ale no tak, to jsem snad nerekl, neKrtek píše:Takže když koupim nový auto za půl mega a budu počítat jenom benzína spotřební věci bez ceny auta tak dostanu co ? Za 5 let prodam auto za 100 tis, čimž prodělam 400t kč ale podle tebe jsem cpal peníze jenom do benzínu pneu atd. Já myslim že se musí počítat všechno a na konci odečíst zůstatkovou cenu. Pokud nemam auto pojištěný, tak můžu počítat rovnou že má hodnotu = 0kč páč nikdy nevíš, kdy se povede totálka a prachy jsou v čudu
ja jen tvrdim, ze tu porizovaci cenu auta musis rozpocitat na tech sedm let, kde 1 rok = 15 tkm, jak to navrhoval ondras
tzn. mam cenu auta "pul mega", pouzivam ho sedm let/15 tkm = celkem najedu 105tkm => pulmega/105tkm = 4,76kc/km, tzn. ze cena auta, mi udela 4,76 kc/km, potom s dalsimi fixnimi castkami resp. veci, co se porizuji "jednou" udelam to same
aludisky - 20 tkc/105 tkm = 0,19 kc/km
pojistky porizuji jednou za rok => 15tkc/15tkm = 1kc/km (napr.!!)
benzin,naplne, ... = 2,86 kc/km (napr.)
nyni sectu castky prepoctene na km a vyjde mi (napr.) 8,81 kc/km
prirozene, ze i zde plati, ze pokud auto budu pouzivat dele, vysla by castka jina, v takovem pripade se muzem dohodnout, ze doba pouzivani auta by byla 8 let ...
a nakonec chci rict, ze mas pravdu, resp. je to dulezity moment, pocitat s tim, ze auto za nejaky peniz prodam a tudiz cela uvaha dostane jeste trosku jiny rozmer. Nicmene vyse recene tim neni dotceno, jen pak staci ve vyse uvedenem rozpisu odecist od porizovaci ceny, cenu prodejni.
Jen naposledy zduraznim nesmyslnost rozpocitavani castek na ruzny pocet najetych km. To je totiz stejna uvaha, jako psat, ze ja mam spotrebu 3l/36km a nekdo jiny napise, ze ma 5l/100km a budem to merit - i spotreba se prepocitava na dohodnutou vzdalenost - 100km.