Rozvoďák

Moderátor: Blue Lanos

Odpovědět
Ido

Rozvoďák

Příspěvek od Ido »

Objednal jsem se na výměnu rozvodového řemene na radiatoru topení. Chcou po mě za materiál 4000. Není to trochu moc?
Daewoo Matiz CD, 2000, silver
Reklama

jakub

Re: Rozvoďák

Příspěvek od jakub »

Ido píše:Objednal jsem se na výměnu rozvodového řemene na radiatoru topení. Chcou po mě za materiál 4000. Není to trochu moc?
mam takovy pocit, ze je docela opruz se k tomu dostat, to ale pravda nesouvisi s materialem - tak se koukni na cenik krce ...
Ido

Příspěvek od Ido »

Ido píše:Objednal jsem se na výměnu rozvodového řemene na radiatoru topení. Chcou po mě za materiál 4000. Není to trochu moc?
Samozřejmě jsem chtěl napsat "a na radiatoru topení". Na autodilykrc.cz jsem se díval a řemen tam stojí 335 korun. Ale je to neoriginál...
Daewoo Matiz CD, 2000, silver
jakub

Příspěvek od jakub »

Ido píše:
Samozřejmě jsem chtěl napsat "a na radiatoru topení". Na autodilykrc.cz jsem se díval a řemen tam stojí 335 korun. Ale je to neoriginál...
jestli to chces vedet rychle, zavolej do ostravskyho servisu, imho ti to reknou ...
V.Brousek

Příspěvek od V.Brousek »

Podle toho co jsem si zjistil,výměna rozvodového řemenu zas tak velká věda není a kdo má aspoň trošku zkušeností to zvládne.Já jsem ho zatím neměnil,ale až nastane čas,vyměním sám.Potom to popíši krok za krokem.
Práce v servisu je drahá,ale mohu vás ubezpečit že mechanik který Vám to dělá,z té částky moc nemá.Co Petrm?Ostatní sežere režie servisu!!!!!!
Daewoo Matíz - Průměr.spotř. r.1999 - 2010 = 5,49/100 km
Hyundai i10 Style průměrná spotř. 01/2012 - 31.12.2012 = 6,34/100 km- ujeto celkem 17 500 km
jakub

Příspěvek od jakub »

Václav Brousek píše:Práce v servisu je drahá,ale mohu vás ubezpečit že mechanik který Vám to dělá,z té částky moc nemá.Co Petrm?Ostatní sežere režie servisu!!!!!!
tak to je vcelku i jasny - vetsinou se da srazit cena celku tim, ze nekomu odpustite (ozelite) cenu prace, ale material zase platite svemu dodavateli a tam uz to jde hur, cili ted jde o to, jestli jsou 4tkc jen za material obloz jak svine, nebo je to +/- 10% obvykla cena ...
Tomáš

Příspěvek od Tomáš »

