Spojka - nevystavuje

DaewooForum pro Nubiry 1 a 2 generace

Moderátoři: Blue Lanos, koniQ

Franta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Franta »

Je So večer, a převodovka stále v autě. Auto jsem vyheveroval po obou stranách a podložil 3*bílá cihla a 3*prkno po obou stranách. Pak jsem podložil motor - moc prkýnek na jedné hromadě, odmontoval levé kolo. Odmontoval držák baterie 12V a vyčnívající podtlakový regulátor z motoru. Vlezl pod motor povolil všechny šrouby po obvodu a odpojil kabeláž od čidel. Pak povolit šroub spojující držák převodovky a silenblok v prostředku podlahy. Poté odmontoval vlastní silenblok. Dál povolil spojku táhla řadící páky. Povolil táhlo stabilizátoru a povolil šroub kuláku ramene. Rameno se mi nepodařilo vysadit – značný tlak pružiny tlumiče. Heverem zasunul tlumič a podvázal pružinu tlumiče – stejně rameno nejde vysadit. Tak jsem začal povolovat šrouby tlumiče - povolil jenom jeden druhý odolává.tak jsem mu dal lázeň brzdové kapaliny – snad povolí to stejné je kulák řízení. Podložil tělo převodovky heverem a povolil šroub silenbloku převodovky. Při pohybu heverem a bočním tlakem se mi podařilo na chvilku udělat cca 1mm velkou škvíru mezi motorem a převodovkou. Tím jsem skončil. Poradí někdo jak lehčeji vyndat poloosu?
Díky moc Franta
NUBIRA-I 1.6 16V WAGON 98 + LACETTI 2.0 D 08 - LPG Katalogy dílů STAHUJTE ZDE [url=http://www.nubira.wz.cz]Návody + Foto[/url]
Reklama

Tomáš

Příspěvek od Tomáš »

Franto , nevím proč povoluješ tlumič a podvazuješ pero. Stačí opravdu odrazit ten čep na rameni, žádný tlak pružiny tam není. Auto máš přece na cihlách a bez kola , tak to musí být v dolní hranici a do ramene to netlačí .
Ještě můžeš povolit matici ve středu kotouče asi klíč 32 ( odhadem) , ale je to hodně utažené a asi ti to nepujde na cihlách , potřeboval by jsi kolo na zemi, ale stejně si moc nepomůžeš a budeš muset sundat ten čep , aby jsi si udělal místo k vytažení poloosy.
MATIZ SE 0.8 r.v. 2000 modrá metla a NUBIRA Wagon SX 1.6 , 16V r.v. 1998 červená, příležitostně s bílým bydlíkem N126e
petrm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrm »

Teda pánové vy máte ale odvahu zrovna na Nubiře se převodovka nevyndavá nejjednodušejc a to ještě na heveru na zemi to musí být strašný navíc v jednom člověku :cry: no budiž . Spodní kulák se musí odrazit ránou větším kladivem do stěny těhlice ve které je zasunut (pozor na závit ) a pak nějakou tyčí ohnout rameno dolu aby šel čep vyháknout ven a pak montpákou za hranu kloubu ho vytrhnout z převodovky (vyteče ti trochu oleje ) a další věc ta hliníková podkova na které ta převodovka vysí se musí taky komplet povolit a při vyndavání skříně ven ji vyndat zároveň s ní . 8) hlavně ať se podaří trefit ten úhel sváru protože jestli je to správně zjistíš až když to dáš dohromady 8)
Franta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Franta »

Neměl jsem moc času v práci do 18h tak jsem na tom dělal po kouskách. Převodovka venku (vyndává se spodem) páka zavařena z vrchu i ze spodu. Vyměnil jsem lamelu spojky (sice byla ještě slušná 113tis km, oproti nové o 1mm tenší), ložisko. Vše smontoval, namazal komínek ložiska, páku. Montáž byla o něco horši protože se nepovede dát lamelu přesně do středu. Trošku cukání s motorem a převdovkou, nasadit pravou poloosu a vložit první šroub a už to de. Pomocí delšího trámku vystavit spojku a je vyhráno. Dát všechny šrouby-dotáhnout (při demontáži dávat pozor jeden šroub je schovanej nad pravým tripoidním kloubem- při pohledu ze spoda není vidět). Takže, převodovka na svém místě - funguje, ale nemám domontovanou levou poloosu. Bylo už moc pozdě. Něco jsem natočil na kameru, tak to grabnu do PC a uvidím co se s tím dá dělat, byla tma, tak asi nic moc. Zatím končím. Pokračovat budu asi až v Pátek nebo Sobotu. Pracovní vytížení.
Zdraví Franta
NUBIRA-I 1.6 16V WAGON 98 + LACETTI 2.0 D 08 - LPG Katalogy dílů STAHUJTE ZDE [url=http://www.nubira.wz.cz]Návody + Foto[/url]
Franta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Franta »

Je pondělí a auto jezdí jako nové. V průběhu prací jsem si všiml rozpadajícího se tripoidního kloubu (vylézající jehly z ložiska), tak jsem koupil nový kloub (Autodíly Krč - Praha) a rovnou zamontoval. Pak nastala fáze ladění řadící páky. Šlo třeba řadit vše kromě 2 a podobně. na 4. pokus OK. A už zase jezdím.
Franta
Tomáš

Příspěvek od Tomáš »

Tak blahopřeji , můžeš popsat to seřízení řadičky, co se tam nastavuje ?
MATIZ SE 0.8 r.v. 2000 modrá metla a NUBIRA Wagon SX 1.6 , 16V r.v. 1998 červená, příležitostně s bílým bydlíkem N126e
petrm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrm »

U Nubiry , Lanose , Espera , Nexie a Leganzy je stejné řazení a nastavuje se tam poloha řadící páky vůči převodovce a to proto že je to dělaný objímkou na hřídeli takže když to povolíš tak to jde dát kamkoliv ale neřadí to všechny rychlosti díky omezenému prostru kulisou řazení 8)
Franta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Franta »

Přesně tak, ta objímka je v prostoru motoru u stěny kabiny řidiče (prostě přerušené táhlo od řazení) je tam šroub na 12ku klíček a matička na 14ku klíček. Část co vede od řadící páky je dutá objímka a část k převodovce je kulatina s jemným vroubkováním. Právě pomocí tohoto vroubkování jsem prováděl nastavení. Udělal jsem si značku na objímce a přibližně nastavil a dotáhl (velikost zasunutí do objímky se dá krásně určit podle hranice zašpinění provozem auta) - auto stačí mít z pravé strany na heveru a dá se lehnout pod motor směrem od chladiče. Pak sednout do auta a vzít za řadící páku a odskoušet kam je posunutá dráha při neutrálu - pohyb by měl být na pravou a levou stranu stejný (pokud ne tak povolit objímku a posunout natočení o kousíček mě stačilo o jeden vroubek). Pokud ano tak zvednout kroužek zpátečky a musí jít zařadit a to i s nastartovaným motorem (sledovat kam se kola točí, aby to nebyla jednička !!) . Pak jen pořádně dotáhnout sundat z heveru a jezdit.
Franta
Odpovědět

Zpět na „NUBIRA“