Ručná brzda - uťahovanie

Diskusní forum Daewoo Lanos Clubu.

Moderátor: Blue Lanos

Odpovědět
Dodo
Kontaktovat uživatele:

Ručná brzda - uťahovanie

Příspěvek od Dodo »

Mam najazdenych 51000km. Lanos 1,6SX, 1998. Este som neutahoval rucnu brzdu. Ako sa to robi? Poradite niekto? Inak mam tiez problem s drncanim prevodovky, ale tu som sa docital, ze to je asi volov riadiacich tyci, tak sa na to idem dnes pozriet. Som zvedavy ako to poriesim.
Reklama

palikx
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od palikx »

tak na lanosu je ve stredovem tunelu ze zadu poklicka tu vyloupnes a pak trubkovym klicem s nastavcem tusim 12 utahnes matku.
Skoda Octavia combi 1,9tdi upravena na 81KW
Skoda Fabia 1,9tdi-pd 74kw
Simson s 51
SKODA GARDE pro radost(zatim jen starost-shanim marne dily)
SKODA 105 S abych se nenudil
FoXo
Kontaktovat uživatele:

Re: Ručná brzda - uťahovanie

Příspěvek od FoXo »

Daval som si menit brzdove lanka. Rucna brzda po oprave drzala ale az uplne niekde hore. Chcel som aby zaberala skor, tak mi ju priatiahli ale nasledne mi ostala vysiet a tym som zahrial bubon :) Toto sa stalo este 2 krat a potom sme to teda nechali tak, aby brzdilo ale sice az v hornej polohe a z prehriatim bubnu nebol problem. Po case vsak ako keby sa brzda uvolnila a aj v hornej polohe proste nedrzala auto dole kopcom utekalo :D Skusil som teda zas inde brzdu nech sa na nu pozru a vymenili mi jedno lanko, na ktorom bola zla asi strunka. Rucna teraz zabere v polovici co sa mi paci ale mam nasledovny proble,. Pocas jazdy pocut zo zadu dake hucanie skor ako keby tvrde rapkanie. Robi to pri rozbiehani cca od 40 do 60 nepocujem nad 60 to zase zacne okolo 120 cca ticho a vyssie to zase zacne. Ked idem do zakruty ze sa odlahci lave koleso tak prestane a nasledna ako sa zatazi zacne zase. Skusal som rucnu pocas jazdy a ten buchot sa zvacoval ked som brzdil viac a viac.

Kedze mechanik byva 30 kilakov a nemam cas kedy ist za nim atd, po telefone mi povedal aby som skusil brzdu dotiahnut alebo povolit. Pravdepodobne to bude asi povolenie kedze pri brzdeni to puchotalo este viac.
V stredovom paneli je matka u mna 10 a tu mam teda povolovat?
Teda ak tento problem bude v tom.

Nestretli ste sa este niekto s tym?
Dikes
Seat Altea XL 1,6 TDI
Ex. Daewoo Langos 1.6 16 V 3D, r. v. 1999, ABS, 2 x Airbag, El. predne okna, El. zrkadlo, El. stresne okno
Ex. Skoda Octavia 1 Tour 2008 1.6 + LPG
Moj Langos: https://www.chevroletclub.cz/viewtopic.php?f=40&t=13996
ppp

Příspěvek od ppp »

Neviem ci je to tvoj pripad, ale bubnove brzdy na daewakoch su dost spackane. Rucna brzda je totiz vracana tym, ze je pod bubnom dlhaprizuna na lanku, za bowdenom. Tato pruzina je zacviknuta pod zahnutym drziakom pruziny, ktory je navareny alebo nanitovany na stite brzdy (cize to v com drzia pakne a brzdove prasiatko a je v tom zacviknuty aj koniec bowdenu). Je to vymyzlene tak, ze tento drziak nedrzi pruzinu napevno, ale pruzina tym, ze pouzivas rucnu brzdu, sa v tomto drziaku hybe, posuva. Tym ho oskrabe plus ono to po rokoch je aj tak cele hrdzave. Takze ked vymenia bowdeny a zacviknu novu peknu silnu pozinkovanu pruzinu do tychto hrdzavych drziakov, ktorych vnutorny priemer sa vdaka 3mm hrubej hrdzi zmensil, tak sa v nich jednak nehybu, a navyse sa napnutim zdeformuju a moze potom o ne skrtat skrutka kolesa pripadne iny vycnelok bubna. Najma ak pouzivas na leto hlinikace a teda dlhsie skrutky pripadne ak mas poistne skrutky. Aspon take sa stalo mne. Proste servisaci sa s tym neseru a ze je nieco zle osadene kvoli hrdzi ich netrapi. Oni za to nemozu, vacsinou ani netusia ako nieco funguje aj ked je to uplne primitivny pakovy mechanizmus.
Ale neviem co za zvuk sa ozyva u teba takze to moze byt len krivo osadeny bubon vdaka hrdzi na naboji a bubne alebo mensia vola v loziskach a ozyvaju sa pakne truce o bubon.
Co sa tyka povolovania alebo utahovania matice v stredovom tuneli (tipujem ze lanos ma lanka podobne ako nubira), tak to bude povolovanie matice na povolenie rucnej brzdy. Ale na to musis prist aj sam systemom kuknem a vidim. Ked povolis nasponovanie laniek tak povolis aj rucnu brzdu.
Tu mas lanko ako vyzera, na konci vidis bielo zinkovanu pruzinu na lanku, to je cast ktora je pod bubnom
lanko_lanos.jpg
lanko_lanos.jpg (32.59 KiB) Zobrazeno 3691 x
A tu mas obrazok ako to vyzera pod bubnom, s tym, ze na spodku kusok nad spodnou pruzinou drziacou pakne pri sebe je nanitovany zahnuty plech, v ktorom je zachytena tato prusina. Kym je takyto pekny novy farebny, tak sa pekne vnutri posuva, ale ked je hrdzavy tak sa v nom zasekne.
stit_zadnej_brzdy_lanos.jpg
stit_zadnej_brzdy_lanos.jpg (106.79 KiB) Zobrazeno 3691 x
Bohuzial obrazok, na ktorom by bolo vidno aj spoj mechanizmu paky rucnej brzdy a laniek z bowdenov neviem takto narychlo najst.
FoXo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FoXo »

Tak nakoniec bol teda problem v lanku, ktore vrazalo do vyvazovacieho bazmaku a teda vydavalo neprijemne zvuky :)
Seat Altea XL 1,6 TDI
Ex. Daewoo Langos 1.6 16 V 3D, r. v. 1999, ABS, 2 x Airbag, El. predne okna, El. zrkadlo, El. stresne okno
Ex. Skoda Octavia 1 Tour 2008 1.6 + LPG
Moj Langos: https://www.chevroletclub.cz/viewtopic.php?f=40&t=13996
Odpovědět

Zpět na „LANOS“