sencor - bluthoth

serpico
ppp

Příspěvek od ppp »

Len pre tych, ktori si su nie isti, tak uz par tyzdnov testujem mogul syntrans 75w90 api gl4+ v prevodovke mojho espera 1.5l 16V. Od zaciatku citit zmenu, podla mna k lepsiemu. Rychlosti tam padaju teraz hladsie, ale to nemusi byt len typom oleja ale aj jeho mnozstvom, kedze povodna napln uz ktovieako dlho vytekala cez gufero lavej poloosi. Ale inac sa radi uplne v pohode aj pri 1stC, menej zatial nebolo,ani potom netuzim. Mozno ze prevodova paka kladie pocas radenia zanedbatelne vacsi odpor, ale uz necitim z nej ziadne trenie niecoho o nieco, len hladky zvyseny odpor vtedy ked zapadaju kolieska do seba. Problemy s radenim ktore mam to nepoliecilo, ale tie su bud sposobene prepakovanim mimo prevodovky alebo nejakym problemomvo vnutri prevodovky. Ale zase spiatocku uz davam cez zuby len vynimocne, s povodnou 13rocnou naplnou isla spiatocka dost casto cez zuby. Ale to zase ma mozno na svedomi hydraulika spojky, ktora uz pracuje ako ma. Este musim kupit niekde liter, pretoze mi ostala este jedna litrova flaska a vymenil by som ten olej aj na nubire.

Cize kto chce menit olej v prevodovke, moze kludne pouzit mogul syntrans 75w90 api gl4+, stacia dva litre, este aj nieco ostane.
Serpico

Příspěvek od Serpico »

...to ppp už jsem sem dával i foto oleje ( asi jinde...), co jsem koupil u Oplu tedy original ( asi za 228 Kč ) - červený tzv. celoživotní, což berte s reservou ale co mi překvapilo je bez uvedené jakékoliv klasifikace 80W ap., no ještě jsem ho tam nedal, udělám to spolu se spojkou ( jde mi dost ztuha a je slyšet vypínací ložisko ), jinak v servisech tam dávaj taky 75W90 viz. Dojáček a to je autorizovaný servis, tady uváděný SHELL dextron pro automaty ( JRD McLaren nemá příliš odlišnou charakteristiku ), jinak ppp díky za informaci a popisuj dál svoje zkušenosti, samozřejmě přidám i svoje...

serpico
ppp

Příspěvek od ppp »

Viem o tom fote oplackeho oleja, ale ja som uz mal tento mogul kupeny 3 roky :oops: a az nedavno som sa dokopal k vymene.
Serpico

Příspěvek od Serpico »

...no ppp já Ti nemám co povídat...no oleji převodovce mám 12 let, proto ta výměna ale z jiného ranku, když se Stašovi zadřela čtyřválcová čtyřtaktní číza v Brně - tak byla příčina ve dvouletém oleji Castrol, dle Gomoly a jeho knihy motocykly ČZ, snad jenom dodám, že expirace v original obalu je 5let včetně převodových, je to uváděno na obalu...

Mějte se fajn

serpico
ppp

Příspěvek od ppp »

Nee, paramo uvadza trvanlivost minimalne, opakujem minimalne :) (a nie maximalne) 5 rokov v povodnom uzatvorenom obale, a v prevodovke z ktorej to necrci je to povedzme ako v obale :).
To s tou expiraciou mi pripomina nasu vyhlasku ministerstva zdravotnictva o lekarnickach, akurat je prca v tom, ze datum expiracie ma len minimum lekarniciek, ostatne maju datum spotreby :).
Serpico

Příspěvek od Serpico »

