Protismykovy system

Osvětlení, signalizace, audio, pojistky.

Moderátor: Blue Lanos

Kjub

Protismykovy system

Příspěvek od Kjub »

Ako funguje protismyk. system? Nema to svietit, ked to pracuje? Isiel som v dazdi, aj som presmykoval a nic mi neblikalo... Necitil som, ze by to zaberalo... Co si o tom myslite?
Chevy Cruze Black´n´ Black 2.0 diesel power LTZ
Reklama

FoXo
Kontaktovat uživatele:

Re: Protismykovy system

Příspěvek od FoXo »

A ma to cruze ?
Seat Altea XL 1,6 TDI
Ex. Daewoo Langos 1.6 16 V 3D, r. v. 1999, ABS, 2 x Airbag, El. predne okna, El. zrkadlo, El. stresne okno
Ex. Skoda Octavia 1 Tour 2008 1.6 + LPG
Moj Langos: https://www.chevroletclub.cz/viewtopic.php?f=40&t=13996
Mirin

Příspěvek od Mirin »

Protiprokluz při protočení poháněných kol ubere výkon motoru,případně příbrzdí kola,to podle typu a výrobce.Na Mazdě mi to dovolí určitý prokluz v závislosti na rychlosti,do 30 km/h asi 40% pak už to sešněruje na minimum. Tam se jmenuje TCS ,a je to lepší něž u koncernů a jiných evropanů které nedovolují prokluz žádný,což nepraktické pokud chcete vyjet po sněhu do kopce a potřebujete to prohrábnout na pevný povrch. Systém ubere výkon natolik až motor chcípne a nevyjedete nikam.Mě to jde vypnout a funkci signalizuje blikající symbol auta ve smyku(autíčko a dva blesky jak říká žena) :lol:
Daewoo Tico 0.8 + Mazda Premacy 1.8 - supr auta!!!
FoXo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FoXo »

Mirin toto co opisujes som mal moznost vidiet nazivo na novej oktavke kombicko, ktora chcela zaparkovat to bolo v zime a jednoducho som videl ako presmykuje kolesa a stale ako keby mu to ubralo vykon proste namieste sa nic nedialo auto netahalo. Musel sa rozbehnut a sup a zase az na 15 krat sa mu to podarilo.
Seat Altea XL 1,6 TDI
Ex. Daewoo Langos 1.6 16 V 3D, r. v. 1999, ABS, 2 x Airbag, El. predne okna, El. zrkadlo, El. stresne okno
Ex. Skoda Octavia 1 Tour 2008 1.6 + LPG
Moj Langos: https://www.chevroletclub.cz/viewtopic.php?f=40&t=13996
honza72

Příspěvek od honza72 »

Protismykový systém na Cruzu je jiný pro jízdu (ESP) a jiný pro rozjíždění (TCS). Tracking control při rozjíždění nechá kola prokluzovat do nějaké "dovolené" hodnoty, pak přibrzdí brzdič odlehčeného kola (impulsně), to má za následek rozjetí obou kol přes diferák. Začne blikat žlutá kontrolka TCS. Pokud to nezabere nebo přeženeme "plyn" - ubere jej, ale zatím mi nikdy nešel do chcípnutí..... No a ESP sleduje za jízdy trajektorii vozu v navzájem kolmých směrech a snímá úhel natočení volantu. Pokud se žádaná dráha neshoduje s projížděnou, přibrzďuje jednotlivá kola samostatně tak, aby se trajektorie vyrovnaly nebo také ubere trakci, aby se smyk dal srovnat....
Také při brzdění se využívají dva systémy: ABS a EBD. ABS nedovolí blokovat kolo, ale EBD rozděluje brzdící tlak kapaliny na všechny čtyři kola, aby brzdily co nejlépe, ale jen těsně nad hranici smyku. Pak taky sleduje trajektorii brzdění a pomocí různých tlaků v brzdách, se srovnává směr....
Nakonec má ještě Cruze asistenta panického brzdění, kdy při rychlém sešlápnutí brzdového pedálu (v čase), je to snímáno potenciometrem na pedálu, aktivuje co nejvyšší tlak v brzdách a pomáhá tomu i elektrická vývěva instalována k posilovači brzd tak, aby nebyl podtlak v posilovači odkázán jen na podtlak motoru, který při snížení výkonu nemusí být vysoký. Posilovač Cruze má tedy dva přívody podtlaku: ze sání a z el. vývěvy.
Mitsubishi Lancer Sportsedan 1,6 MIVEC
Ex. Cruze, Kalos, Nexia
--------------------------------------
honza72

Příspěvek od honza72 »

Jo a vypínat jdou systémy ESP a TCS nezávisle na sobě, pomocí různě dlouhých stisků ovladače a signalizují to pak rozsvícené kontrolky systémů ESP a TCS. ABS s EBD se nikdy nevypínají!
Mitsubishi Lancer Sportsedan 1,6 MIVEC
Ex. Cruze, Kalos, Nexia
--------------------------------------
JamesS

