Technická je za mnou, ale …
Moderátoři: Blue Lanos, Admins
- Blue Lanos
Tak hodne stesti Ako sa hovori kdo šetří ma za tři ale někdy aj.....
http://www.cardomain.com/id/27101976
Lanos SE 1.5l 8v 4door 63kw/86HP, PS,AC,PW,EA,Rear spojler,15" Dezent T,195/50 R15 Uniroyal,REMUS orig,Green Filter,KYB Excel G
LPG POSITIVE - Lovato LovEco01
Lanos SE 1.5l 8v 4door 63kw/86HP, PS,AC,PW,EA,Rear spojler,15" Dezent T,195/50 R15 Uniroyal,REMUS orig,Green Filter,KYB Excel G
LPG POSITIVE - Lovato LovEco01
- Reklama
ztržený závit náboje
Ahoj Milosh, je mi to líto, ale víš, kde si ke strženýmu závitu přišel, já Ti to povím, při výměně kol mechanik nevystředil upevňovací šroub kola a síla mechanického klíče tzv. utahovací pistole Ti ho strhla, mě se to stalo ještě u škodovky taky. Pro Tvou informaci utahuji kola silou 95 Kp tedy svou vahou a ještě se mi nepodařilo strhnout závit. Měj se a jezdi jenom k dobrým znalým lidem, ale to se pozná bohužel až pak.
97 nexia 1,5 8V GL 3D - servo, airbag, stavitelný volant, DO - alarm, radio CD sencor - bluthoth
nessii servizuji s palikxem v Mellicaro - servizione...
serpico
serpico
Re: ztržený závit náboje
Nechci Ti do toho kecat, ale šrouby a matice se obvykle utahují momentem, nikoliv silou . Asi bude kapánek rozdíl, když se tou svoji váhou pověsíš na očkový klíč dlouhý 30 cm nebo si na něj nasadíš metrovou trubku...Šerpán píše:Pro Tvou informaci utahuji kola silou 95 Kp tedy svou vahou a ještě se mi nepodařilo strhnout závit.
Re: ztržený závit náboje
Pokud používá klíč dlouhý 30 cm a pověsí se na něj (i když si to dost dobře nedovadu představit ), tak utahuje momentem přes 200Nm.Docent píše:Nechci Ti do toho kecat, ale šrouby a matice se obvykle utahují momentem, nikoliv silou . Asi bude kapánek rozdíl, když se tou svoji váhou pověsíš na očkový klíč dlouhý 30 cm nebo si na něj nasadíš metrovou trubku...Šerpán píše:Pro Tvou informaci utahuji kola silou 95 Kp tedy svou vahou a ještě se mi nepodařilo strhnout závit.
Já jsem myslel, že si ho nedovedu představit, jak se věší na klíč.Docent píše:Hm, a kolik asi tak má sedmnáctka očkovej klíč? Běžně jsem povoloval matku na kole tak, že jsem na něm stál... Takže to "pověsil se" je v tomto případku nadsázka, pověsit se na klíč, nasazenej na matici od kola, je opravdu blbost .
stržený závit
Vážení kolegové, já už nevím, jak názorně demonstrovat, že strhnout utahováním šroub kola je tařka nemožné ( při použití trháku budete deformovat dosedací plochu šroubu, pokud si prohlídnete dané okruží dosedací plochy při demontovaném kole uvidíte osazení a vylisované vzpěry na plechovém kole ne na ALU, tam je to dané silnějším profilem )a jediný možný způsob jeho poškození se nabízí: jeho nevystředění při nasazování na začátek závitu a následné užití mechanického klíče. Víc nemám co dodat a nehodlám se ani věšet, a už vůbec ne na klíč. Jiná věc je utahovací moment daný pákou. Připouštím, že možná na lepším mechanickém klíči lze nastavit kromě směru otáčení také sílu. S tím nemám osobní zkušenost, to vědí mechanici. Samotný momentní klíč vlastním, ale kola s ním neutahuji. Mějte se fajn, a hlavně ať nám servismani nekurví naše nessie a to byla podstata celého mého příspěvku.
97 nexia 1,5 8V GL 3D - servo, airbag, stavitelný volant, DO - alarm, radio CD sencor - bluthoth
serpico
serpico