Rozvodový řemen Matíz - výměna

Moderátor: Blue Lanos

Rado77

Re: Rozvodový řemen Matíz - výměna

Příspěvek od Rado77 »

No myslim ze som kedysi dakde daco take pisal....ale mozno nie. Tieto SOHC rozvody su fakt dost jednoduche, a vyrobca aspon poriesil take veci ako znacky na oz. kole vacky voci znacke na veku, a tiez znacku na oz. kole klukovky voci bloku, takze tam ani nieje co pokazit. Niektore nove DOHC motory s variabilnym casovanim sacich ventilov vobec znacky na oz. kolach vaciek nemaju, a treba pouzit fxatory vaciek z druhej strany veka ventilov na ich konce, alebo fixatory priamo na oz. kolesa vaciek, lebo inak si to clovek total rozhadze. Taktiez zvykne chybat vystupok/zarez na vacke voci oz. kolesu (ak ho treba davat dole) aby sa zachovala jeho jedinecna pozicia. Fakt ze zloba. Takze Matizek ma toto dost lahke ;) Zato mohli vyriesit opacne sacie a vyfukove potrubie....sacie by bolo pekne pristupne z predu a vyfuk by nesiel pod motorom, ale rovno za nim a dole. Bol by ovela lepsi pristup aj k EGR atd... Toto je skoda, ale to uz som mimo temu
Matiz 0.8 - predany, 8 rokov sluzil v podstate bez problemu
Reklama

V.Brousek

Příspěvek od V.Brousek »

:shock: Pepo, vzduchový filtr :?: ten jsem nesundaval
Rozvodový řemen: Dayco 107SHP+254
Daewoo Matíz - Průměr.spotř. r.1999 - 2010 = 5,49/100 km
Hyundai i10 Style průměrná spotř. 01/2012 - 31.12.2012 = 6,34/100 km- ujeto celkem 17 500 km
Vazoun
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vazoun »

V.Brousek píše::shock: Pepo, vzduchový filtr :?: ten jsem nesundaval
Rozvodový řemen: Dayco 107SHP+254
--------------------------
Zdravim Vás chlapci :o) určitě to " Václave " znáš demontovat po svém :lol: já jsem ten popis pouze citoval z knihy " Jak na to " víš ?? / já osobně bych tu výměnu nerisknul ve svý studený garáži pouze na heveru / :lol:
drinks.gif
drinks.gif (26.51 KiB) Zobrazeno 4493 x
Rado77

Příspěvek od Rado77 »

Podla mna je jediny problem povolenie srobu remenice, ostatok je "detska hracka" -i Myslim ze bez takeho "trhacieho momentaku" ako pouzil Vaclav to bude dost problem...este si viem predstavit srobovak zapaceny do zubov zotrvacnika a uvolnenie srobu remenice, prip. predlzit tyc z goly napr. kusom vodovodnej rurky, nech ma clovek poriadnu paku ;) Takuto trubku som napr. musel pouzit na sroby kolies na Forde, kde som ohol tu tyc z goly, ale sroby nepovolili...a vodovodna trubka to poriesila ;)
Vazoun
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vazoun »

Zdravim všechny na foru a přeji hezký ale pro mne smutný den -P po včerejším návratu z nákupní cesty,mi někde mezi Rumburkem a Šluknovem začala stoupat teplota motoru a ukazovatel se blížil k červenému polí. Zastavím a ejhle expanzní nádržka téměř prázdná. Opatrně jsem dojel domů, a v garáži jsem dolil asi 1.5 lt připravené nemrznoucí směsi po vyznačenou rysku na nádobce, a navštívil místní autoservis kde zjistily únik kapaliny čerpadlem/vodní pumpou/ což mne rozezlilo, neb jsem absolvoval výměnu rozvodů před půl rokem za šílený peníz :o)
Ptám se fundovaných kolegů - tohoto problému znalých :?: když se dělají rozvody,nemá se současně vyměnit čerpadlo ?
Toto je názor mechaniků našeho servisu , kde mi tu pumpu / čerpadlo / nakonec vymění a předběžná cena včetně práce byla odhadnuta na 3.500 až 3.800.-Kč tak to jsou hned po novoroční radosti " Vazouna " :o)
000204AD.gif
smajl4.png
---------------------
Člen Matiz clubu reg.čís. 20 :P
Matiz SE/II.08 r.v.07/2002 sv.zel.metlina U38 -- STK+Emise do 07/2010
Do tak zvaného autorizovaného servisu už nikdy nepojedu neb jsem k nim ztratil důvěru :o) i když jsem na ně v minulosti nedal dopustit - ale zklamali mne. Vždytˇi vymazání hlášky o chybě nedokázali odstranit , to mi nakonec odstranil náš kolegáček " Palikx " -i kterého tímto zdravím :lol:
alvin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od alvin »

Pepíku, mne to práve poradil Palikx v Olšovci,že keď som mal síce len cca 60 000 km, ale 6 rokov,že už je lepšie spolu s remeňom a kladkou vymeniť aj pumpu,tak som vymenil,samotná pumpa ma vyšla na 33 e, originál kórejska stojí okolo 57 e, ja mám remeň aj pumpu talianskej výroby,no toľko koľko majú istotne vydržia :D

