zdochynanie na volnobeh LPG!!!

Moderátor: Blue Lanos

skino
Kontaktovat uživatele:

zdochynanie na volnobeh LPG!!!

Příspěvek od skino »

chcel by som poradiť.Na espere ked mam prepnute na LPG a ked idem rychlejšie ako 70km a vyhodim rychlosť tak mi auto zdochne,alebo ked rozbehnem s 5kou a dam neutral tak hned auto zadusi. Na benzin to nerobi.
dik :roll:
Daewoo espero 1.5DOHC,full,elektróny,LPG,krídlo,MP3,folie,podlžky
Reklama

RoSta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RoSta »

No, v sacej rúre by mal byť "retardér", nejaká prekážka, hneď za filtrom...
Ak tam nieje, sprdni toho, kto Ti to montoval a nech Ti to tam domontuje...
To je na 99% príčina toho, čo si popísal.
Veľa zdaru.

Kto nejazdí na plyn, okráda rodinu... 8)

P.S.: A rýchlosť nevyhadzuj, ak tam máš ventil na prívode plynu do sania, tak ten Ti zavrie prívod a spotreba je nižšia, ako na neutrál. Ako pri vstrekovaní, tiež sa nevyraďuje, kvôli spotrebe...
http://www.TAXAMETER.sk
Ford Mondeo 1,6 LPG
Ex: Espero 1,5 LPG
Zrušenie ESPERA a dovoz MONDEA...
ppp

Příspěvek od ppp »

RoSta: co prosim ta mas na mysli pod prekazkou v sani za filtrom (retarderom) ? Pokial viem tak ziadne auto o akom som pocul nic take nema, ale netusim co mas na mysli tak mozno som len nepochopil co mas na mysli.
Co sa tyka uzatvarania plynu do sania tak to sa na podtlakovych systemoch nerobi. Tam lpg jednotka neustale reguluje zmes podla lambdy a nic neuzatvara.
skino: pri 70km/h je to divne, mne to lpg jednotka nezvladne az nad 100km/h, takze ani na kopciskach na dialnici nemozem vyradit. Cim to presne je neviem, tipujem ze je to pretlakom v sani, ale mozem sa mylit, napriklad an favoritoch je prave pri vyssich rychlostiach v sani podtlak, tak ktovie ako je to na espere. Ked rozchodim daky kablik tak to na dialnici otestujem :) a uvidim co sa vlasten vtedy deje. Tomu rozbehnutiu s 5kou som nepochopil co mas na mysli.
Benzin je ovladany sice tiez podla lambdy lenze tam ho tlaci cerpadlo cez vstreky takze tam nejake extremne zmeny tlakov v sani nevadia.
whisky22
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od whisky22 »

Ja som mal na Leganze to iste. Ked som bol v servise LPG na Puchovskej ceste v BA tak mi zablendovali na telese vzduchoveho filtra v predu dieru na hadicu kade sal vzduch do filtra. Myslim ze tam bola pred tym hadica z rezonatora. Spravil mi dieru na zadnej strane telesa filtra velku asi 10 cm priemer. Tym padom nejde napor vzduchu do sania. Tvrdili mize to robi nejaky pretlak a na volnobeh sa to LPG rozhodi. Je pravda, ze od vtedy to nerobi a otacky drzi na volnobeh aj ked na dialnici vyradim v 150 km rychlosti. Este mi povedali, ze to robia na vsetkych Daewoo. Je to jednoduche, na tu prednu dieru dali igelit a stiahli s tuo viazacou paskou. Drzi to vcelku dobre.
"Milan" Leganza 2,0 CDX full vybava, color 69U, LPG Lovato-Lovtec, model98, 183000 km + Babetta r.1995
RoSta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RoSta »

