Autoatické zatváranie okien
Moderátor: Blue Lanos
Autoatické zatváranie okien
Už to mám vyriešené a som spokojný - už sa nemusím vracať do auta a zatvárať po deťoch okná.
Funguje to tak, že pri zamknutí auta sa zároveň zapne napájanie okien(relé Ignition2) a elektronika umiestnená vo vodičových dverách postupne skontroluje a zavrie všetky okná a nakoniec vypne napájanie okien. Ak sú okná zatvorené, celý proces trvá max. 1 sekundu. Pri jazde autom sa zasa sníma preťaženie pohonov (motorov) okien a ak je motor preťažený viac ako 2sec, ozve sa varovný signál, ktorý dá vodičovi vedieť, že niekto drží vypínač na okná a pri tom je okno úplne ozvorené alebo zatvorené(už sa mi stalo, že dcéra sa pozerala von onom s rukamy opretými o vypínač a zistol som to až vtedy, keď som chcel zavrieť zadné okná a jedno z nich sa nedalo zavrieť)
Súčiastky na elektroniku vyšli cenovo okolo 250Sk, čo je pri cene auta zanedbateľné.
Nevýhoda je v tom, že sú nutné zásahy do elektroinštalácie a potiahnuť dva kábliky z dverí do auta, jeden až do hlavnej poistkovej krabice.
Funguje to tak, že pri zamknutí auta sa zároveň zapne napájanie okien(relé Ignition2) a elektronika umiestnená vo vodičových dverách postupne skontroluje a zavrie všetky okná a nakoniec vypne napájanie okien. Ak sú okná zatvorené, celý proces trvá max. 1 sekundu. Pri jazde autom sa zasa sníma preťaženie pohonov (motorov) okien a ak je motor preťažený viac ako 2sec, ozve sa varovný signál, ktorý dá vodičovi vedieť, že niekto drží vypínač na okná a pri tom je okno úplne ozvorené alebo zatvorené(už sa mi stalo, že dcéra sa pozerala von onom s rukamy opretými o vypínač a zistol som to až vtedy, keď som chcel zavrieť zadné okná a jedno z nich sa nedalo zavrieť)
Súčiastky na elektroniku vyšli cenovo okolo 250Sk, čo je pri cene auta zanedbateľné.
Nevýhoda je v tom, že sú nutné zásahy do elektroinštalácie a potiahnuť dva kábliky z dverí do auta, jeden až do hlavnej poistkovej krabice.
- Reklama
Re: Autoatické zatváranie okien
PeLi si koumák, nemohol by si poradiť podrobnejšie ako na to?
Ten istý problém mám aj ja a určite mnoho ďalších tak skús nenapínať a hoď riešenie do placu.
Ten istý problém mám aj ja a určite mnoho ďalších tak skús nenapínať a hoď riešenie do placu.
Všetky súčiastky sa bez problémov dajú zohnať (GME alebo SOS zásielková služba).Ale laik to asi nespraví. Pre elektrikára by to nemal byť žiadny problém. Najväčší problém bude asi výroba plošného spoja a naprogramovanie procesora. A najviac času asi zaberie ťahanie troch vodičov s kabíny do dverí.petrm píše:Tak za tyhle peníze je to super a jestli to není složité na sehnání dílu a sestavení i pro laika v elektronice tak by to bylo super jelikož se dá koupit i speciální jednotka která tohle zvládne ale nemá tu signalizaci přetížení a je vždy jen na jeden pár oken a stojí kolem 1000 Kč
No tak mne tam chýba ešte palubný PC. Spravil som si taký jednodúchý PC so štvormiestnym LED displejom. Momentálne ho testujem a upravujem priamo na Leganzu. Nevýhoda je, že ten LED displej je pri silnejšom svetle nečitatelný. Podsvietený LCD by to vyriešil, len neviem kde ho umiestniť.Alda píše:Tak to je super nechápu proč to u Leganze nebylo v základu když je to vlajková loď dal bych klidně i 1000 kč ale né za jedny ale za všechny dveře. Aligátor.
P.S. Cez víkend dám tie schémy na automatické zatváranie okien na NET. Už to mám pripravené.
Schémy a postup som dal na moju stránku http://videopeli.webpark.sk/ - elektronika