Takže ten řemen step by step (krok za krokem ) . Dojdu koupit řemen - orig. asi 700,- ,napínací kladku cca 500,- a rovnou i klíňák cca 150,- .
Ty ceny jsou odhadem , co si pamatuji , dělal jsem to na Matesu na jaře a teď před měsícem na Nubiře.Vyměnit ten řemen na Matízkovi je proti Nubiře uplně jednoduché a myslím , že to trošku zručný Matizkář zvládne sám.
1. sundat pravé přední kolo , podložit na špalek, aby to bylo bezpečné, polezete pod to.
2. sundat plast proti blátu, je přímo čelně proti vám , je na něm napsáno "water deflektor"( asi 3 matičky vcelku s podložkou)
3. povolit alternátor a sundat klíňák( nevím jak je to napínané u serva a klimy, ale já mám pouze altík a ten to napíná.
4.otevřít kapotu a sundat vrchní půlku krytu rozvod. řemene. ( cca 4 šroubky na klíč č. 10 a k tomu zadnímu nad altíkem je dost špatnej přístup , takže si ho nenechávejte jako poslední, ať vám jde vytočit, po povolení, rukou.
5.Ráčnou s nástavcem č. 17 (oříšek) dole na řemenici v podběhu točte motorem a na horním ozubeném kole (vačka) nastavte rysky proti sobě. Pokud souhlasí i spodní rysky proti sobě ( na řemenici -klikovka) máte nastaveno! Jsou to vždy dvě otáčky dole a jedna nahoře, pokud jste sledovali při nastavování vačku( horní) musí to souhlasit.
6. teď je tu trošku problém - sundat řemenici na klice. ( stačí projít fórum, někde se to tu psalo) , já měl výhodu, půjčil jsem si elektrický trhací šroubovák.
7. po sundání řemenice sundáte spodní půlku plastového krytu rozvoďáku
8. povolíte napínací kladku a sundáte řemen, ještě je tam takové perko .
9. nandáte nový řemen a novou kladku, k napnutí jsem si pomohl ještě mírným tlakem násady od kladívka na napínací kladku.
10. důkladně zkontrolujte zda se kladky nepootočily (klika a vačka ), řemen běží ještě přez vodní pumpu a tam na pootočení nezáleží
11.kontrola správného napnutí řemene v podmínkách samo domo: v nejdelší volné části ( mezi vačkou a klikou, ta strana bez napínací kl. ) vezmeme řemen z boku mezi dva prsty a a zkoušíme ho do zkrutu - neměl by jít přetočit víc jak 90°. Moc napnutý píská v otáčkách, volný je nebezpečný aby nepřeskočil.
12. Ještě jednou vše zkontrolujte , hlavně rysky proti sobě.
13. montujeme zpět vše v pořadí : spodní půl krytu řemene , řemenici - přádně utáhnout, horní půl krytu řemene, klíňák , napneme altík , kryt proti blátu, kolo, vyndat špalky, a jedeme.

Doufám , že se připojí PETRM s případným opravným komentářem.
MATIZ SE 0.8 r.v. 2000 modrá metla a NUBIRA Wagon SX 1.6 , 16V r.v. 1998 červená, příležitostně s bílým bydlíkem N126e
Richard

Příspěvek od Richard »

Tomáši, zkus taky "step by step" popsat výměnu rozvoďáku na Nubiře, když jsi to nedávno dělal. Dík :?:
Hyundai IX55, V6 3,0 CRDI, automat, 4x4, Yamaha Majesty 125
bylo: Nubira wagon 2.0 CDX 1998 , Pontiac Le Mans (americkej Racer),
Mitsubishi Space Vagon, Favorit, Moskvič 2140, Moskvič 403, Skůtr ČZ 175 typ.502
V.Brousek

Příspěvek od V.Brousek »

Tomáš píše:Takže ten řemen step by step (krok za krokem ) . Dojdu koupit řemen - orig. asi 700,- ,napínací kladku cca 500,- a rovnou i klíňák cca 150,- .
Ty ceny jsou odhadem , co si pamatuji , dělal jsem to na Matesu na jaře a teď před měsícem na Nubiře.Vyměnit ten řemen na Matízkovi je proti Nubiře uplně jednoduché a myslím , že to trošku zručný Matizkář zvládne sám.
1. sundat pravé přední kolo , podložit na špalek, aby to bylo bezpečné, polezete pod to.
2. sundat plast proti blátu, je přímo čelně proti vám , je na něm napsáno "water deflektor"( asi 3 matičky vcelku s podložkou)
3. povolit alternátor a sundat klíňák( nevím jak je to napínané u serva a klimy, ale já mám pouze altík a ten to napíná.
4.otevřít kapotu a sundat vrchní půlku krytu rozvod. řemene. ( cca 4 šroubky na klíč č. 10 a k tomu zadnímu nad altíkem je dost špatnej přístup , takže si ho nenechávejte jako poslední, ať vám jde vytočit, po povolení, rukou.
5.Ráčnou s nástavcem č. 17 (oříšek) dole na řemenici v podběhu točte motorem a na horním ozubeném kole (vačka) nastavte rysky proti sobě. Pokud souhlasí i spodní rysky proti sobě ( na řemenici -klikovka) máte nastaveno! Jsou to vždy dvě otáčky dole a jedna nahoře, pokud jste sledovali při nastavování vačku( horní) musí to souhlasit.
6. teď je tu trošku problém - sundat řemenici na klice. ( stačí projít fórum, někde se to tu psalo) , já měl výhodu, půjčil jsem si elektrický trhací šroubovák.
7. po sundání řemenice sundáte spodní půlku plastového krytu rozvoďáku
8. povolíte napínací kladku a sundáte řemen, ještě je tam takové perko .
9. nandáte nový řemen a novou kladku, k napnutí jsem si pomohl ještě mírným tlakem násady od kladívka na napínací kladku.
10. důkladně zkontrolujte zda se kladky nepootočily (klika a vačka ), řemen běží ještě přez vodní pumpu a tam na pootočení nezáleží
11.kontrola správného napnutí řemene v podmínkách samo domo: v nejdelší volné části ( mezi vačkou a klikou, ta strana bez napínací kl. ) vezmeme řemen z boku mezi dva prsty a a zkoušíme ho do zkrutu - neměl by jít přetočit víc jak 90°. Moc napnutý píská v otáčkách, volný je nebezpečný aby nepřeskočil.
12. Ještě jednou vše zkontrolujte , hlavně rysky proti sobě.
13. montujeme zpět vše v pořadí : spodní půl krytu řemene , řemenici - přádně utáhnout, horní půl krytu řemene, klíňák , napneme altík , kryt proti blátu, kolo, vyndat špalky, a jedeme.

