Bim-Bam

DaewooForum pro Nubiry 1 a 2 generace

Moderátoři: Blue Lanos, koniQ

RoSta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RoSta »

osobne by som sa rád pozrel na druhú stranu toho plošného spoja...
http://www.TAXAMETER.sk
Ford Mondeo 1,6 LPG
Ex: Espero 1,5 LPG
Zrušenie ESPERA a dovoz MONDEA...
Reklama

bono

Příspěvek od bono »

odfotim to detailne a dam to sem
Nubira 1.6 16v r.v98
bono

Příspěvek od bono »

tak este raz to foto

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Nubira 1.6 16v r.v98
Vlasta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlasta »

Jak tak na to koukám, vypadá to, že tam ten BimBam nebyl. Deska je osazená jen částečně a nevypadá to, že by v ní někdo pájel.
Jestli to ještě vydržíš, kouknu nějak na tu mojí, jak to tam vypadá.
Kia Rio 1.25 CVVT COOL

Nubira hatchback 1.6 16v - důvěrně zvaná Cecilka † 29.9.2016
RoSta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RoSta »

súčiastok je tam síce málo, ale to malé čierne je tranzistor a ten by to mohol zvládnuť...
ešte by bola možnosť, že je ten repráčik zapojený niekde mimo, ale to by bolo divné...
bude najlepšie, keď Vlasta pozrie tú svoju bim-bam signalizáciu...

sorry, moc som neporadil...
Ford Mondeo 1,6 LPG
bono

Příspěvek od bono »

ok
Nubira 1.6 16v r.v98
bono

Příspěvek od bono »

ok :lol:
Nubira 1.6 16v r.v98
Vlasta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlasta »

Ten tranzistor by sice zvládnul ten reprák, ale podle mě nemá čím. To bibam tam dělá asi ten integrovanej obvod, kterej tam nemáš spolu s další bižuterií. Ten konektor, co tam není a je označenej CON1 vypadá i podle umístění na to, že na něm bývá připojenej ten reprák. Jsou u něj další dva tranzistory.
Kia Rio 1.25 CVVT COOL

bono

Příspěvek od bono »

asi bude najlepsie to zohnat na vrakaci nie? alebo nema to tu niekdo na predaj?> :lol:
Nubira 1.6 16v r.v98
Vlasta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlasta »

Buď vrakoviště a nebo jestli jde jen o světla, pak automat. ten můj rozsvěcí i zahsíná sám a mám pokoj.
Jdu to do auta okouknout.
Kia Rio 1.25 CVVT COOL

Vlasta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlasta »

Tak Tě zklamu. Myslel jsem, že to je někde pod krytem volantu. Ten jsem sundal a zjistil, že to znamená sundat ještě kryt pod palubkou a kdoví co ještě. To je na velký rozebírání a na parkovišti a v týhle zimě se to moc nedá.
Kia Rio 1.25 CVVT COOL

Mareman

Příspěvek od Mareman »

Asi tě nepotěším, ale toto asi bimbat nedonutíš. Já to měl nedávno rozdělaný protože jsem měl studeňák na kontaktu od cívky repráčku a ten tišťák je v podstatě plně osazenej. Každopádně je tam integráč kterej ty tam nemáš. Ty tam máš jeden transistor kterej rozhodně nemůže "bimbat", i na jednoduchej měnící se zvuk je třeba multivibrátor na kterej potřebuješ transistory dva. A ten bim bam zvuk je produktem nějaké syntézy v tom IO kterej tam zkrátka nemáš. Takže máš s bimbáním smolíka :roll:
Bohužel ti nepovím k čemu je vůbec ten jeden transistor co tam máš, možná spíná jen třeba kontrolku nezapnutých pásů nebo nějakou kravinu, bohužel jsem netestoval co "nefunguje" když je ten modul celej odpojenej. Je vidět že soudruzi zas jednou měli šetřící den a něco ošidili. Ale buď rád, Blueovi třeba ušetřili na nesklopitelné lavici :D
Kia Carens 2013 - 1,6 GDi Exclusive
Mareman

Příspěvek od Mareman »

RoSta píše:repráku by to malo byť jedno, lebo zvuk je sínusovka, čiže v podstate "striedavé napätie"...

jedno by to nebolo pri nižších frekvenciách na "basákoch", ktoré majú vyšší zdvih, kde by mohla udrieť cievka membrány o magnet s tým sa zničiť...

a to repro z PC určite nie je "basák"...
A když pustíš do repráku nízkou frekvenci tak to není "střídavý napětí" ? :-) Při jedné půlvlně se memrána vychýlí dopředu, při druhé dozadu. Ale je to jedno jak zapojíš polaritu repráku. Na to aby se cívka zdeformovala nárazem do magnetu bys musel zvětšit amplitudu signálu, polarita na to vliv nemá.
Kia Carens 2013 - 1,6 GDi Exclusive
RoSta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RoSta »

Som vlastne strojár, takže v elektrotechnike som iba samouk, ale keď som si v mladosti vyrábal rôzne zosiky, tak zo zapojení mi vychádzalo, že akustický signál je nesený na jednosmernom napätí, aby nebol ovplyvňovaný... (a to bolo laborovania okolo vyhladenia napájacieho zdroja)
Takže z toho mi vychádza, že nie je jedno, ako je zapojená cievka membrány, pretože magnet je "jednosmerný"...
Takže, ak bude nosné jednosmerné napätie cievky zapojené tak, že bude magnetom priťahovaná, tak sa môže pri nižších kmitočtoch a vyššom zdvihu basového reproduktora stať, že bude cievka pritiahnutá podstatne viac, ako keby to bolo zapojené k uvedenému príkladu opačne...
A potom stačí zväčšiť iba zosilenie - napätie a je o problém viac...
Preto som si vždy zisťoval, keď som mal neodlíšené vodiče, tužkovou baterkou, kedy išla membrána von a tak bol správne zpojený zosik plus na plus a mínus na mínus...

Samozrejme robil som to aj preto, aby som nemal fázový posun medzi ľavým a pravým reprákom...

Podľa mňa to nie je jedno, ale toto celé je aj tak dosť od témy...
Ford Mondeo 1,6 LPG
Vlasta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlasta »

Řekl bych, že správně to shrnul Mareman, tak jak to tam je, to nikdy bimbat nebude. Mě se to taky zdálo málo osazené a teorie o reproduktorech na tom nic nezmění. Jediné řešení je vrakáč, nebo to oželet a případně vyřešit jinak. Ledaže by to Mareman detailně vyfotil a dalo by se to podle toho dodělat.
Kia Rio 1.25 CVVT COOL

Odpovědět

Zpět na „NUBIRA“