výměna brzdových destiček
Moderátoři: Blue Lanos, koniQ
výměna brzdových destiček
Zdravím, potřebuji vyměnit přední brzdové destičky, mají už jen cca 4-5 mm a to je asi dost málo. Mám ABS a setkal jsem se se dvěma protichůdnými postupy. Jedni radí normálně zatlačit válečky a dát nové destičky. Jiní zase, že se musí se povolit odvzdušňovací šroub a nechat při vytlačování válečku vytékat kapalinu přes odvzdušňovák. Jinak prý se může něco stát s tím ABS. Jak je to vlastně správně? Při té výměně je potřeba povolit šrouby nahoře i dole, nebo stačí jen jeden pro vyklopení toho držáku?
Dík za rady Vlasta
Dík za rady Vlasta
Kia Rio 1.25 CVVT COOL
Nubira hatchback 1.6 16v - důvěrně zvaná Cecilka † 29.9.2016
- Reklama
Ahoj, poprvé jsem si brzdové destičky raději nechal dělat, ale není to potřeba. Normálně zatlačili písty zpátky bez povolování odvzdušňovacího šroubu, dali destičky a s nastartovaným motorem to našlapali. Šrouby u třmenů doporučuju povolit oba a trochu namazat, aby se mohli bez problémů pohybovat. Měl jsem je pěkně zatuhlý.
Tohle vypouštění kapaliny při zasouvání válečků přes odvzdušňovák se má dělat hlavně proto, aby se kapalina se sajrajtem z válečků nedostala do ventilků a mechanizmu ABS a nezadělala je (ona totiž ve válečku je třeba 2 roky- v brzdách nic necirkuluje- je to tam furt na místě). Ptal jsem se na to kámoše a věřím mu. Otázka je, zda-li odvzdušňováky půjdou povolit, někdy jdou dost blbě Bacha na přetržení
Hyundai IX55, V6 3,0 CRDI, automat, 4x4, Yamaha Majesty 125
bylo: Nubira wagon 2.0 CDX 1998 , Pontiac Le Mans (americkej Racer),
Mitsubishi Space Vagon, Favorit, Moskvič 2140, Moskvič 403, Skůtr ČZ 175 typ.502
Mitsubishi Space Vagon, Favorit, Moskvič 2140, Moskvič 403, Skůtr ČZ 175 typ.502
Když už se tu nakouslo to měnění brzdovky, dá se to udělat doma, nebo je lepší to nechat na servisu? Když půjdou odzvdušňovací šrouby povolit, tak stačí odebrat z nádržky a několikrát našlapat u každého kola, nebo je tam ještě nějakej fígl když je tam ABS?
Kia Rio 1.25 CVVT COOL
Jo Tomáš to popsal dobře, je dobré i vyrvat tu nádobku na brzdovku z hlavního válce (je v gumách) a pořádně ji umýt a vypláchnout. Ještě dejte fakt bacha na ty odvzdušňováky - lehce poklepat a nastříkat např. WD a fakt na ně opatrně. Při odvzdušňování a výměně kapaliny je jedno jestli je v autě ABS nebo ne. Při zamačkávání pístků u ABS je lepší odpustit kapalinu přes odvzduňováky!
Hyundai IX55, V6 3,0 CRDI, automat, 4x4, Yamaha Majesty 125