je to presne ako pise JRD... plus to moze byt nizke okt. cislo. ide o to, ze kazdy druh benzinu ma inu vybusnost, resp. rychlost horenia... v zavislosti od otacok a zatazenia sa vstrekne urcite mnozstvo paliva. predzapalom sa urci, kedy sa zapali. ak je zle nastaveny, tak palivo vyhori velmi skoro pred HU, alebo naopak neskoro. potom ten motor nema vykon, prip. ma nepravidelny chod pri volnobehu... a ked je tam nekvalitny benzin, zase moze horiet bud pomaly, alebo sa "slaby" benzin moze zapalit vplyvom teploty a tlaku (vplyvom samotnej kompresie, este pred zapalenim iskry). pre motory s vysokou kompresiou vseobecne plati , ze prave kvoli tej kompresii potrebuju kvalitnejsi benzin, aby nedochadzalo k predcasnemu horeniu. palivo potom vybuchne a tlakova vlna sa prenesie do steny valca. ked to streli na kov, ma to zvuk ako keby klepali ventily... prejavuje sa to najma pri zrychlovani z nizkych otacok na vyssom prevodovom stupni. ten motor proste nevladze a nedokaze pridat, a prave v tomto okamihu sa tam dostane viac benzinu ako dokaze spalit. teraz nastava detonacia... vstrek a predzapal su ovplyvnene ciastocne plynovym pedalom, teda polohou skrtiacej klapky... samozrejme, riad. jednotka na to zareaguje na zaklade informacii z lamda sondy a snimacov polohy skrt. klapky a otacok, ale aj to chvilku trva ... nasledne sa posunie predzapal a klepanie prestane... ak je kvalita benzinu taka nizka, ze uprava predzapalu je uz mimo regulacneho rozsahu RJ, tak ale neprestane...

na niektorych motoroch je na bloku namontovany detonacny snimac, a podla jeho informacii riadiaca jednotka potom upravi predzapal. ma to sice mensi vykon, ale motor netrpi predcasnymi detonaciami...a neklepe