Zajetí motoru
Moderátoři: Blue Lanos, mzprx, smire666
- johnlord
- Kontaktovat uživatele:
Zajetí motoru
Rád bych se zeptal, jakým způsobem správně zajíždět nový motor ?
Na toto téma jsem slyšel spoustu názorů, každý jiný. Zkuste prosím poradit, jestli ho raději šetřit, nebo hned
od počátku tvrdě do otáček ?
Tom
Na toto téma jsem slyšel spoustu názorů, každý jiný. Zkuste prosím poradit, jestli ho raději šetřit, nebo hned
od počátku tvrdě do otáček ?
Tom
- Reklama
Re: Zajetí motoru
No sám jsi napsal oba způsoby
Moje babička říkala na každém šprochu pravdy trochu - a myslím že tak je to i tady.
Není pravda, jak se sem tam někde píše, že motory jsou zajížděny někde u výrobce v motorárně.
Každý motor je složen z mnoha částí, z nich většina se musí "usadit" oproti těm ostatním.
Můj názor je - je potřeba motor postupně zatěžovat, tedy ne s plným plynem od prvního kilometru, ale také ne 5000 najet opatrně a pak to začít točit.
Dodržovat obecné zásady - nepřetěžovat studené, po zahřátí začít postupně vytáčet, postupně přidávat zátěže. Nebát se vytočit motor pod zátěží (ne někde naprázdno), u nafty pamatovat na chlazení turba po delší cestě atd.
Každý motor je ovšem jiný kus a při dodržování výše uvedeného se může každý chovat jinak a některý dokonce odejít
Moje babička říkala na každém šprochu pravdy trochu - a myslím že tak je to i tady.
Není pravda, jak se sem tam někde píše, že motory jsou zajížděny někde u výrobce v motorárně.
Každý motor je složen z mnoha částí, z nich většina se musí "usadit" oproti těm ostatním.
Můj názor je - je potřeba motor postupně zatěžovat, tedy ne s plným plynem od prvního kilometru, ale také ne 5000 najet opatrně a pak to začít točit.
Dodržovat obecné zásady - nepřetěžovat studené, po zahřátí začít postupně vytáčet, postupně přidávat zátěže. Nebát se vytočit motor pod zátěží (ne někde naprázdno), u nafty pamatovat na chlazení turba po delší cestě atd.
Každý motor je ovšem jiný kus a při dodržování výše uvedeného se může každý chovat jinak a některý dokonce odejít
Chevrolet Orlando 1.8 AT6 MY2014 LTZ + LPG
Honda Accord Tourer 2.4 VTEC AT 2007 140kW + LPG
Honda Accord Tourer 2.4 VTEC AT 2007 140kW + LPG
Obecný, už dlouho uznávaný pravidlo - měnit režim jízdy a otáček, řadit, nepodtáčet, nepřetáčet. Postupem času přitvrzovat, zbytečně nešetřit, ať nemáš lenocha...
Chevrolet Orlando 1.8 LT+ '11, pewter grey
dříve - Mondeo III 2.0 TDDi kombi '01, ještě dříve - Renault R21 GTS '91, ještě dříve - ...
Suzuki AN400 Burgman '99
dříve - Mondeo III 2.0 TDDi kombi '01, ještě dříve - Renault R21 GTS '91, ještě dříve - ...
Suzuki AN400 Burgman '99
Prvých 1500 km som ho nevytáčal (max. cca 3500 ot/min), nepodtáčal. Potom sme ho prebehli do Chorvátska (max. cca 4500 ot/min). Po 3500 km bez obmedzení až po obmedzovač (nie na studeno!). ... a bolo po zábehu ...
Peter
Peter
- johnlord
- Kontaktovat uživatele:
peterv píše:Prvých 1500 km som ho nevytáčal (max. cca 3500 ot/min), nepodtáčal. Potom sme ho prebehli do Chorvátska (max. cca 4500 ot/min). Po 3500 km bez obmedzení až po obmedzovač (nie na studeno!). ... a bolo po zábehu ...
Peter
Jsem netušil, že je tam nějaký omezovač ! ??? To je na maximální otáčky ?
- johnlord
- Kontaktovat uživatele:
Je pravda, že hned z prodejny jsem to fičel podálnici Praha/HK 130/h. Teď s odstupem času o tom přemýšlím, aby se něco nestalo.
Ale zase přímo v prodejně již bylo najeto 30Km, tak nevím, někde se to muselo asi zajíždět.
Kámoš si kupoval Kia Ceed a měl tam opravdu 0km při převzetí
Ale zase přímo v prodejně již bylo najeto 30Km, tak nevím, někde se to muselo asi zajíždět.
A co by se jako mělo stát? Já z autosalonu jela téměř 350km rychlostí 130km/h a z motoru se nekouřilojohnlord píše:Je pravda, že hned z prodejny jsem to fičel podálnici Praha/HK 130/h. Teď s odstupem času o tom přemýšlím, aby se něco nestalo.
Pokud auto netrápíte a jezdíte předpisově,tak se snad nic neděle.
Na tachometru jsem měla taky 12km,zřejmě proto že než se auto nalodí musí projít zkušební a testovací jízdou.
Favorit LPG
Renault Mégane 1,6
Kia Sorento-to byl opravdu MAZLIK
Chevrolet Orlando 1,8 LTZ
Renault Mégane 1,6
- johnlord
- Kontaktovat uživatele:
Odkud máte auto dovezené ? (Jestli to neni tejné )Hana píše:A co by se jako mělo stát? Já z autosalonu jela téměř 350km rychlostí 130km/h a z motoru se nekouřilojohnlord píše:Je pravda, že hned z prodejny jsem to fičel podálnici Praha/HK 130/h. Teď s odstupem času o tom přemýšlím, aby se něco nestalo.
