Rozhodol som sa, že pridám príspevok o dokončení opravy motora na mojom ZM-329AI. Oprava tvala od 8. 7. 2013 do 28. 8. 2013 a počas nej som sa pohádal s tatkom, tatko so servisákom a nakoniec mi rupli nervy a odniesla si to Matizova kapota, ktorú som tak trošku rozmlátil kladivom a neskôr vyklepal.
Motor som rozoberal nasledujúcim spôsobom:
---

prvýkrát rozobratý motor a následne vymenené ventily na hlave ››› dymenie
---

druhýkrát rozobratý motor a následne vymenené simeringy na ventiloch ››› dymenie
---

tretíkrát rozobratý motor a následne vymenené vodítka ventilov ››› dymenie
---

švrtýkrát rozobratý motor a následne očistené piestne krúžky ››› dymenie
---

piatykrát rozobratý motor a následne vymenená hlava ››› dymenie
---

šiestykrát rozobratý motor a následne vymenené piestne krúžky ››› HOTOVO
Tak presne takto dopadnete, ak budete spolupracovať so servisákom z Hornej Dolnej a nebudete počúvať skúsených ľudí, ktorí mi tu na fóre pomohli - teda ďakujem Palikxovi a JRD McLARENovi.

Po zložení motora nastal ešte problém s "kuckaním" motora pri nízkych otáčkach - bol to zle nastavený predstih zapaľovania. A ďalší problém nastal, keď si auto vzal tatko do práce a následne zostal visieť po pár kilometroch cesty so zhasnutým motorom a rozsvieteným CHECK-om. Ja som plánoval auto odtiahnuť na diagnostiku, ale nebolo treba, pretože ma napadlo, že to bude vypadávajúci široký konektor na rozdeľovači. Stačilo ho zaistiť a auto hneď naštartovalo.
Z môjho päťnásobného omylu vyplývajú dve počenia:
1. Veľké množstvo oleja sa do valcov nedostáva cez hlavu ale cez krúžky
2. Keď už vyberiem piestne krúžky, tak ich vymením a nedám opotrebované naspäť
Matiz toto leto spotreboval dosť peňazí a hlavne môjho času, ale keď to beriem z tej pozitívnej stránky, tak myslím, že sa mi už na tom aute nemôže nič horšie pokaziť.