ppp píše:RoSta: co prosim ta mas na mysli pod prekazkou v sani za filtrom (retarderom) ? Pokial viem tak ziadne auto o akom som pocul nic take nema, ale netusim co mas na mysli tak mozno som len nepochopil co mas na mysli.
Co sa tyka uzatvarania plynu do sania tak to sa na podtlakovych systemoch nerobi. Tam lpg jednotka neustale reguluje zmes podla lambdy a nic neuzatvara.
skino: pri 70km/h je to divne, mne to lpg jednotka nezvladne az nad 100km/h, takze ani na kopciskach na dialnici nemozem vyradit. Cim to presne je neviem, tipujem ze je to pretlakom v sani, ale mozem sa mylit, napriklad an favoritoch je prave pri vyssich rychlostiach v sani podtlak, tak ktovie ako je to na espere. Ked rozchodim daky kablik tak to na dialnici otestujem :) a uvidim co sa vlasten vtedy deje. Tomu rozbehnutiu s 5kou som nepochopil co mas na mysli.
Benzin je ovladany sice tiez podla lambdy lenze tam ho tlaci cerpadlo cez vstreky takze tam nejake extremne zmeny tlakov v sani nevadia.
Tak ako som zvýraznil...
Máš pravdu, je to pretlakom v saní a na to je tam ten "retardér". V mojom aute je troška lepšie riešený, ako u whisky22... mám v hadici sania vloženú takú vložku z plastu, ktorá má v sebe asi 4 dierky, čím sa vlastne znižuje prietok v tom mieste a zvyšuje podtlak... efekt to bude mať hlavne asi pri voľnobehu, že to nezdochne... bez toho asi nedokaže vycucnúť z prívodu plynného LPG dosť paliva a potiahne si vzduch (logicky, je tam menší odpor, ba priam až "nápor", podľa aktuálnej rýchlosti)...

K vyraďovaniu poviem len toľko... neviem ako je to presne pri LPG, ale viem, že RJ LPG a RJ pôvodná su prepojené a RJ LPG emuluje lambdu a spätne nastavuje regulačný ventil podľa RJ pôvodnej... a mojim sedliackym úsudkom tipujem, že keď pôvodná RJ "povie" prívod paliva STOP, tak aj RJ LPG "povie" STOP regulačnému ventilu... ibaže by tam bol ešte nejaký ofajč, ale ja keď pustím plynový pedal, či na LPG, alebo na benzín, tak mi dosť trhne motorom a z toho mi vychádaza, že prívod paliva je naozaj STOP...

A pri vyradenej rýchlosti Ti RJ nikdy nepovie palivo STOP, lebo musí držať otáčky na voľnobehu, čo nejde bez paliva...

Veľa zdaru :PP:
Ford Mondeo 1,6 LPG
ppp

Příspěvek od ppp »

whisky22-> neviem ako vyzera leganza, ale na espere sa mi to zda zbytocne, staci ked vyskubnem slimaka spred krabice s filtrom a tlaky sa vyrovnaju s tlakom v motorovom priestore, ale kym neviem co sa presne deje, tak do toho nebudem vrtat. Uz raz som si myslel ze je problem kvoli chudobnej zmesi a v skutocnosti to bolo prechlastane, takze kym nebudem vidiet to co lpg rj v takychto pripadoch tak to necham tak, az potom budem riesti :) Inac ten slimak berie vzduch spod blatnika spred prednych krycich plastov.

RoSta-> Nemam potuchy ako vyzera to co popisujes ani kde a ako je to namonotvane takze nemozem sudit, ale podla prveho nastrelu co si sem dal to vyzera na peknu ........ .
RJ lpg podtlakovych systemov s RJ benzinovou nie je prepojene nijak (v istom zmysle). Maximalne tam moze byt zapojeny lambda emulator, ale to v pripade espera nie je potrebne. Ten sa zapaja ked je nejaky problem s prilisnou rpespekulovanostou benzinovej jednotky.
Benzinova jednotka nema problem vypnut benzin tym ze prestane otvarat vsterky. CO sa tyka lpg jednotky, jednak nema tu moznost (plne uzavretie autatoru trva mozno 1 sekundu zo stavu 50 (max je asi 250) co je prevoleny stav pre espero), ale to neznamena ze uplne uzavrie privod lpg, ten je stale v splynovaci a najma v hadici od splynovaca, ktora pri espere byva dost dlha. Takze by akurat tak namixoval nezapalitelnu zmes, ktora by zhorela az v katalyzatore a navyse po sliapnuti na plny by sekundu dve trvalo nez by sa dostal na spravnu hodnotu. Takze pri podtlakovych systemoch ide plyn do sania furt. Nieco insie su vstrekovacky plyneho lpg, lenze tam uz je cena niekde inde.
Co sa tyka regulacie "lpg ventilu" (vravi sa atuator, alebo ludovo skrtak :) ) na hadici tak ten je regulovany podla lambdy (najlacnejsie systemy) a otacok (mozno) a pri trochu inteligentnejsich aj podla klapky v sani (aspon loveco basic jej polohu snima takze snad ano a napriklad lovtec tronic sa nou urcite riadi). Ale podla toho co robi benzinova jednotka sa riadia az lepsie systemy vstrekovania lpg (tie prve na to tiez kaslali).
RoSta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RoSta »

