46 koní na kolech

Moderátor: Blue Lanos

Ondras
Kontaktovat uživatele:

46 koní na kolech

Příspěvek od Ondras »

Pořídil jsem si takovou hračičku:

Obrázek

Stála na ibeji asi litr i s poštovným :)

umí měřit:

akceleraci 0-60 mph (0-96km/h)
brzdnou dráhu z 60-0mph
čas 1/4 míle
rychlost na konci 1/4 míle
VÝKON
přetížení

detailněji v manuálu třeba tu: http://66.58.90.82/twiki/pub/Main/Gtech ... manual.pdf

Provedl jsem nějaké první pokusy o odměřil výkon na kolech a se zohledněním aerodynamického odporu(!). Na první pokus to ukázalo 46 koníků (to může být i o čtvrtinu méně než na motoru). Nebylo to zdaleka v ideálních podmínkách, protože letiště je plné sněhu. Akceleroval jsem z odstavného pruhu na komunikaci dálničního typu. Ještě ale nemám přesně zvážené auto a používám kvalifokovaný odhad :), ale chystám se autem do sběrny (nenechám ho tam) zvážit ho tam na vozidlové váze. Ačkoli je přesnost zařízení velká, jeho hlavní přínos spočívá v měření před a po úpravě, výměně kol, apod. Sám jsem zvědav jak se třeba projeví zalepení spár power tapem apod.

P.S. na sraz to samozřejmě beru 8)
|\/| /\ '|' | '/.

byl to - ročník 1998 / 0.8i / přes 136.000 km / přímé sání, 15" alukola, snížení o 30mm, palubní počítač, otáčkoměr, sportovní interiér, folie, svody, laďáček a další capiny
Reklama

Kessler
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kessler »

Jůha...to je docela chytrá mašinka...docela by mě zajímalo to přetížení, protože je super jak ve formulích dávají v pohodě 5G a ani nemrknou :D
A to nahoře je přísavka na čelní sklo, nebo to jen tak vypadá?
'89 Daewoo Racer 1.5 -> '98 Škoda Felicia 1.3 -> '77 Mercedes-Benz W123 240D - Das Auto
Ondras
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondras »

JJ přisavka na čelní sklo. Lípneš do doprostřed, a když je auto klidu, tak to vypolohuješ, aby to ukazovalo 0G. Sklo je asi jediné místo kam se to dá logicky dát, aby to bylo pevně spojeno s autem. Měří to jen v jedné ose, takže si musíš vybrat esli tě zajímá podélné (akcelerace / brždění) nebo příčné (zatáčení) přetížení. Já zaím udělal max. -0,75G při brždění a asi 0,3G při akceleraci. No F1 to není
|\/| /\ '|' | '/.

byl to - ročník 1998 / 0.8i / přes 136.000 km / přímé sání, 15" alukola, snížení o 30mm, palubní počítač, otáčkoměr, sportovní interiér, folie, svody, laďáček a další capiny
Tomáš

Příspěvek od Tomáš »

Ondro , co myslíš tím zalepením spár Power tapem ?
MATIZ SE 0.8 r.v. 2000 modrá metla a NUBIRA Wagon SX 1.6 , 16V r.v. 1998 červená, příležitostně s bílým bydlíkem N126e
Ondras
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondras »

Tomáš píše:Ondro , co myslíš tím zalepením spár Power tapem ?
"Aerodynamická optimalizace" ;) Prostě přelepím spáry mezi kapotou, blatníky a nárazníkem, zalepím mlhovky, nasávání vzduchu do kabiny, třeba i oddělám zpětná zrcátka. Tohle přímo píšou v návodu k gtechu, tak mě zajímá, jestli to vůbec bude změřitelné.
|\/| /\ '|' | '/.

Tomáš

Příspěvek od Tomáš »

No ty brďo , to je už fakt ujetý.... :lol: :lol: , ale zase z vědeckých důvodů , proč ne .
MATIZ SE 0.8 r.v. 2000 modrá metla a NUBIRA Wagon SX 1.6 , 16V r.v. 1998 červená, příležitostně s bílým bydlíkem N126e
Ondras
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondras »

Tomáš píše:No ty brďo , to je už fakt ujetý.... :lol: :lol: , ale zase z vědeckých důvodů , proč ne .
No jistě! když můžou olepovat auta před pokusy o rychlostní rekord, tak proč ne já Matize? :lol:
|\/| /\ '|' | '/.

jakub

Příspěvek od jakub »

