Ono macka sa z toho co sa da, napr. moj Megane a dalsie auta maju premenlive casovanie ventilov. Dokaze to vymacknut aj pri nizkych, aj pri vysokych otackach slusny vykon. Dalsie vecicky ako klapka regulovana servomotorom, ktora este mierne dotvara plyulost jazdy tym, ze v urcitych momentoch nejde rovnako, ako sa hybe plynovy pedal atd...
Ja by som povedal ze Matizek v meste s lahkou nohou ma spotrebu fajn oproti inym autam, na dialnici okolo tych 120 ma tiez este spotrebu ok. Myslim ze na to bol aj stavany, ziadne preteky. Je pravda, ze je to lahke vozitko a je obcas pekne ukazat ostatnym vodicom, ze aj Matizek vie mat dobry svih, ale zase sa to auticko takou jazdou dost namaha a derie, spotreba ide prudko hore.
Ale ved to je u kazdeho auta: kto tomu naklada, ma spotrebu vysoku. Napr. na Renault fore sa tiez ludia "chvalia", kto ma aku dlhodobu spotrebu atd. Ale schvalne som to skusal aj s lahkou nohou, aj tazkou na tej istej trase, a palubak mi ukazal velmi rozdielne cisla
Tak sa zatial majte, a zbytocne si tych svojich Matizkov nederte, lebo su to super vozitka a bola by ich skoda! Prave naopak, pekne sa o nich starat, nech aj po dalsich 5-tich rokoch na cestach vidno krasne vozitka z roku vyroby 99, pricom aj novsie rocniky inych znaciek pomaly z ciest vymiznu

To bol vlastne aj moj plan a sen, ku ktoremu som sa uz nedostal - urobit Matizka do podoby, ktora sa priblizovala stavu ked som ho v 99-tom kupil ako noveho. Ziaden tuning, len cista krasna kasna, vypucovane vnutro, cisty a chodivy motor, ziadne rezonancie, tichy chod motora na pocutie zvonku atd...
Ale to uz je o hobby, na ktore kazdy nema cas, peniaze al. priestory. Ja nemam ani jedno z toho