Příspěvek od JamesS »

Vyčerpávající info,ale díky moc za něj,já myslel že se ESP vypnout nedá... takže to de,to je fajn... Asi do manuálu zapomněli něco napsat,nebo sem si zapomněl něco přečíst ;-) A když chci vynout ESP tak to tlačítko podržim dýl?
Chevrolet CRUZE 1.6 LS+ aka Chevíííík :-)
Richard

Příspěvek od Richard »

Máš to v manuálu.... asi 7 sekund držet tlačítko ESC a je vypnuté....
Hyundai IX55, V6 3,0 CRDI, automat, 4x4, Yamaha Majesty 125
bylo: Nubira wagon 2.0 CDX 1998 , Pontiac Le Mans (americkej Racer),
Mitsubishi Space Vagon, Favorit, Moskvič 2140, Moskvič 403, Skůtr ČZ 175 typ.502
Kjub

Příspěvek od Kjub »

Jo, dik za info. Uz som to skusal. Ked sa stlaci tlacitko pri prevodovke vypne sa TC a ked sa podrzi tak sa vypne ESP (auto a dva blesky :) )
Ale este mi to pri jazde nezablikalo, ale to sa asi prejavi az v zime na klzkejsej vozovke...
Chevy Cruze Black´n´ Black 2.0 diesel power LTZ
Dimco Nubira 97

Příspěvek od Dimco Nubira 97 »

Môže a nemusí. túto zimu ked nafúkalo snehu na cestu som si všimol na služobnom voze to blikalo. Išiel som po ceste a ked som trošku zošliapol plyn tak sa rozblikala tá kontrolka. Bol to Volkswagen Caddy... na Cruze je to to isté takže až keď ESP musí stabilizovať vozdilo až vtedy sa ti rozbliká kontrolka.....v lete na suchých cestách je to asi veľmi náročná procedúra rozblikať ju :D
Daewoo Nubira 1.6 SX 106hp :)
Otieckova Epica 2.0 VCDI 110kW v mojom užívaní aby ste ma toľko nehanili :D
Seat LEON 1.4 TSI
topa77

Příspěvek od topa77 »

Mně se to daří i na suché cestě ;) v práci parkuji na ulici, která jde dost do kopce a když se rozjíždím, tak přišlápnu víc plyn ať necouvnu a kolikrát se stane, že otáčky vyjedou a hned spadnou a auto se rozjíždí, jako kdybych to neuměl :) nikdy jsem si ale nestačil všimnout, jestli něco bliká :(
černý Cruze 1,8 LT
Dimco Nubira 97

No toto je iná situácia. Vtedy nepracuje ESP ale TCS... TCS nebliká ked pracuje. je ho citíť. TCS je vlastne proti prešmykovaniu kolies a ESP je elektronický stabilizačný systém ktorý vyrovnáva vozidlo napr. pri šmyku. Dosť podrobne tu prácu ESP rozpísal kolega takže funkcia ESP je vysvetlená. Ide o to že keby musíš spraviť myšičku na mokrej vozovke kvôli nejakej neočakávanej udalostiza normýlnych okolností pri vyhýbaní ešte auto zareaguje ale pri vracaní sa naspäť sa dosť často dostaneš do šmyku či už jemného alebo do hodín. A vtedy je vlastne ESP v permanencii keď auto vyrovná aby si neletel jak handra po ceste bokom ale aby si mal auto pod kontrolou.
Seat LEON 1.4 TSI
topa77

Příspěvek od topa77 »

já vím že jo ;) já to chtěl dát k dobru, že i v létě si trakční elektronika zamaká :) Jinak ESP nebo jak se to jmenuje jsem už taky testnul v zatáčce na mokrém listí, od kola to znělo jako bych přejel velkou petflašku :)
černý Cruze 1,8 LT
Dimco Nubira 97

No bratranec ked si kúpil Fiat Bravo nové tak to malo ESP a chcel to vyskúšať tak zatiahol ručnú a dostal ho do šmyku.... kkt že tak s ním to auto zahádzalo že sa skoro posral... ale vyrovnalo ho :)
Seat LEON 1.4 TSI
666

Příspěvek od 666 »

Tak mě dneska překvapilo na palubovce rozsvícení "autíčka s dvěma blesky". Asi ten TCS, nebo jak se to jmenuje. Protože jsou někteří řidiči prasata co jim nestačí jejich jízdní pruh a musí jezdit uprostřed vozovky, tak jsem byl nucen vymést krajnici a obě kola se dostala do sněhové břečky. Jenom to probliklo, auto jelo stále stejně, nic zvláštního jsem necítil. Možná je to tím, že v tu chvíli lítali debilové, šulíni atd.vzduchem. Ale to by asi patřilo do kategorie pokec .
Daewoo Nubira, Chevrolet Cruze 1.8LT, čtyřkolka SMC Jumbo R5
Odpovědět

Zpět na „Cruze - Elektronika“