Ondras píše:
Tomáš píše:No ty brďo , to je už fakt ujetý.... :lol: :lol: , ale zase z vědeckých důvodů , proč ne .
No jistě! když můžou olepovat auta před pokusy o rychlostní rekord, tak proč ne já Matize? :lol:
no, muzes, ale obavam se, ze duvod, proc je todle zbytecne jsi rekl sam
Ondras píše:Já zaím udělal max. -0,75G při brždění a asi 0,3G při akceleraci. No F1 to není
ftip je v tom, ze pri rychlostnim rekordu jsou rychlosti nekde uuuplne jinde, nez u mateze, tam potom nespravny odtok vzduchu dela nehoraznosti - u mateze nemas sanci toto pozorovat - leda otevrena vs. zavrena vsechna okynka - to ti s maximalkou mavne urcite, ale spary fakt ne

ps: jinak pekna hracka, imho presne k tomu jak rikas - porovnat pred/po ...
Robert
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Robert »

Nějak nerozumím, proč budeš olepovat auto a oddělávat zrcátka :( Vždyť Tě musí spíš zajímavat výkon takový, jaký je, když je auto kompletní, nebo budeš jezdit bez zrcátek a s olepeným autem furt ? :lol:
Ondras
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondras »

Robert píše:Nějak nerozumím, proč budeš olepovat auto a oddělávat zrcátka :( Vždyť Tě musí spíš zajímavat výkon takový, jaký je, když je auto kompletní, nebo budeš jezdit bez zrcátek a s olepeným autem furt ? :lol:
V případě olepení mě nebude zajímat výkon na kolech, ale třeba časy na 1/4 míle a akcelerace 0-60mph. Jde mi jen o změření, jak moc nebo málo můžou tyhle věci pomoci. Taky vybrakuju sedačky (byť ty nové váží cca 6.5 kilo jedna) vyjma jedné, všecko z kufru vč. rezervy a uvidíme :)
|\/| /\ '|' | '/.

jakub

Příspěvek od jakub »

Ondras píše:
Robert píše:Nějak nerozumím, proč budeš olepovat auto a oddělávat zrcátka :( Vždyť Tě musí spíš zajímavat výkon takový, jaký je, když je auto kompletní, nebo budeš jezdit bez zrcátek a s olepeným autem furt ? :lol:
V případě olepení mě nebude zajímat výkon na kolech, ale třeba časy na 1/4 míle a akcelerace 0-60mph. Jde mi jen o změření, jak moc nebo málo můžou tyhle věci pomoci. Taky vybrakuju sedačky (byť ty nové váží cca 6.5 kilo jedna) vyjma jedné, všecko z kufru vč. rezervy a uvidíme :)
no, je pravda, ze na takhle maly motor ma vliv vaha, ale jestli ti jde o maximalismus, tak:

- vyndat sedacky - jsi rikal
- vyndat _vsechno_, co neni potreba k jizde
- misto oken plasty
- pred jizdou vykakat vycurat ;)
V.Brousek

Příspěvek od V.Brousek »

mám takový dojem,že budu asi někde jinde,nechápu o co tu jde. :lol:
Daewoo Matíz - Průměr.spotř. r.1999 - 2010 = 5,49/100 km
Hyundai i10 Style průměrná spotř. 01/2012 - 31.12.2012 = 6,34/100 km- ujeto celkem 17 500 km
Docent

Příspěvek od Docent »

Ondro, ty budeš asi svobodnej, ne :lol: ? Tak se ještě vyblbni, dokud to jde ;) !
Akri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Akri »

Ondras píše:
Tomáš píše:Ondro , co myslíš tím zalepením spár Power tapem ?
"Aerodynamická optimalizace" ;) Prostě přelepím spáry mezi kapotou, blatníky a nárazníkem, zalepím mlhovky, nasávání vzduchu do kabiny, třeba i oddělám zpětná zrcátka. Tohle přímo píšou v návodu k gtechu, tak mě zajímá, jestli to vůbec bude změřitelné.
takze to otapetujes :lol:
ObrázekAKRI - (byl) Muž z Ria !
:!: AVEOtici všech zemí, spojte se :)
Kessler
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kessler »

A kam se vejde osmička vrták, tak odvrtat...odlehčení je odlehčení :lol:
'89 Daewoo Racer 1.5 -> '98 Škoda Felicia 1.3 -> '77 Mercedes-Benz W123 240D - Das Auto
Odpovědět

Zpět na „MATIZ“