...to Pavle tvoje zkušenosti jsou jasný v práci leješ nový oleje
5W-30 a to většinou A1 / B1 nebo A5 / B5,
třídy nechme stranou a
ty jsou opravdu řidší máš prostě všímavost a neleješ to do motoru jako robot ( nedokázal bych to rozlišit taky toho neleju kvanta jako Ty ) naposledy ten můj origo převodový mi nějak smrděl jak chemička ...taky si něco rozdělal a tím i viděl...
Zkratka HTHS jde o dynamickou viskozitu měřenou při vysoké teplotě 150°C ( teplota na prvním pístním kroužku u zahřátého motoru je právě okolo 150 - 160 °C ) a velkém smykovém spádu. HTHS vizkosita má vztah k síle ( tloušťce ) mazacího filmu - čímž je HTHS vyšší, tím i olej tvoří silnější ( tlustší ) ne však ve smyslu pevnější film. Ale v příliš nízké HTHS vizkositě může dojít k přetržení olejového filmu mezi dvěmi třecími plochami...
...je možné se setkat se třemí typy:
0/15W - 40 ( A3 / B3 ) hodnota HTHS nad 3,5 mPa.s ( většinou v rozmezí 3,5 - 4,3 mPa.s )
5 W - 30 ( A3 / B3 ) hodnota HTHS nad 3,5 mPa.s ( většinou v rozmezí 3,5 - 4,3 mPa.s )
0/5 W - 30 ( A1 / B 1 nebo A5 / B5 ) HTHS těsně nad 2,9 mPa.s
jinak pro všechny
www.oleje.cz a je to docela zajímavý přečíst si ty inženýry, udávám pouze malé výseky...
Pavle sorry, sice mám už spojku udělanou ale právě proto nechci sr.. praktika a našeho " doctora palikxe " inu mějme se fajn