výměna brzdové kapaliny

DaewooForum pro Nubiry 1 a 2 generace

Moderátoři: Blue Lanos, koniQ

Odpovědět
Vlasta
Kontaktovat uživatele:

výměna brzdové kapaliny

Příspěvek od Vlasta »

Mám auto už 3 roky a je nejspíš na čase vyměnit brzdovou kapalinu. Dá se to udělat svépomocí, nebo je lepší nechat to servisu? Jestli to není doma problém, pak se ptám, jak na to? Na co si dát pozor, čím začít a tak.
Dík za rady ;)
Kia Rio 1.25 CVVT COOL

Nubira hatchback 1.6 16v - důvěrně zvaná Cecilka † 29.9.2016
Reklama

Richard

Příspěvek od Richard »

Vlasto, není v tom velkej problém, můj dvorní mechanik mi to dělal takhle:
- takovou velkou injekcí vytáhl z nádobky všechnu starou kapalinu (je společná i se spojkou, je tam taková přepážka)
- pak sundal celou nádobku z hlav. brzd. válce (vytáhnout, je zasunuta v takových gumových špuntech) a vyčistil a vytřel ji dočista (tu nádobku)
-pak ji tam narazil z5 a nalil novou brzdovku až doplna
-pak už jen odvzdušnil začínal odzadu, já šlapal - dokud neteče z odvzdušňováku úplně čistá brzdovka, pozor doplňovat v nádobce brzdovku, musí tam být furt
-je třeba odvzdušnit i spojku náplň je společná

Použij brzdovku DOT 3 nebo 4

Problém může být v zarezlých odvzušňovákách, pokud je urveš, měníš většinou celý třmen.

Jak povolit: nastříkat WD sprejem a nechat třeba 2 dny působit, pak poklepat na šroub (nerozklepat) šroub je dutý!!!! a použít klíč nejlépe šestihraný, ne dvanactihran, abys nežvejk šroub, je to tuším 8mm
Hyundai IX55, V6 3,0 CRDI, automat, 4x4, Yamaha Majesty 125
bylo: Nubira wagon 2.0 CDX 1998 , Pontiac Le Mans (americkej Racer),
Mitsubishi Space Vagon, Favorit, Moskvič 2140, Moskvič 403, Skůtr ČZ 175 typ.502
Tomáš

Příspěvek od Tomáš »

Bezchybnej popis , ostatně jak jsme od Richarda zvyklý - jen doplním - odvzdušňováky - vzadu 8-ka klíč- vpředu 10-ka klíč . Mě to šlo povolit dobře , ale rozhodně použij fajfkový klíč - šestihran - pokud nemáš - moc se nevyskytují , povol to malou golou , ta bývá šestistraná a při odvzdušnění můžeš použít i stranový , ale pak poslední dotažení udělej zase víc něčím jiným .
MATIZ SE 0.8 r.v. 2000 modrá metla a NUBIRA Wagon SX 1.6 , 16V r.v. 1998 červená, příležitostně s bílým bydlíkem N126e
Vlasta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlasta »

Popis je opravdu perfektní. Podle něj by nemělo být co zkazit. Za něj má Richard můj dík. Ty odvzdušňováky by měly jít povolit. Loni jsem dával zadní prasátko a oba bubny nové. Při té příležitosti jsem musel odvzdušňovat a tak to snad za ten rok půjde povolit.
Kia Rio 1.25 CVVT COOL

Richard

Příspěvek od Richard »

Ještě poznámka, aby to bylo vše přijednom:
pokud se mění destičky, nebo obložení, je nutné válečky zasunout zpět (aby se desky vešly) a přebytečná brzdovka se má odpustit přes odvzdušňovky a ne ji cpát zpět do nádržky. Hrozí ucpání kanálků a ventilků ABS bordelem z trubek !!!!!
Hyundai IX55, V6 3,0 CRDI, automat, 4x4, Yamaha Majesty 125
bylo: Nubira wagon 2.0 CDX 1998 , Pontiac Le Mans (americkej Racer),
Mitsubishi Space Vagon, Favorit, Moskvič 2140, Moskvič 403, Skůtr ČZ 175 typ.502
Vlasta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlasta »

Tohle jsem věděl, už se to tady probíralo.

Napadá mi, že takovéhle krátké a výstižné vlákno o dost důležité věci by mohlo být přilepené někam nahoru. Tak aby bylo pro případné další zájemce o podobnou radu hned k nalezení. Možná by stálo zato, udělat něco podobného o provozních kapalinách a dalších důležitých věcech. Nebo udělat jedno vlákno první pomoci, kde by všechny tyhle věci byly pohromadě.
Já vím, že dost věcí je v knížce k autu, ale ne každý jí má a není nad zkušenosti z praxe.
Kia Rio 1.25 CVVT COOL

Odpovědět

Zpět na „NUBIRA“