P.S. ja so nie veriaci,ani sa nechcem nikoho,nedajbože dotknúť,ale Palikxove rady sú pre mňa viac než písmo sväté a všetky prikázania. :D
DACIA Sandero 1.0 SCe Arctica -"Šándor" , ex-HUNYADI GETZ 1.1i/2004,zvaný "Veľrybák" , predtým MATIZ 0.8/2003 alias "Šunkovec", na ten nedám dopustiť, ešte predtým TICO SX (1996), okrem toho v minulosti 2x Opel ASTRA, SEAT IBIZA, Š100, Š120L
Vazoun
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vazoun »

alvin píše:Pepíku, mne to práve poradil Palikx v Olšovci,že keď som mal síce len cca 60 000 km, ale 6 rokov,že už je lepšie spolu s remeňom a kladkou vymeniť aj pumpu,tak som vymenil,samotná pumpa ma vyšla na 33 e, originál kórejska stojí okolo 57 e, ja mám remeň aj pumpu talianskej výroby,no toľko koľko majú istotne vydržia :D

P.S. ja so nie veriaci,ani sa nechcem nikoho,nedajbože dotknúť,ale Palikxove rady sú pre mňa viac než písmo sväté a všetky prikázania. :D
---------------
Aj ja mu moooc verím a fandím :lol: zdravim tě " Vlado " :lol:
V.Brousek

Příspěvek od V.Brousek »

Ahoj Pepo,
udělal jsi asi osudovou chybu, že jsi jel bez chladící kapaliny. Nechci malovat čerta na zeď, ale můžou následovat (( budou )) další poruchy, pokud nebyl motor dostatečně chlazen. Podmínkou je vždy nepokračovat v jízdě, po vystydnutí motoru dolít, případně nechat odtáhnout vozidlo, doufám, že to bude varování pro další motoristy, aby nepokračovali v jízdě.
Pokud si z tohota pravidla nevezmou další ponaučení, je to jejich věc.
--------------------------------------
K tvému dotazu zda-li se má měnit i vodní čerpadlo lze jednoznačně napsat, že ano, protože se mění při výměně i tlaky na oběžné kolo čerpadla.

----------------------------------------
Já jsem nyní při výměně rozvodového řemenu vodní čerpadlo neměnil, ale umím ho vyměnit sám, proto jsem to neřešil.

---------------------------------------
Pepíku, upřímně ti přeji ať se nevyplní můj katastrofický scénář, někdy se i zázraky dějí.
Hyundai i10 Style průměrná spotř. 01/2012 - 31.12.2012 = 6,34/100 km- ujeto celkem 17 500 km
alvin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od alvin »

Ono to odnesie s najväčšou prvdepodobnosťou tesnenie pod hlavou valcov,ale ina by to ten motor mal v zdraví rozchodiť,to je skusenosť s Opla ASTRA CLASSIC 1,kde otcovi po zrážke so srnou utiekla voda a pokračoval v jazde až kým ručička nevyliezla na pokraj červeného poľa. Po výmene poškodeného chladiča a tesnenia pod hlavou,motor spoľahlivo pracovala a pracuje dodnes,aj nový majiteľ je s ním na výsosť špokojný,takže ja by som to až tak čierne nevidel.
DACIA Sandero 1.0 SCe Arctica -"Šándor" , ex-HUNYADI GETZ 1.1i/2004,zvaný "Veľrybák" , predtým MATIZ 0.8/2003 alias "Šunkovec", na ten nedám dopustiť, ešte predtým TICO SX (1996), okrem toho v minulosti 2x Opel ASTRA, SEAT IBIZA, Š100, Š120L
V.Brousek

Příspěvek od V.Brousek »

Já mám opačné zkušenosti a v žádném případě nechci Pepu děsit, ale pokud se jelo bez vody ( třeba tam ještě nějaká zbyla ) , odnese to těsnění pod hlavou a pístní kroužky, které se vyhřejí a ztrácejí svoji pružnost, tudíž klesá tlak ve válcích, stěrací kroužky špatně stírají a dochází k zapečení a celková devastace motoru začíná.
Nevím jak rychle chladící kapalina unikala, ale ze Šluknova do Dolní Poustevny je to zhruba 15 km. Tím že Pepa dolil 1,5 litru kapaliny snad nedojde k tomu nejhoršímu.
Nyní jsem si uvědomil, že obsah je zhruba 4 litry, tak by opravdu nemuselo být tak zle.
Vazoun
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vazoun »

