mzprx píše:Ked kukam na otackomer v naftaku, je tam cervene pole okolo 4000-4500 otacok. V benzine 6500.
Za otackami maximalneho momentu uz to netaha, resp. taha menej.
Cize cely narast vykonu je u dieslu sustredeny do rozsahu cca. 1500 otacok, u benzinu do rozsahu cca. 3000-4000.
Potom uz treba preradit. Cize v tom malom rozsahu je pocit zrychlenia vyssi. Stacilo by ten benzin inak naladit - posunut vrchol momentu k nizsim otackam, pripadne inak sprevodovat.
Cervene pole zacina na vyssich otackach ako si udal ty. Ja mam nastaveny obmedzovac otacok na 5200. 2.2DTI. Je to tak original.
A krivka maximalneho momentu je pekne plocha, prave preto je diesel pruznejsi ako benzin.
A ak by diesel "tahal" len do 3500 otacok, tak taha uz od 1500 velmi slusne. Moj motor ma maximum krutiaceho momentu pri 1600 otackach a to je 10 rocny motor. Dnesne motory o kubature cca 2 litre maju maximum krutiaceho momentu polozeny este nizsie a to hovorime o maxime.
Takze ak mam k dispozicii rozsah 2000 otacok, napriklad od 1600 do 3600 tak bez preradenia zrychlim na viac ako dvojnasobnu rychlost. A pekne pruzne
A jak chces benzin lepsie sprevodovat? Uz teraz pri stovke toci skoro 3000 otacok. (Dobre, Cruze 1.8 len 2600) A na dialnici z tych otacok mi este dlho sumelo v hlave
Uz by som si asi nezvykol