PPP, cítiť z Tvojho príspevku, že sa považuješ za poloboha na LPG...
OK, tak "škrťák" sa volá ATTENUATOR a nie atuator, ako uvádzaš...

Ale aby sme sa tu nedoťahovali ako malé deti, mám v Espere zapojenú RJ pre LPG cez lambda sondu, takže predpokladám, že je tam aj emulátor, ktorý RJ origo podľa mojej sedliackej logiky "prekladá" hodnoty z lambdy pri prevádzke na LPG na "správne" hodnoty, ktoré by inak vyhodnotila ako zlé a rozsvietila by kontrolku engine... takže sú prepojené... a očakával by som od toho aj spätnú väzbu, že RJ pre LPG bude podľa origo RJ nastavovať "škrťák", ale je možné, že bude mať RJ pre LPG aj vlastné hodnoty pre "škrťák" podľa údajov z lambdy...

Ale na slovensku je možné všetko a aj to, že LPG niekto namontuje za nekresťanské prachy a nedá tam polovicu toho, čo by tam inak malo byť a obyčajný chudák, čo mu to namontovali, sa potom borí z množstvom problémov, ako je rozsvecovanie kontrolky engine, ktorá dovtedy ani neťukla a že nesedia emisie pri prevádzke na LPG, atď, atď...

Ten "retardér" odfotím...
Kamarát ho tam nemal a tiež mu to zhasíňalo pri vyradenej rýchlost (a jazde zotrvačnosťou), kým mu ho tam nedomontovali...

Beriem, že v saní môže byť stále plyn a aj že "škrťák" nie je úplne zatvorený, ale mne sa to tak chová :?

Pripomeniem len, že moje LPG je namontované OFICIÁLNE a mám k nemu papiere a stálo vo svojej dobe cca 23 000,- Sk...
To isté by bez papierov stálo o nejakých 5 000 alebo 8 000 menej, už si nepamätám presne...
Natíska sa tu potom otázka, čo to vlastne naozaj stojí a koľko si k tomu firma účtuje...
No a keď niečo reklamuješ, tak Ťa pošlú do prdele, alebo Ti za "znovunastavenie" RJ LPG zaúčtujú plnú taxu, aj keď to nemáš doma ako nastaviť, čiže ani prestaviť t.z. pôvodne ju nastavil na píííííp...
A otázka je, že prečo??? Dúfam, že nie preto, aby dorovnali rozdiel v cene, ktorá bola oproti konkurencii, ktorá to tak možno nerobí, nižšia...
A to som si vyberal firmu, ktorá bola v tej dobe na trhu 12 rokov...

PPP, ja dúfam, že to nebolo o Tebe, tak nech sa nám tie naše káry nekazia a nech v nich robíme len zásahy, ktoré sú predpísané podľa servisnej knižky...

;)
Ford Mondeo 1,6 LPG
ppp

Příspěvek od ppp »

Ale nie, ja nie som poloboh. Ja som boh ;)

Bohuzial nie, so lpg sa vyznam malicko. Vlastne sa do neho vyznam len potial pokial ho mam v aute. Takze co sa tyka lpg a espera to myslim nie je az take zle. Ale stryko si obcas privyraba ako montaznik a obcas aj ako riesitel problemov po cinnosti takych dielni ako spominas. Tak som k tomu trosku ale fakt len trosku prismrdol. Vlasten som bol nuteny vzhladom na sluzby ponukane ohladne lpg tam kde byvam a pracujem.

