Ten SuperPace stál okolo 4 €,keď som ho naposledy kupoval,ale holt ešte vždy je njlacnejší na trhu,ešte lacnejší ako MADIT či TRYSK,ktoré som používal než sa objavil ten PENNASOL,alias W5,ten lacnejší po 3 je len polosyntetika,dal by sa použiť aj ten,ale už to nechcem meniť S5,keď je Veľrybák naučený na plnosyntetiku,je to predsalen 12V mechanika,ešte cenovo podobný tiež Made in Germany je tento
http://olejcentrum.sk/opel-gm-dexos2-5w-30-1l
ten som mal v opli, ale ak sa chystáme autom na dlhšiu cestu k moru,doporučoval by som skôr ten 5W/40 resp nejaký 10W/40,naopak teraz na severe našich krajín majú teraz, v týchto dňoch, navrch pri rannom štartovaní tí čo majú oleje 5W,inak podľa knižky k Veľrybáku by to znieslo ešte aj "minerálku" akú som používal do Ibizy či tikadla (MADIT Turbo Plus),lebo tam je minimálny nárok API SG,ale pri mechanikách čo majú viac ako 2 ventily na 1 valec by som neexperimentoval kvôli pár korunám,to pýta minimálne polosyntetiku,nakoľko olej sa zas tak často nemení,skôr hľadím ušetriť na spôsobe kúpy (net či ten LIDL) a aj na značke,nebojím sa výrobkov z bývalej RVHP,ale musia splňať výkonnostnu triedu podľa API a do normálneho auta,vyrábaneho po r.2000,teda nerátam FUCKbie s 3-ložiskovým motorom,tej by postačil aj taký MADIT SUPER
resp UNIOL,ten Uniol bež švandy sa mohol dávať aspoň do Filcky,nakoľko ten motor mal pôvod v r.1964 a po väčšej modernizácii v r.1987 už veľmi neomladol,ale do vozov vyvinutých pre toto strorčie,by som nižšiu triedu ako polosynt. SJ neskúšal dávať,veď to je to málo,čo môžeme pre svojho miláčika urobiť,že mu včas dáme ten správny olej a tiež nie ten nekvalitný benzín bez aditív,lebo je množstvo dalších X faktorov vplývajucich na životnosť motora,ktoré žiaľ nevieme ovlplyvniť,ale rozhodne neplatí,že ten najdrahší olej musí byť aj ten najkvalitnejši,ako čítam na forach vraj CASTROL MAGNATEC -žiaden zázrak,ale servisáci ho s obľubou nalievaju,lebo sa bohvieako nepredáva splňovať normu splňuje,ale nepatrí medzi tie cenovo najvýhodnejšie.Čo sa týka výfuku na Šunkovca,ja som bol mal vyhliadnute tu
http://www.vyfukyonline.cz/resultss.asp ... &motor=0.8
ale nemusel som ešte meniť,najskôr zo všetkého som vymenil manželku,ako v tej reklame na MADIT
až potom auto (ale to bol daň s obratu,za Šunkovcom mi je dodnes trošku ľúto
) a ten olej až nakoniec,výfuk som zatiaľ ešte riešiť nemusel
DACIA Sandero 1.0 SCe Arctica -"Šándor" , ex-HUNYADI GETZ 1.1i/2004,zvaný "Veľrybák" , predtým MATIZ 0.8/2003 alias "Šunkovec", na ten nedám dopustiť, ešte predtým TICO SX (1996), okrem toho v minulosti 2x Opel ASTRA, SEAT IBIZA, Š100, Š120L