LPG - šizení čerpaček?

DaewooForum pro Nubiry 1 a 2 generace

Moderátoři: Blue Lanos, koniQ

Odpovědět
Mort

LPG - šizení čerpaček?

Příspěvek od Mort »

Tak mě napadlo, jaké jsou v současné době možnosti/způsoby šizení u čerpadlářů plynu? Ne, že bych si jednu chtěl otevřít :-D

Víte o něčem, že by se to dělo?

Jezdím k několika pumpám a zjistil jsem, že u jedné z nich mám spotřebu k 11, u ostatní vždy pod 10.
Předpokládám, že se sem plyn tahá z jednoho dvou zdrojů, takže nemůžou být takové rozdíly v kvalitě a není na něm moc co k šizení, co však třeba takové počítadlo - může být cinknuté, aby počítalo litr pod mírou, jako v hospodě?

Stojany jsou sice zaplombované a měli by být pravidelně kontrolované Českým metrologickým institutem, ale známe to, že.. jsme v Čechách.

U těch starých stojanů na pumpách předělaných v zemědělských areálech se to dříve dělo běžně, u benzínu.
Nubira combi ´99, 1,6 78kw LPG
Reklama

rudla

Re: LPG - šizení čerpaček?

Příspěvek od rudla »

Taky jsem o tom uvažoval. Když mám prázdnou nádrž u jedné čerpačky natankuji 45 litrů do plné a u jiné pouze 43 l. Prý je to tlakem čerpacího zařízení.
Tacuma 1.8 + LPG - 72 kW
rolt

Příspěvek od rolt »

Samozrejme,ze kazda ti inak natlaci.Ked chces merat spotrebu musis tankovat len na 1.
Hanzy

Příspěvek od Hanzy »

U LPG je to pokazde jinak to same u CNG i na stejne stanici pokazde natankujes jinak je to zavisle i na teplote tlaku taky kolik mas v nadrzi kdyz tankujes...
Pokud chces merit spotrebu tak but dlouhodobe a zacit on prazdne a skoncit prazdnou a nebo od prazdne zas do prazna se to rymuje :D
Alhambra+Sharan 4x4 klepotřepčmoud Taxi Valach
VW Transporter T4 2.5 TDI klepačotřepočmoud
Captiva 3.2 V6 LPG
Opel Combo CNG
Evanda 2.0 CDX LPG - už ji prohání brácha
CRUZE 1.6 LS+ moja na kolem chalupy od 9/2016 LPG
Ex Captiva zlatá metla 2.0 klepočmoud rachotila šla pryč
Ex Leganza 2.0 CDX LPG
ppp

Příspěvek od ppp »

Najviac aj tak zavisi od vodorovnosti stojiska pri stojane. Ak je auto trochu nakrivo uz je maximum pre natankovanie ine. A este to zavisi aj od teploty auta a nadrzi, mne napriklad za tepla ventil nechce poriadne vypinat. Stary ani novy. Za chladu ale bez problemov. A samozrejme ako to bolo spopemnute aj na sile cerpadla a nastavenia tlaku pre vypnutie a asi aj dlzky hadice a pod.
Krtek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Krtek »

Taky má určitě vliv na spotřebu poměr plynu propan-butan. na zimu se dává víc toho "lepšího" kvůli mrazuvzdornosti. Ale nevim jco to dělá se spotřebou. Já jí měřim dlouhodobě a jestli jedu jednou za 14, podruhý za 6 nějak neřešim.
Jezdim:
Modrá Suzuki Vitara 2017 alias Vitoušek alias Mastodontek
ex
Zelenej Soptík - Daewoo Nubira 3 alias Lacetti sedan LPG

Manželky:
Modrej Žužlík - Chevrolet Matiz alias Spark 1.0 SE Elite.
http://www.krtkovo.estranky.cz
Bydlim - skoro Píbram
Jura

Příspěvek od Jura »

Jo, na zimu se mají dávat větší část propanu, má vyšší výhřevnost. Ale některý dodvatelé plynu (možná už rafinerie) taky navíc "pančujou" LPG odpadními plyny (např. polypropylen, pentany, izobutan) a to jsou ty sračky, co zalepujou vstřikovače, reduktory a způsobujou cukání apod. Takže nejlepší je vybrat si pumpu, na jejíž plyn to jezdí dobře a s dobrou spotřebou a snažit se tankovat většinou u ní.
Jura Obrázek
Lacetti (vlastně "přechodný typ" Chevrolet Nubira) Sedan 1.8 CDX, MY 2004, barva 68U Melange Beige, od 2/2008 LPG
Mort

Příspěvek od Mort »

Vida, tak už rafinerii:)

Psal jsem o dlouhodobé spotřebě, jezdím vždy "od prázdné do prázdné" nenapadlo mě to po pár tankováních. Po delších obdobích jezdím vždy jednu trasu a tak beru pravidelně tam, kde je to nejblíž.

Vlivů je určitě spousta, ale je otázka, jestli jsou vždy v součtu tak významné, aby šly rozdíly o mnoho litrů.