Zdravím všechny na foru a přeji hezký den :o) chlapci děkuji všem za zájem a názory kolem těch rozvodů a měnit pumpu či neměnit ? Dnes jsem objednaný v 9.00hod.do místního servisu " Haushild a syn " kde mi tu výměnu čerpadla a potřebné komponenty vymění a dají do pořádku. Plánovaná oprava je do 12.00 hod. - pak sem napíšu jak to dopadlo :o) Ten úbytek té chladící kapaliny za jízdy , nebyl až tak drastický - v červeném poli ukazatel ještě nebyl .Matiz normálně běžel i topil tak se snad zas až tak moc nestalo. Jsem pouze naštvaný na autorizovaný servis,že pokud mi tu výměnu rozvodů doporučili,tak snad se vším všudy ! Bylo by to teda o těch 1.500.-Kč dražší za čerpadlo,ale mohlo mi to ušetřit tuto další lapálii a další peníze -P / však také na můj telefonát jenom koktali a strašně se omlouvali za což si nic nekoupím :o) už tam jezdit nebudu a to je mrzí víc než co jiného ! Jezdil jsem tam pravidelně 1x za rok po dobu 7 let.
----------------------
Člen Matiz clubu reg.čís.20 :P
Vazoun
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vazoun »

Zdravím všechny na foru a přeji všem krásný a ničím nerušený den :lol: tak , vážení kolegové a kolegyně :lol: trochu mi ten Vašík Bergmanů - :o) kterého tím to zdravím :o) nahnal strach a obavy zda jsem přeci jen svýmu Matízkovi neublížil tím,kdy
jsem několik kilometrů domu jel při menším obsahu chladící kapaliny :o) ale naštěstí se nic nestalo,té chladící kapaliny tam zůstalo dost. Včera navečír jsem si v místním " Autoservisu " svýho Matize vyzvednul a udělal svou vlastní zkušební jízdu do Varnsdorfu ke Shellce a zpět. Matiz šlape zase jako pendlovky :lol: provedli výměnu vodního čerpadla za 1.344.-Kč,výměna rozvodového řemene za 645.-Kč , nová chladící kapalina 3 litry za 300.-Kč + mechanické práce za 1.140.-Kč zaokrouhleně s přídavkem na kávičku mne ta výměna přišla na 3.600.-Kč. A to jen díky tomu,že mi v létě autorizovaný servis kam jezdím 7 roků, při práci na rozvodech které mi sami vnutili udělat při 50.000km ale vzhledem ke stáří vozu . Kdyby to čerpadlo vyměnili
současně s řemenem tak jsem zaplatil pouze o 1.500.-více u nich.Takhle mne to stálo 3.600.-Kč a za jejich omluvu si nic přeci nekoupím :o) už jsem se zařekl,více k nim už nepojedu.Zjistil jsem, že místní autoservis je dobrý,vybavený veškerým diagnostickým zařízením a neberou tolik za hodinu práce. A dělají i veškeré zahraniční vozy -i včetně Daewoo/Chevrolet
-------------------
Člen matiz clubu reg.čís.20 :P
Přílohy
car5.gif
car5.gif (18.68 KiB) Zobrazeno 4524 x
V.Brousek

Příspěvek od V.Brousek »

Vazoune, já jsem tě nechtěl v žádném případě strašit, ale prostě bez chladící kapaliny by se nemělo dojíždět, byť pár kilometrů. Pokud se pokračuje v jízdě, můžou nastat další škody na motoru.
Každé překročení teploty ve spalovacím prostoru, kde není dostatečně chlazená hlava válců, případně i stěny válců, přispívají ke zkrácení životnosti motoru. To je pravidlo, to není strašení.
To že tu jsou zkušenosti i opačné , mě nepřesvědčí o tom, že se nic nestalo.
Vazoun
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vazoun »

V.Brousek píše:Vazoune, já jsem tě nechtěl v žádném případě strašit, ale prostě bez chladící kapaliny by se nemělo dojíždět, byť pár kilometrů. Pokud se pokračuje v jízdě, můžou nastat další škody na motoru.
Každé překročení teploty ve spalovacím prostoru, kde není dostatečně chlazená hlava válců, případně i stěny válců, přispívají ke zkrácení životnosti motoru. To je pravidlo, to není strašení.
To že tu jsou zkušenosti i opačné , mě nepřesvědčí o tom, že se nic nestalo.
---------------------
Já Ti Václave rozumím - proto jsem je v servisu zárovenˇpožádal o kontrolu všech těsnících elementů a hlavně hlavy motoru.
Vysvětlil jsem jim, jak a kde jsem zjistil úbytek chladící kapaliny proto se na to zaměřili a je to v pořádku.Motor zase pěkně cvrliká a šlape jako předtím :lol: ahoj " Vazoun " :lol:
Rado77

Příspěvek od Rado77 »

No jo, bez vody je to zloba. Teplota tam ide tak rychlo hore, ako keby som z procesora zhodil chladic a drzal prst na procesore, tak do nejakych 20 sekund mi ten prst zhori ;) Ja som tiez takto isiel chvilu do servisu, ked mi striekala chladiaca cez deravu hadicku k radiatoru. Este ze bola zima a pri pomalsej jazde sa motor ako-tak chladil studenym vzduchom. Presiel som do servisu cez BA cca 10 kilakov a Matizek to prezil. Ale samozrejme som mal v motore stale asi 50% kvapaliny.
Odpovědět

Zpět na „MATIZ“