Cestování se zvířaty
Moderátoři: Blue Lanos, pejee
Cestování se zvířaty
Nevíte někdo, jak lze podle předpisů převáže zvířata? Musí být v přepravce? Já vozím kocoura, na sedačce spolujezdce má polštář, na kterém si hoví, na sobě má kšíry a k nim popruh, který zapnu do toho "cvakátka" jak se zapíná bezpečnostní pás. Nerada bych byla první, kdo se pochlubí, že přišel o body.
Chevrolet Aveo, 5D HB, r.v. 2006 1,2 8V
- Reklama
Taky jsem už slyšel, že zvířata je v autě možno přepravovat pouze ve schránkách.
Zákon k tomu říká toto:
Řidič je (mimo jiné) povinnen:
j) zajistit bezpečnost přepravované osoby nebo zvířete (Zákon č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů.) a bezpečnou přepravu nákladu,
k) zabezpečit přepravované zvíře tak, aby neohrozilo řidiče a přepravované osoby.
Dále pak:
Při přepravě živých zvířat nesmí být ohrožena bezpečnost řidiče,
přepravovaných osob ani zvířat a ani bezpečnost provozu na pozemních
komunikacích.
Takže podle mě nikde není výslovně napsáno, že by zvíře muselo být ve schránce.
Zákon k tomu říká toto:
Řidič je (mimo jiné) povinnen:
j) zajistit bezpečnost přepravované osoby nebo zvířete (Zákon č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů.) a bezpečnou přepravu nákladu,
k) zabezpečit přepravované zvíře tak, aby neohrozilo řidiče a přepravované osoby.
Dále pak:
Při přepravě živých zvířat nesmí být ohrožena bezpečnost řidiče,
přepravovaných osob ani zvířat a ani bezpečnost provozu na pozemních
komunikacích.
Takže podle mě nikde není výslovně napsáno, že by zvíře muselo být ve schránce.
U zvirat by mela platit stejna pravidla, jako pro prepravu jinych zavazadel, cili zabezcit je tak, aby neohrozovala ani posadku ani ostatni ucastniky provozu. Coz si myslim, ze splnis tim, ze ma ten popruh, ktery omezuje jeho pohyb. Mozna by melo platit, ze popruh musi byt tak kratky, aby kocour nemohl dosahnout na ridice.
Souhlasím, ale jak jsem napsal v předchozím příspěvku, tak v zákonu o provozu na pozemních komunikacích se už teď na zvíře nepohlíží jako na zavazadlo, protože v něm byla akceptována některá ujednání ze zákona o ochraně zvířat před týráním, takže kocoura třeba asi nemůžeš přivázat k sedadlu tak, že sotva může dýchat.PavelZ píše:U zvirat by mela platit stejna pravidla, jako pro prepravu jinych zavazadel, cili zabezcit je tak, aby neohrozovala ani posadku ani ostatni ucastniky provozu. Coz si myslim, ze splnis tim, ze ma ten popruh, ktery omezuje jeho pohyb. Mozna by melo platit, ze popruh musi byt tak kratky, aby kocour nemohl dosahnout na ridice.
Díky moc za odpovědi. Slyšela jsem totiž dost názorů, že by se zvířata měli vozit pouze na zadních sedadlech. V přepravce ho není možné vozit, protože tam strašně řádí a už se s ní i převrhnul a vždycky to byla jízda plná nervů. Takže jsem to vyřešila takhle, kočičák je klidný, občas i usne, jen nemá rád kruhové objezdy.
Jasne, jak uz si psal zakon na ochranu zvirat... Ale zaroven rika, ze nesmis ohrozit bezpecnost provozu, coz by se mohlo dat vysvetlit i tak, ze zvire nesmi mit moznost poskrabat ridice. Navic si myslim, ze co nejkratsi ksanda, tak aby zvireti nevadila, je nejlepsi i pro samotne zvire, protoze cim kratsi ksanda, tim lip pri narazu. Tohle jde bohuzel proti sobe, pohodli zvirete pri bezne jizde a jeho bezpeci pri havarii.
Však já neříkal, že nemáš pravdu. Souhlasím s tím, co jsi napsal.PavelZ píše:Jasne, jak uz si psal zakon na ochranu zvirat... Ale zaroven rika, ze nesmis ohrozit bezpecnost provozu, coz by se mohlo dat vysvetlit i tak, ze zvire nesmi mit moznost poskrabat ridice. Navic si myslim, ze co nejkratsi ksanda, tak aby zvireti nevadila, je nejlepsi i pro samotne zvire, protoze cim kratsi ksanda, tim lip pri narazu. Tohle jde bohuzel proti sobe, pohodli zvirete pri bezne jizde a jeho bezpeci pri havarii.
