výmena oleja - ktorý olej matízkový najviac chutná?
Moderátor: Blue Lanos
výmena oleja - ktorý olej matízkový najviac chutná?
Kúpil som jazdeného Matízka a chcel som doliať olej, ale neviem zistiť ani od pôvodného majiteľa aký tam bol predtým. Tak som sa rozhodol že ho vymením celý. A otázka je na svete:
1. Aký olej tam naliať?
2. PS: už ste niekto menili tesnenie pod hlavou? mám to robiť sám alebo to radšej dať do servisu?
1. Aký olej tam naliať?
2. PS: už ste niekto menili tesnenie pod hlavou? mám to robiť sám alebo to radšej dať do servisu?
- Reklama
-
- Kontaktovat uživatele:
ad 1. polosyntetika 10W-40. Mému chutná.
ad 2. neměnil. Jen těsnění ventilového víka. Osobně bych to dal servisu
ad 2. neměnil. Jen těsnění ventilového víka. Osobně bych to dal servisu
|\/| /\ '|' | '/.
byl to - ročník 1998 / 0.8i / přes 136.000 km / přímé sání, 15" alukola, snížení o 30mm, palubní počítač, otáčkoměr, sportovní interiér, folie, svody, laďáček a další capiny
byl to - ročník 1998 / 0.8i / přes 136.000 km / přímé sání, 15" alukola, snížení o 30mm, palubní počítač, otáčkoměr, sportovní interiér, folie, svody, laďáček a další capiny
jakse jednou Petrm vyjádřil a já s ním souhlasím,na značce vůbec nezáleží,kvalita všech značek je shodná.Polosyntetika ideální tj.10W-40.Pokud tam někdo dává plnou syntetiku určitě nedělá nic špatného,jenom asi efekt to nemá žádný, na peněženku ano.
Daewoo Matíz - Průměr.spotř. r.1999 - 2010 = 5,49/100 km
Hyundai i10 Style průměrná spotř. 01/2012 - 31.12.2012 = 6,34/100 km- ujeto celkem 17 500 km
Hyundai i10 Style průměrná spotř. 01/2012 - 31.12.2012 = 6,34/100 km- ujeto celkem 17 500 km
-
- Kontaktovat uživatele:
Ještě k polo/syntetice. Motor by měl dostávat to, na co je dlouhodobě zvyklý. Není vhodní nalít plnou syntetiku do motoru, který už 4x dostal polo. Mohou se uvolnit úsady a efekt může být spíše negativní. Takže plnou lít pouze do nového motoru nebo po GO.
|\/| /\ '|' | '/.
nebo do motoru do kterého se lije od začátkuOndras píše:Ještě k polo/syntetice. Motor by měl dostávat to, na co je dlouhodobě zvyklý. Není vhodní nalít plnou syntetiku do motoru, který už 4x dostal polo. Mohou se uvolnit úsady a efekt může být spíše negativní. Takže plnou lít pouze do nového motoru nebo po GO.
podle mně je syntetika 5W-40 lepší než polosynt. pro startování za nízkých teplotV.B. píše:]jakse jednou Petrm vyjádřil a já s ním souhlasím,na značce vůbec nezáleží,kvalita všech značek je shodná.Polosyntetika ideální tj.10W-40.Pokud tam někdo dává plnou syntetiku určitě nedělá nic špatného,jenom asi efekt to nemá žádný, na peněženku ano.
samozřejmě že je to to nejlepší co můžeš motoru naservírovat,ale efekt to moc nemá.Plná syntetika je určená pro jiné druhy motorů.Startování v zimě na naše podmínky plně vyhovuje 10W-40Radim píše:nebo do motoru do kterého se lije od začátkuOndras píše:Ještě k polo/syntetice. Motor by měl dostávat to, na co je dlouhodobě zvyklý. Není vhodní nalít plnou syntetiku do motoru, který už 4x dostal polo. Mohou se uvolnit úsady a efekt může být spíše negativní. Takže plnou lít pouze do nového motoru nebo po GO.
podle mně je syntetika 5W-40 lepší než polosynt. pro startování za nízkých teplotV.B. píše:]jakse jednou Petrm vyjádřil a já s ním souhlasím,na značce vůbec nezáleží,kvalita všech značek je shodná.Polosyntetika ideální tj.10W-40.Pokud tam někdo dává plnou syntetiku určitě nedělá nic špatného,jenom asi efekt to nemá žádný, na peněženku ano.
Daewoo Matíz - Průměr.spotř. r.1999 - 2010 = 5,49/100 km
se zeptam - na posledni garancce (asi sedesat dni zpatky) tam neco nalili (doufam, ze spravne), mam na zimu zvolit neco jineho, nebo spolehat na servis?petrm píše:Přesně tak neublíží mu lepší olej ale musí se do toho motoru lít stále a né najednou když už má najeto třeba 100 000 km na horší olej , to by mohlo opravdu spůsobit víc škody než užitku
muzu pozadat o zmenu oleje v prevodovce, ktery by byl na zimu ridsi - puvodni totiz zpusobi zatuhavani a tim padem jeste zhorsi jiz tak pomerne nepresne razeni. Do staryho jsem si nechal davat olej do automatickych prevodovek z opelu a nemohl jsem si stezovat ...
Tak olej se už dneska nerozděluje na letní a zimní důvěřuj servisu jestli je to značkový neměl by si dovolit tam lít nějakej šmejd . To s tím olejem v převodovce je pravda řazení bývá tuhé ale když tam dáš olej do automatů je to znatelně lepší. Nejsem si jistej jestli nenastali nějaké změny (od nastoupení GM nejsme značkový ) ale za našich let byl předpis na Matize výměna převodového oleje poprvé v 15 000 a pak každých 45 000. Takže to vychází právě na 60 000 jestli ti takový olej nenalili v servisu tak se jich skus zeptat jestli to neudělají a jak je to se zárukou dneska je vedení GM háklivé na takovýhle samozvaný úpravy jinak tenhle automatovej olej už by neměl být potřeba měnit
-
- Kontaktovat uživatele:
Od 90kkm mám taky automatový olej. Výměny 15 + každých 45 je pro Matiz I. Pro Matiz II je z nějakého důvodu 15 + každých 30.
|\/| /\ '|' | '/.
ad zimni/letni
cili to nechavam byt, ja jen pro jistotu ...
cili to nechavam byt, ja jen pro jistotu ...
petrm píše:důvěřuj servisu
no, prave jak pisu - cili myslis, ze to mam resit (penize mi jsou napul jedno), nebo mam ten cerstvy (matiz je stary asi 4, 5 mesicu) ted nechat a resit az po zime, treba pri ty garancce na 15tis.petrm píše:automatů je to znatelně lepší.