Denne svietenie
Moderátor: Blue Lanos
Denne svietenie
Kto z vás už daval rele na denne svietenie? Uvažujem o tom, ale ak to tam aj namontujem chcem si dať aj reflektory denného svetla. Maju prikon cca 16W takže ušetria palivo. Podľa vyhlašky je možne ich namontovat namiesto hmloviek, popr. aj inde. Ale hlavne zatial som našiel iba reflektory od Hella. A to nie je lacny špas. Cele stoja cca 2500Kč.
Mate s tym niekto skusenost?
[color=#BF0040]Lanos 1,5 červená. sedan[/color]
Spotreba mesto 8.5 - 9l/100km ,kombinovana 7,5l/100km, mimo mesto 7,0l/100km, K/N filter, Stav tacho.196 000 km
Spotreba mesto 8.5 - 9l/100km ,kombinovana 7,5l/100km, mimo mesto 7,0l/100km, K/N filter, Stav tacho.196 000 km
- Reklama
Re: Denne svietenie
A vyplatí se vůbec dávat je tam? Kdybys ušetřil půl deci na 100 km, vychází mi, že investice cca 1500Kč se Ti vrátí tak po 100 000 km. Ale možná je ta úspora benzínu vyšší, nevím..Radovan43 píše: Kto z vás už daval rele na denne svietenie? Uvažujem o tom, ale ak to tam aj namontujem chcem si dať aj reflektory denného svetla. Maju prikon cca 16W takže ušetria palivo. Podľa vyhlašky je možne ich namontovat namiesto hmloviek, popr. aj inde. Ale hlavne zatial som našiel iba reflektory od Hella. A to nie je lacny špas. Cele stoja cca 2500Kč.
Lacetti 1.8 SW světle zelená metalíza 35U, předtím Racer 1.5 GSi 8V 1993
Uspora
No pri 16W svetlach by spotreba mala byt rovnaka ako keby si nemal zapnute žiadne svetla. To znamena že budeš svietiť ako prikazuje vyhlaška, ale nespališ ani o deci paliva navyše.
Podľa mojich skromnych informacii je pri zapalenych stretavačkach spotreba o 0,5 - 1l/100km vyššia. To znamena že určite tu usporu pocitiš.
to znamena: 1l = cca 30Kč
10 000km = 100litrov
100 litrov x 30 kč = 3000kč.
Takže denne reflektory sa zaplatia po cca 10 000km.
Čo ty na to?
Podľa mojich skromnych informacii je pri zapalenych stretavačkach spotreba o 0,5 - 1l/100km vyššia. To znamena že určite tu usporu pocitiš.
to znamena: 1l = cca 30Kč
10 000km = 100litrov
100 litrov x 30 kč = 3000kč.
Takže denne reflektory sa zaplatia po cca 10 000km.
Čo ty na to?
- Blue Lanos
...moze byt len ta spotreba o liter sa mi nejak nezda pri svieteni
este tak 0,5l by som pochopil ale liter nie je moc?
este tak 0,5l by som pochopil ale liter nie je moc?
http://www.cardomain.com/id/27101976
Lanos SE 1.5l 8v 4door 63kw/86HP, PS,AC,PW,EA,Rear spojler,15" Dezent T,195/50 R15 Uniroyal,REMUS orig,Green Filter,KYB Excel G
LPG POSITIVE - Lovato LovEco01
Lanos SE 1.5l 8v 4door 63kw/86HP, PS,AC,PW,EA,Rear spojler,15" Dezent T,195/50 R15 Uniroyal,REMUS orig,Green Filter,KYB Excel G
LPG POSITIVE - Lovato LovEco01
No já jsem někde četl, že se zapnutými světly se spotřeba zvedne cca o 1 - 1,5 dcl na 100km (čili o 0,1l / 100km). Takže nějaká světla pro celodenní svícení mi přijdou jako celkem zbytečnost.
btw. spotřeba zapnutých potkávaček je asi 250W, takže ve srovnání s 16W logicky není zas až o tolik více. Jízda se staženým okýnkem nebo se zapnutou klimatizací zvýší spotřebu více
btw. spotřeba zapnutých potkávaček je asi 250W, takže ve srovnání s 16W logicky není zas až o tolik více. Jízda se staženým okýnkem nebo se zapnutou klimatizací zvýší spotřebu více
Tak tak, v Racerovi jsem měl 100W žárovky a dálky jsem stejně uměl kolem 6l na 100km. Kdybych nesvítil, dost těžko by to kleslo na 5 nebo 4,5l.. Kolem litru navíc bere klima, to jo, ale světla?Habron píše:No já jsem někde četl, že se zapnutými světly se spotřeba zvedne cca o 1 - 1,5 dcl na 100km (čili o 0,1l / 100km). Takže nějaká světla pro celodenní svícení mi přijdou jako celkem zbytečnost.
