Pred týždňom som so svokrom generálkoval predné brzdy. Tiež to vibrovalo na volante pri brzdení. Myslel som, že ide len o zvlnené kotúče.
Na moje prekvapenie to bol pravdepodobne ten pridretý strmeň brzdy. A to na obidvoch kolesách. Vymenili sme kotúče, platničky a samozrejme úplne rozobrali celý brzdový segment. Riadne očistili premazali vodiace čapy strmeňa a všetko znovu zložili. Brzdy odvzdušnili.
Kotúče trpeli presne ako to už bolo v tejto téme napísané. Brzdila iba jedna z platničiek. Kotúč z jednej strany zrkadlo, z druhej strany hnusný fľakatý, tam nedoliehala poriadne platnička. Aj to bolo na nej vidieť. Tá mala 0,6cm a tá čo brzdila mala asi 0,2cm.
Takže doporučujem preventívne raz za rok predné brzdy kompletne rozložiť a zložiť. Ale nezameňte navzájom platničky! Je to práca tak na 1,5 hodiny.
A prečo sa môže zaseknúť strmeň? Popravde, neviem presne. Tie naše aj boli premazané a a aj tak to nepomohlo. Možno je to tým, že viac opotrebovaný tenší kotúč a platničky zpôsobujú, že tzv. prasiatko - piestik sa viac vysúva a je o niečo horšia jeho bočná stabilita. Takže sa horšie vracia po uvolnení tlaku po brzdení. Takisto sú postupne čapy strmeňa opotrebením čoraz menej zasunuté vo vodiacich púzdrach. Tam sa tiež stráca bočná stabilita, zvyšuje sa vôľa pohybu strmeňa do strán a tým aj schopnosť vrátiť čapy späť do púzdra. Jedno z druhým, čím opotrebenejšie, tým horšie.
Marián
marian152 píše:dobre, zajtra pozrem ten klinovy remen. A ten "plovouci třmen" najdem kde? A preco sa moze zaseknut? Necistotami? Da sa to opravit alebo to musim vymenit? Inak ten problem s poskakovanim uz nemam...uz jazdi viac-menej normalne. Len to piskanie mi robi starosti a tie brzdy. A este ak navlhli kontakty pri rozdelovaci, staci ich osusit, ze? Zaujimave ze sa za tie 4 dni neosusili same.
JRD McLAREN: trasenie nieje, skor to bolo poskakovanie. Uz to nerobi. Teraz jedine s cim mam problem je ze pri normalnom tlaku na brzdu auto brzdi ale akoby poskakuje. Akoby som brzdil striedavo silnejsie a slabsie. Ked stlacim brzdu mierne, nerobi to, ked vela, tiez to nerobi.