Co sa tyka toho emulatoru, tak ten sa zapaja len ak ho odporuca vyrobca lpg sady pre dane auto alebo ak nastava problem s uregulovanim lpg tak aby benzinova jednotka nespoznala ze sa deje nieco "nekale". Espero nastastie nie je take problemove aby emulator bolo nutne zapojovat. A pre upresnenie lambda emulator nie je nic insie nez jednoduchy zdroj striedaveho signalu ktory nijako nezavisi od aktualnej hodnoty na lambde. Ked ho zapojuju tak interval nastavuju podla toho aky je interval kmitov lambdy pri prevadzke na benzin. LPG jednotka okrem tych par veci co som uviedol (lamba, klapka, otacky, teplota) nesnima uz nic ak sa teda bavime o podtlakovych systemoch. Maximalne moze z benzinovej jednotky brat informaciu o tom ci motor bezi ale na to jej obvykle staci signal zo zapalovania. Ona ta benzinova jednotka ani ziadne informacie neposkytuje. A informacie o zapinani vstrekov vazne pouzivaju az lepsie vstrekovacky lpg.

Co sa tyka toho nenamotovania vsetkeho tak ono je to lpg take jednoduche, ze nenamontovanie niecoho sposobi ze lpg zariadenie nebude kompletne a teda ani funkcne. Akurat ten lambda emulator tak netreba a niekedy sa nahradzaju odpojovace vstrekov obycajnymi relatkami a ak treba tak aj odpormi na oklamanie benziovej jednotky.
A aby som nezabudol tak este obcas vynechaju pritozaslahovu poistku takze potom hrozi ze pri spatnom zaslahu moze byt poskodena nejaka plastova cast sanie. Mne nastastie este espero spatny zaslah nedostalo alebo aspon nie taky silny aby som o tom vedel. Ale uz som pocul aj od majitela systemu ktory tuto poistku obsahoval ze mu to vobec nepomohlo a o filterbox prisiel.

lpg v mojom espere bolo tiez montovane oficialne ale momentalne je take pololegalne pretoze montaznici boli blbci a predosleho majitela nepoucili inac by hned po prichde domov nestratil vsetky papiere od toho. Nastastie sa nieco podarilo vybavit na zaklade fotokopie papieru ktory mali na odbore dopravy takze snad nebudem mat nejake problemy na stk, teoreticky by im mal stacit protokol o kontrole ale ktovie ako budu nase skvele zakony vylepsene v buducnosti. Inac to ze boli montaznici blbci potvrdzuje ak fakt ze splynovac namotnovali tam kde bola gulata expanzka a tu umiestnili tak ze prerezala gumene koleno odvzdusnenia klukovky a tlacila na kable iduce z rozdelovaca. Proste prasacina. Predosly majitel tiez technickym talentom nevynikal (zaujem o auto musel mat inac by si nezohnal hliny a MHC (kridlo)) kedze si nevsimol ze cez to prerezane koleno ohadzal olej celu prevodovku kabelaz a kus motora.
PAF

Příspěvek od PAF »

ahoj ties mam espero 1,5 s lpg.strielal mi plyn auto pri vyradeni zhasinalo,vyhadzovalo mi poruchu motora.zavady som odstranil kupenim otvoreneho vzduchoveho filtra . cena 600sk a ide to super ma to aj neake2 kone navyse aj to dobre vrci.
ppp

Příspěvek od ppp »

Aj ja mam novinku. Nechapem to ale poriadne som zmontoval saci trakt, uchytil krabicu s filtrom tak ako ma byt (toto pomohlo citelnemu znizeniu hlucnosti v aute) a z toho slimaku pred filtreboxom som odpaskoval igelitovu "zaslepku" (asi to tam dali montaznici lpg) z konca ktory siel do blatniku a cele to tam pouchytaval tak ako ma byt a tak sa mi zda ze uz mi to pri 130km/h po vyradeni nechce skapat. Ale mozno som to len malo testoval.
Lucaso1
Kontaktovat uživatele:

Re: zdochynanie na volnobeh LPG!!!

