Výměna špatné lambda sondy

Moderátoři: Blue Lanos, Scorpion.11, lomngi

Odpovědět
Karlos13

Výměna špatné lambda sondy

Příspěvek od Karlos13 »

Zdravím, rozbila se mi lambda sonda (chybový kód: P0141 - o2 sensor heater - circuit malfunction Bank 1 Sensor 2), tak jsem auto dal do servisu kde mi vyměnili sondu za novou neoriginální

ALE.. sondu měnili v kapotě auta a na internetu jsem se dočetl že "Sensor 2" je za katalyzátorem. Tak se chci se zeptat, jestli není možné, že mi vyměnili špatnou lambda sondu. Autoservis jsem již kontaktoval, ale zatím neberou telefon. Říkám si, že přece by museli zvednout auto a měnit sondu ze spodku a ne v kapotě :?.
Reklama

milosh

Re: Výměna špatné lambda sondy

Příspěvek od milosh »

Lambda sonda u Chevrolet Aveo (platí pro většinu motorů) se nachází v výfukovém systému a obvykle jsou v autě dvě lambda sondy:

První lambda sonda (regulační, před katalyzátorem)

Umístěná na svodu výfuku (výfukové potrubí před katalyzátorem).
Snímá množství kyslíku ve spalinách a pomáhá řídicí jednotce upravovat směs paliva a vzduchu.
Pokud je vadná, může způsobovat zvýšenou spotřebu paliva, nepravidelný chod motoru nebo rozsvícení kontrolky motoru (Check Engine).

Druhá lambda sonda (diagnostická, za katalyzátorem)

Nachází se za katalyzátorem.
Srovnává hodnoty před a za katalyzátorem a kontroluje jeho účinnost.
Pokud je vadná, může signalizovat problém s katalyzátorem nebo nesprávné spalování.

Jak lambda sondu najít?

Otevři kapotu a podívej se na svod výfuku – před katalyzátorem by měla být první lambda sonda (regulační).
Druhá lambda sonda je obvykle pod autem za katalyzátorem, v blízkosti střední části výfukového potrubí.
Obě sondy jsou našroubované do výfuku a mají připojený elektrický konektor.

Příznaky vadné lambda sondy:

Zvýšená spotřeba paliva
Kolísání otáček motoru
Ztráta výkonu
Svítí kontrolka motoru (Check Engine) – doporučuji napojit OBD2 diagnostiku a zkontrolovat chybové kódy P0130–P0160 (poruchy lambda sondy).
SLEDUJ MŮJ CHEVROLET-OPEL YOUTUBE KANÁL ať ti neutečou nová videa, která budou letos pravidelně vycházet
Odpovědět

Zpět na „Aveo - Motory“