![Laughing :lol:](./images/smilies/smiley14.gif)
Moderátoři: Blue Lanos, Admins
S tym kondenzatorom a napatim si teda na omyle. V aute totiz nieje idealne napatie bez sin. priebehu (vdaka alternat.)a ten kon. skutocne zvysi napatie, aj ked nie o cele volty ale ked uz tam niekto dava k zosiku ako napajaci kabel napr. o priereze 25 mm2 aby mal co najmensi ubytok U tak to zvysenie napatia tym kond. je podstatne kedze ten vykon zos. je umerny napaj. U (za predpokladu, ze odber I neni obmedzeny napr. slabou bateriou a alternatorm).phalanx píše:Niekto tu pisal ze kondenzator o nieco zvysuje napatie pre zosilovac, tak to je blbost, v aute je jednosmerne napatie a to nieje mozne zvysit kondenzatorom ani o 0,00000001V.
K nebezpecenstvu kondenzatoru:
nabity kondenzator sice moze byt nebezpecny, ale urcite by som to neprirovnaval k baterke. Podstatny rozdiel je ten ze baterka ti je schopna dodavat skratovy prud XY amper aj niekolko desiatok sekund (mozno minut), kdezto kondenzator odhadom niekolko milisekund (mozno menej)
K odporu:
Habron spravne podotkol, ze ten odpor paralelne k tomu kondenzatoru nemoze byt pripojeny stale, jednak lebo bude zrat baterku, a jednak preto ze bude este znizovat ten minimalny prinos toho kondenzatoru. Uprimne mi nieje jasny vyznam toho odporu, kedze urcite nemoze mat maly odpor, lebo to by velmi rychlo zhorel, a zaroven ma sluzit ako ochrana coz ale moc neochrani, kedze cez neho bude tiect minimalny prud a tym padom pri nahodnom vyskratovani ako keby tam vpodstate ani nebol. Ten odpor moze mat podla velkosti maximalny stratovy vykon tak 0.5W, maximalne 1W, to len tak pre predstavu ...
Uprimne:
sprav si slusnu kabelaz a Kapacitor (tot obchodny nazov kondenzatoru) predaj alebo ja neviem co, nebudes sa musiet bat ze ta nieco kopne. Uprimne, este som nespoznal nikoho kto sa vyzna do elektroniky, co by nezastaval nazor ze Kapacitor je hooodne drahy voltmeter ... (aspon teda vacsina kapacitorov voltmeter obsahuje)
Slibuji, že už poslední teoretická úvaha doplněná výpočtem.phalanx píše: K nebezpecenstvu kondenzatoru:
nabity kondenzator sice moze byt nebezpecny, ale urcite by som to neprirovnaval k baterke. Podstatny rozdiel je ten ze baterka ti je schopna dodavat skratovy prud XY amper aj niekolko desiatok sekund (mozno minut), kdezto kondenzator odhadom niekolko milisekund (mozno menej)
Naše další fóra: | astra-g.cz | opel-astra-h.cz | astra-j.cz | opel-forum.cz | hyundaiclub.net | club-fiat.com | kia-club.net | suzuki-forum.cz |