Tento prispevok berte ako upozornenie na moznost znicenia drahych parkovaciek a navod na upravu.
Nechal som sa zlakat a kupil (180 Sk ) som v hypermarkete do Lanosa biele LED namiesto parkovaciek. Celkom pekne to svieti (tak trochu namodro). Akurat som minule zistil, ze ani jedna LED nesvieti. Ked som ich vybral, zistil som, ze su v pr..li.
Tak som to rozobral a zistil som, ze vyrobca tam dava odpor (rezistor) s hodnotou 270 ohm. A to je malo. Vysvetlim:
Na to, aby dioda (jumbo) svietila, potrebuje zhruba 3 volty a asi tak 30 miliamper. Pri vacsom prude sa uz svietivost velmi nezvysuje, ale stupa vykon strateny na odpore a v LED a teda sa to cele viac zohrieva. Ked zoberieme ohmov zakon (predpoklad, ze pri nastartovanom motore je v palubnej sieti zhruba 14.4 V), tak vychadza
R = U/I = (14.4-3)/0.03 = 380 ohm
V originalnom pripade prechadza LED prud okolo 42 mA, co nie je tak vela, ale ak sa z nejakeho dovodu zvysi napatie (impulzovo, na niekolko milisekund, napr. pri zapnuti, alebo vypnuti spotrebica s vysokym odberom a indukcnym charakterom, typicky elektrospojka na klimatizacii), tak LED "odidu".
Takl som kupil nove LED, 24 Sk za jednu + dva odpory po 1 Sk a teraz to v pohode svieti.
LED namiesto parkovaciek
Moderátoři: Blue Lanos, pejee, lomngi
- vado
- Kontaktovat uživatele:
LED namiesto parkovaciek
V.
S100, rok vyroby asi 1972. Nech je jej magnet na srotovisku lahky.
Lanos SX sedan, r.v. 1998, 1.6/16V, modra metaliza - ma noveho majitela
Hyundai Elantra 1.6I 6M/T STYLE, cierna metaliza Phantom Black
Audi A4 limuzina, automat, Briliant Black
- Reklama
Mam ten isty problem......kupil som na internete biele diody rozptylove.....a asi nejakou chybou my poslali 4 za 55sk No ale zostala mi uz iba 1 funkca.....tak som sa teda pozrel aky tam je odpor(jak radis) a zistil som ze tam je 460 ohmov ....ty pises ze staci 380....tak teraz neviem ci tie diody boli cele vadne alebo tam mam velke napatove narazy, bo klimu mam.
A s diodami to fakt pekne svietilo,tak neviem ci mam kupit dalsie,alebo sa na to vys.at.
A s diodami to fakt pekne svietilo,tak neviem ci mam kupit dalsie,alebo sa na to vys.at.
Matiz SE 99 zelena metla - stale sa na nom pracuje
- vado
- Kontaktovat uživatele:
No, ono to zavisi dost aj na type LED. Najlepsie je zistit konkretny typ LED, prezriet katalogove udaje a podla toho spocitat odpor. Najlepsie je sat tam taky odpor, aby cez LED pretekali najviac 2/3 az 3/4 Imax, uvedenej v katalogu.Rado píše: zistil som ze tam je 460 ohmov ....ty pises ze staci 380....tak teraz neviem ci tie diody boli cele vadne alebo tam mam velke napatove narazy, bo klimu mam.
Vseobecne plati, ze cim vacsie LED, tym maju vyssi ubytok napatia a vyssi Imax. Ja som kupil nove v predajni el. suciastok a dal odpor 560 (boli ine, ako tie z hypermarketu) a svieti to celkom pekne. Ak tam das 560 a LED budu svietit, urcite nic nepokazis.
V.
- vado
- Kontaktovat uživatele:
Sak ked to ludia kupuju, preco by nepredavaliRado píše:Tak diki.....skusim to, ale nechapem jak mozu predavat LED do parkovaciek ked to tam ani nevydrzi
A v tej predajni si si pital nejake silnosvietive?.....bo take 8mm diody som este nevidel, alebo boli moc drahe
V predajni som si vypytal biele Jumbo LED, pani mi ich dokonca pozicala, aby som si odbehol do auta vyskusat, ci sa mi zmestia do dier pre parkovacky. Ja som ich konkretne kupoval v Petrzalke, na Budatinskej ulici, tusim cislo 75, je tam taka mala, ale dobre zasobena predajnicka v panelaku (meno predajne si nemozem spomenut). Vysli ma na 24 Sk za jednu.
V.