Na tachometru jsem měla taky 12km,zřejmě proto že než se auto nalodí musí projít zkušební a testovací jízdou.
Jestli to není náhodou reklama ,je to Slavkov u Brna-cena rozhodla.U nás na severu jsou vydřidušijohnlord píše:Odkud máte auto dovezené ? (Jestli to neni tejné )Hana píše:A co by se jako mělo stát? Já z autosalonu jela téměř 350km rychlostí 130km/h a z motoru se nekouřilojohnlord píše:Je pravda, že hned z prodejny jsem to fičel podálnici Praha/HK 130/h. Teď s odstupem času o tom přemýšlím, aby se něco nestalo.
Favorit LPG
Renault Mégane 1,6
Renault Mégane 1,6
- johnlord
- Kontaktovat uživatele:
Reklama to není, ale jinak dobrej paradox, já jel z Moravy do Prahy - podobnej problém - cena, navíc v tu dobu byly u nás sklady totálně vymeteny a já narazil u Srbaservis na kus, který zákazník odřekl a Orlík byl již na lodi k nám. Sice jsem si nemohl vybrat ani barvu, ale nelituji toho, mám bílou LTZ i s navigací a už bych neměnil. Původně jsem měl v plánu béžovou LT+
Áno, je to obmedzovač otáčok pre zabránenie prekročenia max. otáčok.
Pri prevzatí auta som mal už "najazdených" 10km
Peter
Pri prevzatí auta som mal už "najazdených" 10km
Peter
johnlord píše:peterv píše:Prvých 1500 km som ho nevytáčal (max. cca 3500 ot/min), nepodtáčal. Potom sme ho prebehli do Chorvátska (max. cca 4500 ot/min). Po 3500 km bez obmedzení až po obmedzovač (nie na studeno!). ... a bolo po zábehu ...
Peter
Jsem netušil, že je tam nějaký omezovač ! ??? To je na maximální otáčky ?
Ach ta barva. Původně jsem bílou nechtěla ani za nic, ale když jsem auto viděla v šedé a bílé-rozhodnutí bylo jasné. Ale ze skušenosti při prvním mytí auta jsem se zděsila.Ty mušky na kapotě-to je hrůza Máte nějaký typ jak snadno ta potvory dostat dolů. Málem jsem na tom nechala ruce.johnlord píše:Reklama to není, ale jinak dobrej paradox, já jel z Moravy do Prahy - podobnej problém - cena, navíc v tu dobu byly u nás sklady totálně vymeteny a já narazil u Srbaservis na kus, který zákazník odřekl a Orlík byl již na lodi k nám. Sice jsem si nemohl vybrat ani barvu, ale nelituji toho, mám bílou LTZ i s navigací a už bych neměnil. Původně jsem měl v plánu béžovou LT+
Favorit LPG
Renault Mégane 1,6
Renault Mégane 1,6
- johnlord
- Kontaktovat uživatele:
Hana píše:Ach ta barva. Původně jsem bílou nechtěla ani za nic, ale když jsem auto viděla v šedé a bílé-rozhodnutí bylo jasné. Ale ze skušenosti při prvním mytí auta jsem se zděsila.Ty mušky na kapotě-to je hrůza Máte nějaký typ jak snadno ta potvory dostat dolů. Málem jsem na tom nechala ruce.johnlord píše:Reklama to není, ale jinak dobrej paradox, já jel z Moravy do Prahy - podobnej problém - cena, navíc v tu dobu byly u nás sklady totálně vymeteny a já narazil u Srbaservis na kus, který zákazník odřekl a Orlík byl již na lodi k nám. Sice jsem si nemohl vybrat ani barvu, ale nelituji toho, mám bílou LTZ i s navigací a už bych neměnil. Původně jsem měl v plánu béžovou LT+
Zrovna dnes jsem taky nadával, auto krásně umyté, navoskované, ale maska a zrcátka posr... od much. Údajně jsou speciální spreje, které to rozpustí a pak
stačí jen setřít. Viděl jsem nějaké akce v Lídlu (ten je levný )
Zatím jsem to taky řešil jen navlhčenou hadrou a ručním drhnutím
S tim kolik má auto najeto při převzetí se dá manipulovat. Do 100km se to dá totiž vynulovat. A je na prodejci, zda to vynuluje nebo nechá.
Cruze VCDi LT 6MT 120kw black, cihlově-červená kůže, 235/45/R18
- Krtek
- Kontaktovat uživatele:
A co by se mělo s autem stát ? Ona to NENI POVĚRA že motor je "předzajetej" někde ve stolici než ho montujou do auta. Už u Feldy mi to řikal technik a u Nubiry i Sparka taky. Na zajetí stačí cca 1000 - 2000 km, dřív se u některých aut po 1500 seřizovaly i ventily, to už se dneska asi nikde nedělá.
Jezdim:
Modrá Suzuki Vitara 2017 alias Vitoušek alias Mastodontek
ex
Zelenej Soptík - Daewoo Nubira 3 alias Lacetti sedan LPG
Manželky:
Modrej Žužlík - Chevrolet Matiz alias Spark 1.0 SE Elite.
http://www.krtkovo.estranky.cz
Bydlim - skoro Píbram
Modrá Suzuki Vitara 2017 alias Vitoušek alias Mastodontek
ex
Zelenej Soptík - Daewoo Nubira 3 alias Lacetti sedan LPG
Manželky:
Modrej Žužlík - Chevrolet Matiz alias Spark 1.0 SE Elite.
http://www.krtkovo.estranky.cz
Bydlim - skoro Píbram