Náklady na km

Moderátor: Blue Lanos

jakub

Příspěvek od jakub »

Krtek píše:Takže když koupim nový auto za půl mega a budu počítat jenom benzína spotřební věci bez ceny auta tak dostanu co ? Za 5 let prodam auto za 100 tis, čimž prodělam 400t kč ale podle tebe jsem cpal peníze jenom do benzínu pneu atd. Já myslim že se musí počítat všechno a na konci odečíst zůstatkovou cenu. Pokud nemam auto pojištěný, tak můžu počítat rovnou že má hodnotu = 0kč páč nikdy nevíš, kdy se povede totálka a prachy jsou v čudu :shock:
ale no tak, to jsem snad nerekl, ne

ja jen tvrdim, ze tu porizovaci cenu auta musis rozpocitat na tech sedm let, kde 1 rok = 15 tkm, jak to navrhoval ondras

tzn. mam cenu auta "pul mega", pouzivam ho sedm let/15 tkm = celkem najedu 105tkm => pulmega/105tkm = 4,76kc/km, tzn. ze cena auta, mi udela 4,76 kc/km, potom s dalsimi fixnimi castkami resp. veci, co se porizuji "jednou" udelam to same

aludisky - 20 tkc/105 tkm = 0,19 kc/km
pojistky porizuji jednou za rok => 15tkc/15tkm = 1kc/km (napr.!!)
benzin,naplne, ... = 2,86 kc/km (napr.)

nyni sectu castky prepoctene na km a vyjde mi (napr.) 8,81 kc/km

prirozene, ze i zde plati, ze pokud auto budu pouzivat dele, vysla by castka jina, v takovem pripade se muzem dohodnout, ze doba pouzivani auta by byla 8 let ...

a nakonec chci rict, ze mas pravdu, resp. je to dulezity moment, pocitat s tim, ze auto za nejaky peniz prodam a tudiz cela uvaha dostane jeste trosku jiny rozmer. Nicmene vyse recene tim neni dotceno, jen pak staci ve vyse uvedenem rozpisu odecist od porizovaci ceny, cenu prodejni.

Jen naposledy zduraznim nesmyslnost rozpocitavani castek na ruzny pocet najetych km. To je totiz stejna uvaha, jako psat, ze ja mam spotrebu 3l/36km a nekdo jiny napise, ze ma 5l/100km a budem to merit - i spotreba se prepocitava na dohodnutou vzdalenost - 100km.
Reklama

jakub

Příspěvek od jakub »

Václav Brousek píše:když jsem psal o mých nákladech na 1 km ani jsem netušil co tím zapříčiním a tak tedy smažu tuto položku ve své charakteristice.Dostáváme se do debat ,která nikam nevedou a čísla s touto položkou nemají žádný smysl.Vše záleží na jednotlivém autě,počtu najetých km a pod.
neeee, vaclave jenom to ne. Jedina zabava, kterou jsme si v zimnim obdobi mohli doprat, v zime, kdy jedine smysluplne, co se na aute da delat je oliznout slany podvozek a ty nam ji takhle zhatis ;)
V.Brousek

Příspěvek od V.Brousek »

Jakube,děkuji za příspěvěk.Zase jsem se trochu zasmál.Jsi hodný kluk(asi).Nechci nic hatit a je fakt že toho nyní v zimě také mnoho nenajezdím(Matízkem) ,ale co najezdím služebním autem mě docela stačí.
Daewoo Matíz - Průměr.spotř. r.1999 - 2010 = 5,49/100 km
Hyundai i10 Style průměrná spotř. 01/2012 - 31.12.2012 = 6,34/100 km- ujeto celkem 17 500 km
Radim

Příspěvek od Radim »

jakub píše: prosimvas, takhle to pocitat nejde (!), jsou to nesoumeritelna cisla, to je jak rict, ze hned po koupi, co jsem ujel 10km mam naklady na jeden kilometr 250tkc/10 = 25.000 kc na kilometr - nesmysl !!! jestli lze neco porovnavat, tak bud pouze variabilni zalezitosti - (ackoli i tady bude mirne zkresleni) - tzn. spotreba na km v korunach, spotreba oleje na km v korunach apod. a nebo celkove naklady rozpocitane na nejakou dohodnutou dobu, jinak tady budou padat castky 250 kc/km 12kc/km 130kc/km 1500kc/km az po 25.000kc/km a pritom to nebude vubec srovnatelne cislo ...
proč by nešlo? Jsou to momentální náklady na 1 km, když koupím auto za 100000,- nemůžu přece ingorovat že jsem o tydle prachy chudší a dělat že jezdím za 2.50,- na km a že se mi ty prachy někdy vrátí. Ať si to kažký spočítá podle sebe, já to počítám takhle a jsem přesvědčený o tom že správně.
zabijec