Příspěvek od Lucaso1 »

namám síce espero no makarát má a na benzíne mu skáču otáčky aa jeden kábklik zo sondy pred katalom je odtrhnutý môže to byť spôsobené touto vadou ?
Chevrolet Aveo HB 1.2 8V 53kw 72PS 71HP (gray dragon my heart)
Doplnky:elektróny RC14 14˝ obudé na pneu Cleber, deflektory Delfín,
Úpravy: zaslepený eger ventil, červené brzdy, Fólie 0,5 zn. Skyfol, DRL, Sony, Sal, K&N, Total

Člen Aveo fanclubu
maco-lv

Příspěvek od maco-lv »

cavte mam taku otazku ohladom LPG ked vymontujem z nejakeho stareho espera LPG viem ho legalne namontovat?
Skoda 105l (Uz nebohá*)

Daewoo Espero 1.5I GLX rv 1997,Elektrony, Klima,Servo.El.okna,el.zrkadla.Zelená metaliza. Radio pioneer 4*45w zošrotované

Ford Scorpio ll Klaun combik, 2,5TD.92kw 123koni
polokoža,Tempomat,šiber,klima,central, 17´225x45 kolesá
-peha-
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -peha- »

Bohužial nie lebo všetko zastrešuje firma IGAS a ta vydává papiere o prestavbe len na nové veci ktoré majú certifikát a dovozca + montážná firma to tam zašle a oni vydajú rozhodnutie :idea: Je to proces na ťahanie peňazí ale nič sa s tým v našom štáte nedá robiť.Môžeš to tam len dať na čierno a dúfať že ťa nečapnú :idea:
ppp

Příspěvek od ppp »

ANO, do toho isteho stareho espera :).
O montazi musis mat doklad o montazi, ani neviem ako sa to dnes vola ci protokol ci co, ale to je fuk, a ten ti vystavia len v montaznej firme a len ked vezmes nove diely.

Mimochodom, mna by zaujimala o lpg jedna vec. Co by sa tak asi dialo, keby som si napriklad preslu lpg nadrz v aute vymenil sam. Alebo riadiacu jednotku lpg samozrejme za rj toho isteho typu. Je to nahradny diel ako kazdy iny, na stk mozno maju pokyny kontrolovat cisla komponentov ale nemaju ziaden zakonne opravnenie vyzadovat aby cisla suhlasili, len typ, pretoze zariadenie bolo odobrene s pouzitim komponentov daneho typu. A nadrz je proste nadrz, jedine co by sa ako typ mohlo uznat je ze je to toroid alebo valec a ci ma otvor vo vnutri alebo zvonku ale nutit obcana slovenskeho statu aby si musel dat vymenit nadrz len v istych firmach a nemohol si ju vymenit sam je protiustavne a dokonca aj proti niektorym zakonom, rovnako ako keby niekto nutil majitela noveho auta chodit na garancky len do autorizovanych servisov. Napriek tomu mam neodbytny pocit, ze by bol na stk problem a ignorovali by dokonca aj na ministerstve to, ze clovek neporusil ziaden zakon a dozaduje sa svojich prav, a ti ktori mu ich odopieraju zakon porusili. Ten pocit je znasobeny tym, ako som cital patalie jedenho skodovkara s originalnym raritnym automobilom schvalenym do premavky preto, lebo si nevedeli blbci na stk pripustit, ze by stitok s VIN mohol byt len prinitovany niekde pri tlmici a dokonca ked sa stazoval na ministerstve, tak aj tam ho odbili aby si dal na DI zapisat to co nie je pravda a teda, ze ten sitok s vin nie je origo a ze je to nahradne vin alebo tak nejak.
Zase na druhej strane vymena nadrze a dokonca aj ziarovky je podla zakona povazovana za prestavbu, ktora musi prejst schvalovanim pretoze sa pri nej meni: HMOTNOST AUTA. Pricom z formulacie zakona je limit 0gramov a uz je to prestavba. Takze aj dofukanie kolies je prestavba, pretoze par gramov autu pribudne. Myslim, ze je to slusny pravnicky gulas. A tak vykladanie si co obcan moze a co nie je potom na nekompetentnych a to policajtoch, zamestnancoch stk a roznych uradovcikov.
-peha-
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -peha- »

No len bacha už sme mali jedného čo si nádrž nevymenil a mal ju 5 rokov prešvihnutú a čapli ho v Rakúsku kde si na dosť velké náklady musel v jednej LPG firme u Wiedne dať nádrž vymontovať lebo mu chceli zabaviť auto 8) No u Nás to zatial velmi nekontrolujú ale jeden nikdy nevie a byrokrácia je strašná a tak jedno namontovanie LPG systému trvá pár hodín ale papiere sa vybavujú týžden a je to horor :evil: No prečo by sme to mali mať lahké nie :evil:
Odpovědět

Zpět na „ESPERO“