Musím aj ja pridať pár postrehov: nemyslím si, že Češi sú menší nacionalisti. Vzhľadom na to, že študujem v Čechách a nikdy som ich nepočul napr. premýšlať o inej medaile ako o zlatej!Zato otázku, kedy Slovesko vstúpi do EU som počul nespočetne krát.
Ale k rozdeleniu. Osobne si myslím, že sme sa deliť nemali, pretože Českoslovesko ako zvučný štát mohol byť prijatý do EU samostatne oveĺa skôr ako ostatné a mohli sme z toho poriadne vyťažiť, pretože po prijatí 10 štátov EU na nejaké veľké dotácie nemá financie
Čo sa týka sporov, nikto nemôže popierať, že centralistická vláda nebola úplne fér. Ako občan Bratislavy som mal moźnosť pozorovať boom, ktorý nastal po tom, čo nebola v poradovníku hlboko za Prahou.
A poľnohospodárstvo nebolo doménou Slovenska pretože sme to chceli, ale preto, že okrem ťažkého priemyslu bolo všetko sústredené v Čechách.
A preto sa objavovali hlasi proti spojenectvu. Táto situácia napokon spôsobovala problémy aj po rozdelení až do dnešnej doby.
A zo samotného aktu rozdelenia ma trocha mrzia veci ako vlajka, ktorú si Čechy nechali aj napriek dohodám a tomu, že modrá v nej značila Slovensko
Myslím si, že sme mali zostať spolu, no namiesto federácie sa pretvoriť na konfederáciu, čiže spoločné meno a diplomaciu a samostatné spravovanie. Tak by sme mali výhody samostatnosti aj Českosloveska v jednom. Žiaľ nebola politická voľa