Pukanie/praskanie v mieste pravého predného kolesa

Diskusní forum Daewoo Lanos Clubu.

Moderátor: Blue Lanos

Odpovědět
lanosak-SB

Pukanie/praskanie v mieste pravého predného kolesa

Příspěvek od lanosak-SB »

Zdravím Lanosáci ...nedávno sa mi na aute vyskytol problém ..pri točení kolies doľava počuť aj cítiť pukanie pri pravom prednom kolese ..Vedeli by ste čo by to mohlo byť ? ..Koľko by mohla možná oprava stáť..Díki moc ...Peter
Reklama

mr.mio

Re: Pukanie/praskanie v mieste pravého predného kolesa

Příspěvek od mr.mio »

Mal som ten istý problém. V priamom smere bolo auto tiché na akomkoľvek hrbole. Ale keď som čo len trochu otočil volantom a prešiel po nerovnosti niečo buchotalo v pravom kolese.
Nevedel som čo to môže byť. Tak som kúpil origo ramená (120€) aj s čapmi. K tomu silentbloky,stab. tyčky a podobné nezmysli. Keď som to menil,zistil som,že ľavý spodný čap bol úpne rozsypaný. Zvláštne je,že to buchotalo na pravej strane a vadný čap bol na ľavej strane.

Pozri:
tyčky stabilizátora (zlomená tyčka či chýbajúca gumička)
silentblok stabil. tyče(to je tá naprieč kasňou)
silentbloky ramien
spodné aj riadiace čapy
upevnenie tlmiča (tlmič v hornom uložení aj uleženie o kasňu musí byť riadne pritiahnuté)

čapy skontroluješ jednoducho.
riadiace tak,že si kľakneš ku kolesu,uchopíš ho v predu a v zadu tak,aby sa ním dalo hýbať ako keď točíš volantom,sleduješ volant a hýbeš kolesom. Volant sa musí okamžite otáčať už pri malom drcnutí do kolesa. Nesmie tam byť cítiť žiadna vôľa. Chytíš čap a skúsiš ním hýbať všetkými smermi,musí byť pevný,bez vôle,ale pohyblivý.
Spodné čapy zase tak,že zdvihneš prednú časť auta aby kolesá voľne vyseli. Uchopíš kolo hore a dole a skúšaš ho zakloniť či vykloniť (vrch ťaháš a spodok tlačíš a opačne),alebo odmontuješ koleso,aby si mal prístup k ramenu a na toto skúsiš tlačiť. Ak sa rameno voči vzpere hýbe,je čap KO.
Hyundai Matrix 1.5 CRDI VGT 130kkm
Lanos 1.6 16V 2003 čistokrvný korejčan 140 kkm
Lanos 1.5 2001 5door HB BRIGHTON GOLG + KYB -predaný pri 208kkm
185/60 R14 Dunlop SP + PLW B700 na lanoska na predaj http://www.autobazar.eu/sk/plw-b700-id7307585.html
lanosak-SB

Fajn ,vďaka za radu .. :)
martinak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od martinak »

Me tohle delalo ulozeni tlumice,ale ty vsechny veci je dobry zkontrolat,kdyz by to delalo porad muze to byt i kloub na polose,ten uz jsem musel taky menit,jo u tohodle auta je porad neco delat..:-D
M@rtinak
Daewoo Lanos 1.5 8v 63kw
1997
202000 km
litaky R15 195/50 Barum
lanosak-SB

Tak čo sa týka môjho lanosa tak toto je prvá závada za 6 rokov čo ho mám .. :P
alvin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od alvin »

pukanie pri vytočení kolies má zväčša na svedomí homokinetický klb, "ozvenu" teda pri prejazde narovností "buch-buch-buch" viackrát po sebye tyčky stabilizátora,ak sú čapy v riti,najsepšie zistíme po zdvihnutí kolesa na zdviháak, a pomykám ním,ak má "mrtvy chod" je to koleso,ak ním ide mykať (má voľu! pri chytení kolesa za vrch a spodok súčasne,začína odchádzať ložisko náboja.ak počuť písaknie pri otáčaní kolesom (môj prípad) :P pridŕha niektorý piestik brdzových doštičiek,poškodený tlmič sa dá poznať zväčsa podľa vytečeného oleja,ale prrodzene opotrbovaní,pri pre jazde nerovostí vydáva zvláštny klepotavý zvuk ako "klk-klk-Klk", a pri ostrejšom prejazde zákruty nedrží stopu,ale vlnovkuje
DACIA Sandero 1.0 SCe Arctica -"Šándor" , ex-HUNYADI GETZ 1.1i/2004,zvaný "Veľrybák" , predtým MATIZ 0.8/2003 alias "Šunkovec", na ten nedám dopustiť, ešte predtým TICO SX (1996), okrem toho v minulosti 2x Opel ASTRA, SEAT IBIZA, Š100, Š120L
FoXo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FoXo »

martinak píše:Me tohle delalo ulozeni tlumice,ale ty vsechny veci je dobry zkontrolat,kdyz by to delalo porad muze to byt i kloub na polose,ten uz jsem musel taky menit,jo u tohodle auta je porad neco delat..:-D
Kolko ta stal ten klb? Mne zacalo tiez daco buchotat hlavne ked idem velmi tocivo do pravej strany tak je to riadny buchot. Do lavej je vsetko OK.
Seat Altea XL 1,6 TDI
Ex. Daewoo Langos 1.6 16 V 3D, r. v. 1999, ABS, 2 x Airbag, El. predne okna, El. zrkadlo, El. stresne okno
Ex. Skoda Octavia 1 Tour 2008 1.6 + LPG
Moj Langos: https://www.chevroletclub.cz/viewtopic.php?f=40&t=13996
martinak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od martinak »

Me tenkrat stal 650 kc,byla to znacka pascal nejaky polaci ale zatim drzi,ja mam bez abs,s abs jsou tusim drazsi
M@rtinak
Daewoo Lanos 1.5 8v 63kw
1997
202000 km
litaky R15 195/50 Barum
FoXo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FoXo »

No uvidime co to bude az to pozre ujo doktor :D
Seat Altea XL 1,6 TDI
Ex. Daewoo Langos 1.6 16 V 3D, r. v. 1999, ABS, 2 x Airbag, El. predne okna, El. zrkadlo, El. stresne okno
Ex. Skoda Octavia 1 Tour 2008 1.6 + LPG
Moj Langos: https://www.chevroletclub.cz/viewtopic.php?f=40&t=13996
solimx
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od solimx »

ahoj,

tak pukanie praskanie, bol u mna vymlateny spodny cap, menil som aj predne tlmice a najhnusnejsi hnus bolo povolit tu mega matu, ktora uzamyka vlozku tlmica
Lanos 1.5 8V, 63kW, disky 13" Alu Enzo, gumy Kleber, LPG Tartarini, spotreba leto 5.8l/100km :)
mikrovlnka Daewoo, radio Daewoo, babetta 210, 2 rychl.
cestný zavodny bycikel
pred Langosikom: s105, s120, s130, fav 136L LPG karbec,fiat polsky,oltcit,format 135LXi LPG
Odpovědět

Zpět na „LANOS“