Beztak za to stejně můžou trpaslíci, nebo ta neuvěřitelně nerudná, buranská obsluha v Holicích :-D
Jura

Příspěvek od Jura »

Dlouhodobě jsem tankoval v Hradci Kr. u Arze (výpadovka na Týniště n Orl.), ale auto mi ráno po startu (ještě na benzín) cukalo a tak. V Holicích pumpu znám, bývá tam vážně neuvěřitelnej de.il. Začal jsem jezdit z HK domů přes Holice a brát plyn u kempu na Hlubáku, hlavně v pátek nebo o víkendu (po registraci zdarma posílají SMSky o víkendových akcích, kdy je cena 15,60 - 15,90). Nevím, ale nejspíš bude plynem, že mi klesla spotřeba cca o půl litru (možno nakouknout po kliknutí na ikonu pod příspěvkem) a taky auto úplně přestalo po ránu cukat. Majitelé pumpy prý nakupují plyn od Paramo, (to jej ale nevyrábí na prodej), takže je to nejspíš z Kralupolu, čili Vitogaz (nebo překladiště Opatovice, čili Český plyn čili Flaga). Tuhle čerpačku můžu doporučit, plyn má asi fakt dobrý. Jen je škoda, že tam nejde platit kartou (ale to u de.ila v Holicích naproti Avanti taky ne.
Naposledy upravil(a) Jura dne úte říj 25, 2011 07:05, celkem upraveno 1 x.
Jura Obrázek
Lacetti (vlastně "přechodný typ" Chevrolet Nubira) Sedan 1.8 CDX, MY 2004, barva 68U Melange Beige, od 2/2008 LPG
Krtek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Krtek »

Já čerpam podle toho kde mně nechaj načepovat si sám. Oni pumpaři občas držkujou když mi to cvakne a já tam potřebuju dostat ještě 10 litrů což v pohodě ale dloooouuuuzeee jde. Ještě že za rok a něco už měnim nádrž
Jezdim:
ex

Manželky:
Bydlim - skoro Píbram
ppp

Příspěvek od ppp »

Jak dlooooouuuuzeee ? Ved ked ches tlacit po cvaknuti tak rozhupaj zadok auta a tlacis ako do prazdnej. Ja som to riesil radsej kupou vacsej nadrze a prihnutim plavaku ale bohuzial som bol makky prihnut ho viac, takze prihnutim plavaku tlacim akurat predpisanych 80%. Pred prihnutim tak 60%.
Krtek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Krtek »

Můžu houpat autem jak miminem a stejně se to tam pak už cpe pomalu. Řekněme litr za minutu tam pak leze :-( Pár pumpařů už řvalo že jim zničim čerpadlo. Plovákem by ohýbat šlo, kdybych měl někdy prázdnou nádrž a cestu do plynoservisu. To budu řešit až s novou nádrží. Mam 47L toroida a do cvaknutí tam vleze max 25-28 litrů, bežně to nechávam dorachtat nai k 35l jinak bych čerpal skoro ob den :-(
Jezdim:
ex

Manželky:
Bydlim - skoro Píbram
Jura

Příspěvek od Jura »

Něco máte blbě. Já mám toroid 45l, od "prázdné" do cvaknutí naplním 36l. Ale to je trochu od tématu, že.
Jura Obrázek
ppp

Příspěvek od ppp »

ved ja som tiez pihynal az na novej nadrzi, kedze od montaznika sa mi to 62litrovej nadrze voslo len asi 38l. Keby som si bol informovanejsi, co vlasne ten montaznik pocmara v papieroch a aky uzasne neskutocny certifikat o homologacii nadrze mi da, tak si kupim lepsiu nadrz z allegra za 1/4 ceny s rovnakym certifikatom a zmenu si dam zapisat na mestskom urade, ktory podl amojho nazoru jediny moze robit zmeny v protokole o montazi, rpetoze je jeho vydavatel a zakon nikoho ineho k tymto zmenanm nesponomocnuje. Akurat ze na sloveksu sa to povazuje za normalne a vsetci to akceptuju, ked montaznik pozmenuje verejnu listinu, ktoru navyse pozaduje len stk.
Mort

Příspěvek od Mort »

Jura píše:Dlouhodobě jsem tankoval v Hradci Kr. u Arze (výpadovka na Týniště n Orl.), ale auto mi ráno po startu (ještě na benzín) cukalo a tak. V Holicích pumpu znám, bývá tam vážně neuvěřitelnej de.il. Začal jsem jezdit z HK domů přes Holice a brát plyn u kempu na Hlubáku, hlavně v pátek nebo o víkendu (po registraci zdarma posílají SMSky o víkendových akcích, kdy je cena 15,60 - 15,90). Nevím, ale nejspíš bude plynem, že mi klesla spotřeba cca o půl litru (možno nakouknout po kliknutí na ikonu pod příspěvkem) a taky auto úplně přestalo po ránu cukat. Majitelé pumpy prý nakupují plyn od Paramo, (to jej ale nevyrábí na prodej), takže je to nejspíš z Kralupolu, čili Vitogaz (nebo překladiště Opatovice, čili Český plyn čili Flaga). Tuhle čerpačku můžu doporučit, plyn má asi fakt dobrý. Jen je škoda, že tam nejde platit kartou (ale to u de.ila v Holicích naproti Avanti taky ne.
Tu u Hlubáku jsem zkoušel poprvé minulý týden, zrovna měli akci 15,60, je pěkně schovaná:) Od hlavního tahu jsou sice cedule, ale jezdím z druhé strany od Pb, divil jsem se, kde v lese tam co je:))

Teď budu chvíli jezdit tam a uvidím.

Je fakt zajímavé, kolik článků - překupníku se na jedné věci přiživí.
Odpovědět

Zpět na „NUBIRA“