Příspěvek od zabijec »

Někdo počítá jen bezín a je taky živ a zdráv. Vždyť je to uplně jedno kolik kdo vypočítá, každý má svou metodiku 8)
Už bez Matesa
V.Brousek

Příspěvek od V.Brousek »

Zabiječ:
nyní jsi to vystihnul úplně a přesně.
Nechtěl jsem aby tato debata,kterou jsem zapříčinil asi já,dostala takové obrátky.Jenom jsem si hrál s čísly,když mě to má kniha jízd nabízí.
Nic víc, nic míň.A dostávat se kvůli tomu do složitých výpočtů nemá smysl.
Hyundai i10 Style průměrná spotř. 01/2012 - 31.12.2012 = 6,34/100 km- ujeto celkem 17 500 km
jakub

Příspěvek od jakub »

Radim píše: proč by nešlo? Jsou to momentální náklady na 1 km, když koupím auto za 100000,- nemůžu přece ingorovat že jsem o tydle prachy chudší a dělat že jezdím za 2.50,- na km a že se mi ty prachy někdy vrátí. Ať si to kažký spočítá podle sebe, já to počítám takhle a jsem přesvědčený o tom že správně.
1) je to tak nejak v rozporu se vsemi ekonomicko/ucetnicko/statistickymi uvahami
2) za par dni jdu na zkousku z manazerskeho ucta, todle tam prednesu, nepochybne pobavim a pak se asi nejak dohodnu, kdyz to prijdu zkusit znovu

ted vazne:
toto by byla pravda, pokud uz by jsi s autem nenajel ani kilometr - napriklad (nedejboze) ho zrusis a potom muzes udelat takovydle vyuctovani, kdy si reknes - je to v pytli, za auto jsem zaplatil tolik, najel s nim, jenom 10tkm a tudiz byla hodnota jednoho projeteho kilometru 125kc/km - to uz se nezmeni.

Tento postup vsak nelze aplikovat, pokud mame nejaka cisla srovnavat. Je to to same, jako kdybych ja tvrdil, ze mam spotrebu 2l protoze ji merim na 36km. Nekdo jiny bude tvrdit, ze ma spotrebu 6l protoze ji meri na 100 km, treti zase 9 litru, protoze to meri na 150km. Jsou toto soumeritelna cisla. Ja mam takovou radikalni myslenku, ze nikoliv, a ze je potreba to prepocitat na nejakou shodnou vzdalenost. Nejaka chytra hlava, kdysi vymyslela, ze to bude na vzdalenost 100km.

Pokud ja jsem se svym autem ujel 36km, nemohu tvrdit, ze je spotreba 2l, ale musim to jednoduchou trojclenkou prepocitat na 100 km, jakkoli jsem napriklad tech 100 km jeste neujel.
jakub

Příspěvek od jakub »

zabijec píše:Někdo počítá jen bezín a je taky živ a zdráv. Vždyť je to uplně jedno kolik kdo vypočítá, každý má svou metodiku 8)
to je pravda ;), ale potom to bud nemuzeme merit - to neni soutez, spis pro zajimavost, u me je treba dopredu jasny, ze tady zadny rekord netrhnu - nebudu ani nejlevnejsi - jednak tankuju drahej benzin, auto nemam nejlevnejsi, ale nebudu ani nejdrazsi, protoze treba krtek s nubirou urcite vyjde draz, protoze ma drazsi auto, ....

mno a nebo by kazdy musel rict, jak to presne spocital, aby si to ostatni mohli prepocitat zpatky ;), coz jsme puvodne tak nejak mysleli, ze je zbytecny a tak nejak tam byla tendence to udelat tak, ze to vsichni prepocitaji podle jedne metody a pak se to srovna, coz uz se asi nikdy nepovede, protoze uz je to asi stejne jedno ...
V.Brousek

Příspěvek od V.Brousek »

Jakube svatá pravda.Amen.
Krtek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Krtek »

Prostě to s Jakubem počítáme každej obráceně. On je optimista a počítá že najezdí 5,7 nebo kolik let. Já jsem realista a počítam že auto má po zakoupení hodnotu 0. Jestli jí změní budu počítat až půjde z domu. ALe je hezký sledovat jak mi náklady s kilometrama klesaj 8) Jinak já plánuju Nubiru nejmíń na 5 let nebo 200 tis km, podle toho co nastane dýl.
Jezdim:
Modrá Suzuki Vitara 2017 alias Vitoušek alias Mastodontek
ex
Zelenej Soptík - Daewoo Nubira 3 alias Lacetti sedan LPG

Manželky:
Modrej Žužlík - Chevrolet Matiz alias Spark 1.0 SE Elite.
http://www.krtkovo.estranky.cz
Bydlim - skoro Píbram
Odpovědět

Zpět na „MATIZ“