Kocour by neměl poškrábat řidiče a zároveň by měl být v pohodlí. Ale vzhledem k tomu, že se jedná o domácího mazlíka, tak bych se nebál, že majitelka by chtěla, aby nějak trpěl.
- djpsx
- Kontaktovat uživatele:
Já si myslím, že zákon nejlépe naplňuje schránka. Vždyť se prodávají různé velikosti, takže není problém koupit velkou přepravku na zvíře, resp. u koček. My máme jezevčíka a ten je buď na zadním sedadle, nebo pod nohama spolujezdce , takže sám nevím, ale u koček a podobných mazlíčků, kteří jsou přepravky na denním pořádku. Jenže na Jezevčíka taková velikost není, takže nevím . Leda to udělat jako xpet, přikurtovat ho za kšíry k pásu....
Daewoo Nubira Kombi 1.6SX,r.v. 99 střední výbava, stříbrná, tuning výfuk, 205/50 R16 al. kola Zender, RMG Sony
Daewoo Nubira Sedan 2.0, r.v.98 (do provozu 2001), plná výbava, tmavě modrá metalíza, MP3 CD rádio.
Daewoo Nubira Sedan 2.0, r.v.98 (do provozu 2001), plná výbava, tmavě modrá metalíza, MP3 CD rádio.
Bohužel u mě by to ani velká přepravka neřešila. Samozřejmě, že do auta, z auta příp. k veterináři ho v přepravce nosím, ale vydrží tam max. 3 minuty. On prostě nesnáší být zavřený a to ani v místnosti, takže doma musím mít pořád všchny dveře otevřené, jinak by mi je rozdrápal.
Rodiče mají taky jezevčíka, jakmile se někam jede, hned se cpe do auta, taky jezdí na sedačce splujezdce a zbytek rodiny vzadu. Zatím je volně, ale kšíry s popruhem už má koupené.
Brácha to zase vyřešil tak, že svého labradora vozí v kufru v oktávce. Ale mě se tohle moc nelíbí.
Rodiče mají taky jezevčíka, jakmile se někam jede, hned se cpe do auta, taky jezdí na sedačce splujezdce a zbytek rodiny vzadu. Zatím je volně, ale kšíry s popruhem už má koupené.
Brácha to zase vyřešil tak, že svého labradora vozí v kufru v oktávce. Ale mě se tohle moc nelíbí.
- djpsx
- Kontaktovat uživatele:
V kufru by to ta naše nevydržela:-) Je z útulku a jakmile není v bezprostřední blízkosti u nás (někoho z rodiny), štěká, kňučí a vyvádí. Bohužel s tím asi nic neuděláme a proto jsem zůstal doma s ní já a oželel jsem letos moře:-) (teda ne, že by mě to nějak vadilo). Ale o nějakém zádržném systému začnu přemýšlet. Ještě mě napadá, že prodávají na zadní sedadla takový přehoz, který se upne za opěrky předních sedadel a vznikne jakýsi "lavor" a ten by taky mohl lecčemus zabranit....xpet píše:Bohužel u mě by to ani velká přepravka neřešila. Samozřejmě, že do auta, z auta příp. k veterináři ho v přepravce nosím, ale vydrží tam max. 3 minuty. On prostě nesnáší být zavřený a to ani v místnosti, takže doma musím mít pořád všchny dveře otevřené, jinak by mi je rozdrápal.
Daewoo Nubira Kombi 1.6SX,r.v. 99 střední výbava, stříbrná, tuning výfuk, 205/50 R16 al. kola Zender, RMG Sony
- djpsx
- Kontaktovat uživatele:
Tak přátelé, tady je to řečeno jasně: http://auto.idnes.cz/silnicni-zakon-nep ... tomoto_fdv
Já v tom nic jasnýho nevidím. Samé mělo by se, mohlo by se ...djpsx píše:Tak přátelé, tady je to řečeno jasně: http://auto.idnes.cz/silnicni-zakon-nep ... tomoto_fdv
Zde ještě jednou, a dokonce i trocha vtipně.
http://www.autorevue.cz/default.aspx?se ... ticle=9134
http://www.autorevue.cz/default.aspx?se ... ticle=9134
Jde to se mnou z kopce A pěkně prudkýho! Lanos 3D 1.5
"Držel jsem vlka za uši." A. Breisky
"Držel jsem vlka za uši." A. Breisky
- djpsx
- Kontaktovat uživatele:
No jo, takže když budu vozit psa vždy pod nohama spolujezdce, tak je to v pohodě, jelikož neohrožuju posádku a ani psa. Tím spíš v těchto vedrech, protože je tam fukar.