Lacetti 1.8 SW světle zelená metalíza 35U, předtím Racer 1.5 GSi 8V 1993
Dokonca tie svetla od Hella su aj 6W ale ako nevyhodu tu vidim to, že tieto svetla su jednorazove - žiarovky,diody,žiarivky - neviem čo presne tam je ale maju vydržať celu životnosť reflektorov.
Ten vyrobca to napisal pekne šalamunsky
By ma zaujimalo ako dlho maju vydržať tie reflektory ako celok
Ale určite sa oplati tuto srandicku si namontovat.
Money is money, a na stlačeny vzduch sa tiež jazdit neoplati
Je to najdrahsia energia
Takže jedina cesta ako ušetriť a neprehlupiť je šetriť tam kde sa to da. A toto je myslim dosť presvedčive, aspon pre mna. Inak by to nemontovali do BMW,AUDI,Mercedes...a inych vyssich tried.
Ten vyrobca to napisal pekne šalamunsky
By ma zaujimalo ako dlho maju vydržať tie reflektory ako celok
Ale určite sa oplati tuto srandicku si namontovat.
Money is money, a na stlačeny vzduch sa tiež jazdit neoplati
Je to najdrahsia energia
Takže jedina cesta ako ušetriť a neprehlupiť je šetriť tam kde sa to da. A toto je myslim dosť presvedčive, aspon pre mna. Inak by to nemontovali do BMW,AUDI,Mercedes...a inych vyssich tried.
Taky o nich uvazuju, tady jsou za 1990 + asi 100 postovny:
http://www.alarm-novotny.cz/index.php?p ... t=cz-24925
teda ty 2PT 008 362-801. A kdyz sem koukal po internetovych shopech jinde v Evrope, tak ze daji sehnat za cca 1250 + 400 za postovny. Ty drazsi by mely mit nejake zarovky s dlouhou zivotnosti, ktere se nedaji menit. V tehle levnejsich by se mely dat menit.
http://www.alarm-novotny.cz/index.php?p ... t=cz-24925
teda ty 2PT 008 362-801. A kdyz sem koukal po internetovych shopech jinde v Evrope, tak ze daji sehnat za cca 1250 + 400 za postovny. Ty drazsi by mely mit nejake zarovky s dlouhou zivotnosti, ktere se nedaji menit. V tehle levnejsich by se mely dat menit.
Naposledy upravil(a) PavelZ dne úte čer 20, 2006 15:56, celkem upraveno 1 x.
No já myslím, že to montujou z toho důvodu, že je to bezúdržbový (LED diody), tedy nemusí se měnit, ale zase když to světlo někde rozstřelíš tak se pěkně prohneš. A pokud vím tak diodové světla se používají pouze jako brzdové, do předu určitě ne, ony svíti hodně, ale jen na velmi krátkou vzdálenost. No ale technika jde dopředu, dej link ať víme víc.
Jde to se mnou z kopce A pěkně prudkýho! Lanos 3D 1.5
"Držel jsem vlka za uši." A. Breisky
"Držel jsem vlka za uši." A. Breisky
- eMKa Slovensko
- Kontaktovat uživatele:
no ja som kedysi nesvietil cely den a mal som spotrebu okolo 6,5 l/100km.
odkdey svietim cely den nemozem sa dostat pod 7,2 l / 10km. ono na tom asi nieco predsa len bude.
jedine riesenie ako to vyskusat by bolo jazdit stale bez svetiel, bnezapinat ziadny elektricky spotrebic cize ani ventilator a v lete to jednoducho nejde pri takychto teplotach. a ked si otvoris okno zasa sa zhorsuje aerodynamika vozidla a spotreba zasa stupa. takze je to podla mna s kaluze do blata
odkdey svietim cely den nemozem sa dostat pod 7,2 l / 10km. ono na tom asi nieco predsa len bude.
jedine riesenie ako to vyskusat by bolo jazdit stale bez svetiel, bnezapinat ziadny elektricky spotrebic cize ani ventilator a v lete to jednoducho nejde pri takychto teplotach. a ked si otvoris okno zasa sa zhorsuje aerodynamika vozidla a spotreba zasa stupa. takze je to podla mna s kaluze do blata
Ja sem pri vypoctech uspory vychazel z udaju, ktere se uvadeji pro normalni svetla a z pomeru prikonu normalnich svetel a tech od Helly. Z toho me vyslo, ze pri cene asi 30Kc za litr benzinu je navratnost asi 33000km. Navic by zarovky i v tech levnejsich dennich svetlech mely mit delsi zivotnost nez zarovky do normalnich svetel a mely by byt i levnejsi, takze i na tom by clovek mel neco usetrir. Je ale pravda, ze pri jizde na LPG, je ta navratnost "trochu delsi" . Vzhledem k tomu, ze uvazuju bud o automatickem rozsveceni svetel, ktere taky neni zadarmo, nebo o dennich svetlech, ktere navic trochu spori, tak mi ty denni svetla vychazeji asi lip.