Doufám , že se připojí PETRM s případným opravným komentářem.
Dík již jsem si to vytiskl.Každá rada je dobrá.
Daewoo Matíz - Průměr.spotř. r.1999 - 2010 = 5,49/100 km
Hyundai i10 Style průměrná spotř. 01/2012 - 31.12.2012 = 6,34/100 km- ujeto celkem 17 500 km
Tomáš

Příspěvek od Tomáš »

Ještě upozornění: rysky proti sobě se rozumí ta na vačkovém kole proti rysce na hlavě válců a dole ta na řemenici proti krytu řemene , po sundání je tam ryska na ozub. kole klikovky proti bloku motoru.

Pro Nubiru ( Richarda ) horní rysky na vačkách proti sobě ! Nehledej nic na hlavě válců!!
MATIZ SE 0.8 r.v. 2000 modrá metla a NUBIRA Wagon SX 1.6 , 16V r.v. 1998 červená, příležitostně s bílým bydlíkem N126e
Richard

Příspěvek od Richard »

Obě SZ jsem dostal i mail. vytisknu si to pro stýčka příhodu. Dík :)
Hyundai IX55, V6 3,0 CRDI, automat, 4x4, Yamaha Majesty 125
bylo: Nubira wagon 2.0 CDX 1998 , Pontiac Le Mans (americkej Racer),
Mitsubishi Space Vagon, Favorit, Moskvič 2140, Moskvič 403, Skůtr ČZ 175 typ.502
petrm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrm »

Jasně návod je napsán dobře takže jen detaily motor si můžete nastavit až po povolení a sundání řemenice na klínovej řemen alternátoru.Normálně natočte šroub zpátky a otáčejte motorem až se vám značky na ozubeném kole sejdou se značkou na bloku je nahoře a je špatně vidět . Matiz má výhodu stačí jen jedna otáčka má totiž dvě značky na vačce . Napnutí řemenu se má dělat tak že nasadíte nový řemen a povolíte napínací kladku aby se volně pohybovala a za ten šroub spodní řemenice otáčíte motorem postupně o tři celé otáčky motoru až znovu do nastavení na značky pozor nepřejet a nevracet se řemen by měl být v poloze nejvěšího průhybu proti vodní pumpě a takhle by se měla utáhnout napínací kladka a měl by být dobře napnutý řemen tak je to podle manuálu 8) . Moc práce to skutečně není a pro lepší přístup ke krytu je vhodné vyndat pravé světlo jsou to taky tři šoubky na světle a jeden na tom plastíku pod ním . Radiátor topení to už je něcom jinýho tam je potřeba vyndat palubní desku a potom ještě topení a je tam strašnej přístup k hadicím do toho radiátoru takže i s rozvodama to je na jeden den práce a radiátor je docela drahej ;)
Odpovědět

Zpět na „MATIZ“