...to ppp mě jenom zarazila údajně uváděná celoživotní náplň v převodovce, nakonec je i bez výpustnýho šroubu, navíc jak už jsem tady uvedl na originálu chybí specifikace výkonnostní třídy 75,80W ap., jinak v převodovce jsou trochu jiné podmínky - změna teplot - kondesát vody - otěr, prostě olej pracuje.., jak jsem uvedl expiraci u olejů 5let, to jsem přečet na zahr. olejích, dost mi tedy překvapuje minimálnost 5let u Parama, k expiraci jakývkoliv výrobků lze diskutovat nekonečně, dám jiný příklad ve Fotogarafii v družstvu byl původní sklad pro filmy temperován na teplotu pod 10°C a životnost filmů se nekonečně prodloužila, v prošlým materiálu nebyly známky posunu kvality barev, tedy pokud jsem fotil dával jsem si filmy do lednice, někdo je dával i do mrazáků ( profíci si kupovali u sebe odzkoušené série po desítkách, prostě v baleních...) a následně před použitím temperoval 24 hodin, největší hloupost byla kupovat filmy ve stáncích v létě i 35°C, ale o lécích nediskutuji tam je datum výroby a expirace...

Mějte se fajn

serpico
Honza Beneš

Příspěvek od Honza Beneš »

Slíbil jsem informaci z praktického použití vyměněné náplně v převodovce. Vzhledem k aktuálním teplotám, po najetí cca 10 tkm od výměny, mohu paramácký Gyrol SYN 75W 90 doporučit. Řadím lehce, žádné rušivé zvuky neslyším. Když to tak vydrží, jedině dobře. Jen připomenu, že jsem měnil "jenom" pro lepší pocit (vzhledem k ujetým km), problémy jsem neměl ani s předchozí náplní (nemohu posoudit, jestli byla původní nebo již měněná).
Espero 1.8 (+LPG)
ex Espero 2.0 (+LPG)
Dark69

Příspěvek od Dark69 »

Som len zvedavy dokedy budes tak lehce radit :lol: Do prevodovky ma ist original specialny mineralny olej cervenej farby, ktory kupis v Opel/Daewoo shope... Ziadna plna syntetika a podobne tam nema ist. Je tam nejake to riziko
Naposledy upravil(a) Dark69 dne sob led 23, 2010 00:57, celkem upraveno 2 x.
Daewoo Nexia 1.5 16V, 66 kW, GLX Sedan, Tmavozelena metaliza..
ppp

Příspěvek od ppp »

vyrobca nepise ci ma alebo nema byt synteticky olej (ani nemoze ak nepotratil vsetky mozgove bunky) ale len tepotnu specifikaciu 80W, pripadne ak sa zakaznikovi podari zohant tzv. original tak uvadza kod tzv. originalneho oleja z prvonaplne.
A ten syntrans 75w90 splna pozadovane 80w a zvysne naroky na olej prevodoviek z roku vyroby nasich tatosov prekracuje. Co sa tyka nejakych agresivnych aditiv, tak tie sa vraj uz roky v prevodovych olejoch nepouzivaju (mozno v nejakych specialnych). Takze nevidim dovod, prezo by malo hrozit znicenie alebo poskodenie prevodovky inak nez nespravny radenim alebo hrabanim na krizovatkach :).
Serpico

Příspěvek od Serpico »

...to Darku mohu ( asi jsem to už psal jinde...) doplnit po výměně oleje originálu červeného opláckého ( foto uvedeno už jinde ) je to perfektní, daleko snadněji řadím za studena z 1 na 2 a jde to tam ...no zlehounka, kluci fakt ta výměna má smysl ( ...12leté oleje už dávno nemají své správné provozní hodnoty ).
...jinak Honzo jsem na " paramácký " olej zvědavý po čase, je to Tvoje auto a nakonec nikdo Ti doho nemá co kecat...

Mějte se fajnj

serpico
Serpico

Příspěvek od Serpico »

...to ppp s tím co kdo a kde doporučeje je to docela protichůdné, je zajímavé, že na originál oleji nejsou uvedena žádné hodnoty 75W/80W ap... prostě jenom transmise manuál, nakonec JRD McLaren ( a toho si cením ) dával SHELL automatik taky červený a nejspíš jim to tam běhá taky ale těch názorů tady bylo, stačí zalistovat...

Inu není olej jako olej, kdoví...

serpico
Odpovědět

Zpět na „ESPERO“